Pali sie kontrolka przebitej opony i DSC

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

mpc

Pali sie kontrolka przebitej opony i DSC

Post autor: mpc »

Witam, wyruszam jutro w trase okolo 1500km a dzis zapalila mi sie rownoczesnie kontorla DSC i przebitej opony nie wiem co zrobic :/ z tego co sprawdzalem opony sa ok, cisnienie tez. Przejechalem dzis tak jakies 100 km i nie zauwrzylem ruznicy z tego co widze po instrukcji jest to usterka systemu poniewaz przy odpalaniu nie wydaje dzwieku zeby zasygnalizowac o spadku cisnienia.... Prosze o pilna rade!!!!
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Clubman JCW LCI

Re: Pali sie kontrolka przebitej opony i DSC

Post autor: pididi »

Obie zapaliły się naraz, bo korzystają z tych samych czujników. Przyczyną najczęściej jest błędne działanie, lub brak działania któregoś z czujników zintegrowanych w systemach ABD/DSC/TPM.
Żeby poznać dokładną przyczynę musiałbyś podpiąć auto i sczytać kody błędów. Z tego co mi wiadomo, to w tym przypadku niestety nie da się tego zrobić uniwersalnym czytnikiem błędów podłączanym pod OBDII.

I jeszcze:
Który rocznik MCSa? Jechałeś dzisiaj w deszczu? :>
mpc

siema, nie, bylo sucho ale byly koleiny i dziury (od olkusza do krakowa) Model jest z 2005 ;) Czyli nie grozi to smiercia lub kalectwem mozna zrobic po powrocie ?:P
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2010, 00:47 przez mpc, łącznie zmieniany 1 raz.
mpc

P.S Czyli czeka mnie wizyta w BMW?
P.S2 Czy jest opcja sie samo sie to wylaczy ?:P
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Clubman JCW LCI

Post autor: pididi »

To od razu tłumaczę deszcz i rocznik - we wczesnych MCSach zdarzało się, że po jeździe w deszczu, albo po myciu moduł BC1 wariował. Woda wyparowywała, problem znikał.

Jak znajomy ma jakiś uniwersalny scan tool to możesz podłączyć, ale na 99% nic nie wykryje. ASO pewnie sczyta błędy, będą chcieli wymienić czujnik. Ale możliwe też , że się samo naprawi.
To najczęstszy winowajca:
http://www.mini2.com/forum/first-genera ... post591276

Co do kalectwa i ewentualnych następstw to nie odpowiem - na logikę nie masz DSC i nie zasygnalizuje Ci jak powietrze zacznie uciekać z opony :razz:
ojciec

Post autor: ojciec »

mpc pisze:zauwrzylem ruznicy

Aż mi się nóż w kieszeni otwiera... :???:
mpc

ojciec pisze:
mpc pisze:zauwrzylem ruznicy

Aż mi się nóż w kieszeni otwiera... :???:

ups ;P Sorry ale była 12 w nocy i mi się spieszyło nie miałem czasu na sprawdzanie :) No nic jadę w trasę jak kontrolki nie znikną to pojadę po majówce do BMW. btw jakby ktoś miał jakieś pomysły to piszcie, będę sprawdzać czy coś się nie pojawiło ;)

P.S pididi pod tym linkiem co dałeś ktoś napisał że czasem pomaga mielenie kołami w miejscu :P chyba spróbować nie zaszkodzi.
mpc

No i nagle kontrolki zniknęły ;D Jechałem 170 na autostradzie i nagle patrze i nie ma :o
Voyth

Post autor: Voyth »

Pewnie coś wyschło / odparowało. Takie cuda w MINI są codziennością :razz:
miniakomaniak

Post autor: miniakomaniak »

Witaj. Ja miałem podobnie w moim zapalały się te same kontrolki w różnych odstępach czasu po ruszeniu głównie po przejechaniu ostrych zakrętów wywalał czujnik DSC i auto gubiło kontrole trakcji więc jak w normalnej jeździe Ci się to nie powtórzy to może faktycznie coś się samo naprawiło, ale jazda autostradą na pewno Ci na to pytanie nie odpowiedziała. U mnie wymieniali po kolei czujniki a na końcu cały moduł DSC na szczęście podciągnęli to pod gwarancje.
ODPOWIEDZ