Przywitanie i płyn hamulcowy
Przywitanie i płyn hamulcowy
Przede wszystkim chciałabym się przywitać - od stycznia jestem posiadaczką Mini One (R50) z 2001. Zdjęcia w galerii już są, gdyż wcześniej autko należalo do Kajuli - nowe zamieszczę po kilku poprawkach kosmetycznych .
Do tej pory autko niczego ode mnie nie wymagało, ale dwa dni temu pojawił się mały problem - zapaliła mi się na czerwono kontrolka, którą do tej pory kojarzyłam jedynie z hamulcem ręcznym. Po małym researchu w internecie postanowiłam zacząć od sprawdzenia poziomu płynu hamulcowego i okazało się, że jest go z centymetr poniżej minimum.
Pyt. 1 - czy mogę go uzupełnić sama, a jeśli tak, to jaki to płyn?
Pyt. 2 - co może być powodem takiego ubytku?
Do tej pory autko niczego ode mnie nie wymagało, ale dwa dni temu pojawił się mały problem - zapaliła mi się na czerwono kontrolka, którą do tej pory kojarzyłam jedynie z hamulcem ręcznym. Po małym researchu w internecie postanowiłam zacząć od sprawdzenia poziomu płynu hamulcowego i okazało się, że jest go z centymetr poniżej minimum.
Pyt. 1 - czy mogę go uzupełnić sama, a jeśli tak, to jaki to płyn?
Pyt. 2 - co może być powodem takiego ubytku?
Re: Przywitanie i płyn hamulcowy
Płyn obojętnie jakiej firmy, ale polecam te lepsze - Shell itp. Rodzaj płynu masz napisany na korku wlewu płynu hamulcowego - DOT 3 albo 4. Sprawdź sobie.
Najlepiej spuścić cały płyn, zalać nowym i odpowietrzyć układ.
Może było za mało płynu, a teraz spadło Ci do takiego poziomu, że się kontrolka włączyła. Może jakiś odpowietrznik niedokręcony i płynu ubywało... ciężko powiedzieć, jak się tego nie widzi. Jedź do mechanika i niech Ci wymieni cały płyn, bo jak jest długo nie wymieniany to też szkodzi pompie od ABSu, także szybciutko
Najlepiej spuścić cały płyn, zalać nowym i odpowietrzyć układ.
Może było za mało płynu, a teraz spadło Ci do takiego poziomu, że się kontrolka włączyła. Może jakiś odpowietrznik niedokręcony i płynu ubywało... ciężko powiedzieć, jak się tego nie widzi. Jedź do mechanika i niech Ci wymieni cały płyn, bo jak jest długo nie wymieniany to też szkodzi pompie od ABSu, także szybciutko
a. kończą Ci się klocki
b. płyn należy uzupełnić takim samym jaki był, jezeli nie wiesz jaki był = wymien
c. jestes z W-wy - mozemy zrobic mini spot-a i zerknąć
b. płyn należy uzupełnić takim samym jaki był, jezeli nie wiesz jaki był = wymien
noj pisze:a. kończą Ci się klocki
dzieki.
ad c. - chętnie skorzystam, bo jeszcze nie mam zaufanej bazy serwisowej
ile wchodzi plynu hamulcowego do Mini Cooper S z 2005 ?
+ 1 do pytania powyżej. Ile tego płynu wchodzi do MCSa 05?