Stukanie, klekotanie, skrzynia biegów?

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

looki87

Stukanie, klekotanie, skrzynia biegów?

Post autor: looki87 »

Witam,
Mechanik przy wymianie oleju, po przejechaniu sie miniakiem stwierdzil ze chyba mam cos nie tak ze skrzynia i nalezaloby to sprawdzic. Faktycznie od jakiegos czasu slysze dziwny dzwiek przy jezdzie bez dodawania gazu, ciezko to okreslic takie jakby chrobotanie. Po wcisnieciu sprzegla chrobotanie ustepuje. Mam sie czego bac?? :sad:
Voyth

Re: Stukanie, klekotanie, skrzynia biegów?

Post autor: Voyth »

Używaj opcji "szukaj" :razz:

Przeczytaj tą stronę w temacie:

http://www.forum.mini.org.pl/viewtopic. ... c&start=60

Chyba typowy przykład MINI do 06.2004. Skrzynia jest tragiczna, ale trzeba się przyzwyczaić.
looki87

Dziękuje, przeczytałem ale do jakiego wniosku doszliśmy?
a)ten typ tak ma pojezdzi jeszcze drugie 100000
b)wkrótce się rozleci
Jeżeli zaczyna się sypać skrzynia na ile możliwa jest jej naprawa? Przeglądając katalog z częściami to zawiele ich tam nie ma. Czytałem też ze miniak to wynalazek i regeneracja się nie opłaci.

Wymiana skrzyni: jeżeli konieczna okaże się wymiana, nowa skrzynia którą ewentualnie zamówie jest pozbawiona wad?

PS. wrrrr. opcja szukaj? probowales znalezc to przez opcje szukaj? Spójrz jak bezsensowne jest podpinanie się do tematu który ma guzik wspólnego ze skrzynią biegów, dobrze opisany temat to połowa sukcesu
alan
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: alan »

koło dwumasowe
looki87

alan pisze:koło dwumasowe

Lubię konkrety ale przesadzasz :mrgreen: Mógłbyś objaśnić związek przyczynowo-skutkowy? W podobnym temacie też napisałeś koło dwumasowe i tylko tyle :mrgreen:

Edit

oki, troche jest o tym do poczytania tutaj Uszkodzenie dwumasowego koła zamachowego
alan
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: alan »

czyli juz wszystko wiesz :)
Magdalenak

Post autor: Magdalenak »

Mam pytanko związane z R50 oraz tym, że bardzo cieżko wchodzi mi 5 bieg a przy wrzucaniu wstecznego zdarza się, ze chrobocze pomimo wciśniętego do dechy sprzęgła. Spotkało to Was? Co to może być? Nie wiem, czy mam już się niepokoić, czy to tylko moje przewrażliwienie.
speedfight

Post autor: speedfight »

chroboczący wsteczny to słabość MINI do 06.2004 i wiele modeli spotyka się z tym "problemem" Diagnoza na wsteczny jest taka... TAK MA BYĆ:) co do 5 biegu to nie powinno czegoś takiego być bo wszystkie biegi powinny wchodzić jednakowo... proponuje podjechać do mechanika niech zerknie... może wybierak jest gdzieś pod krzywiony...
matthew90

Post autor: matthew90 »

Magdalenak pisze:Mam pytanko związane z R50 oraz tym, że bardzo cieżko wchodzi mi 5 bieg a przy wrzucaniu wstecznego zdarza się, ze chrobocze pomimo wciśniętego do dechy sprzęgła. Spotkało to Was? Co to może być? Nie wiem, czy mam już się niepokoić, czy to tylko moje przewrażliwienie.

ojj szybko po zakupie widzę się zaczynają problemy z Twoim MINI.. :roll: może tak jak piszę speedfight jest coś z wybierakiem, chociaż z piątym biegiem powinno być wszystko okej, a może to kolejna skrzynia z którą się spotykam z problemem z tym biegiem, ja kupiłem używaną i piątki w ogóle nie ma :roll: :roll: czyli coś musi w tym być - oby podziałało Ci jak najdłużej ! :smile:
gooma

Post autor: gooma »

Miałem dokładnie takie same objawy , w zeszłym miesiącu odebrałem samochód od mechanika. Okazało się że miałem jakiś wyciek oleju ze skrzyni i oleju było mniej niż pół. Przez to przestało być smarowane łożysko wała sprzęgłowego (150 zł). Do tego trzeba było wymienić simering wała sprzęgłowego (130 zł) i simeringi przegubów wewnętrznych przy skrzyni biegów (98zł). razem z robocizną wyszło koło 1200 zł

Moim zdaniem to na 100% jest ten sam problem.
Magdalenak

Post autor: Magdalenak »

Wow, nieźle się zaczyna :) Zobaczymy - przede wszystkim teraz to ja potrzebuję od Was kontaktu do sprawdzonego, zaufanego i niedrogiego mechanika w Gdyni :)

A co do kłopotów z samochodem... przeszłam już wszystko chyba co można było przejść w Focusie I (po face liftingu) i naprawdę niewiele rzeczy jest mnie już w stanie zdziwić :)
ODPOWIEDZ