alternatywy po MINI
Re: alternatywy po MINI
cos zamiast Mini, hmm moze cos takiego polski link , norweski link
a na powaznie, to ta Alfa Romeo Gt to fajny pomysl, troche ponad 30 tys trzeba wylozyc, nie wiem jak jest z awaryjnoscia tego samochodu ale wyglad jak to u Alfy calkiem, calkiem.
Zamienic Mini na Opla, Volksvagena, Audi to chyba wstyd, nagle poczulbys sie nielubiany i tak jak inni kierowcy na drodze
a na powaznie, to ta Alfa Romeo Gt to fajny pomysl, troche ponad 30 tys trzeba wylozyc, nie wiem jak jest z awaryjnoscia tego samochodu ale wyglad jak to u Alfy calkiem, calkiem.
Zamienic Mini na Opla, Volksvagena, Audi to chyba wstyd, nagle poczulbys sie nielubiany i tak jak inni kierowcy na drodze
Odnośnie Opla, to ja się przymierzam do Opla Astry III TwinTop. Też będę nielubiany?
Voyth pisze:Volvo C30 do 35000 zł też raczej odpada
fakt! zapomniałem o kryterium ceny..
ale na jakąś połówkę C30 z wielkopolski to styknie spokojnie
volvo s60r ??
- Saint
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
ress pisze:volvo s60r ??
Buahaha znajdź mi R-ke nie składaną z 3, nieskatowaną do tych 30-kilku tysi.
Zawodowy Szyderca
Saint pisze:ress pisze:volvo s60r ??
Buahaha znajdź mi R-ke nie składaną z 3, nieskatowaną do tych 30-kilku tysi.
aaaa.. do 30kilku tysi... zapomnialem o tym
to wiesz... to tylko D5 z grillem od R...
Przerabiałem to.
Początkowo brałem pod uwagę dwa: Renault Clio Sport albo Peugeot 206RC.
Peugeot ma fajniejsze fotele, wnętrze i łatwiej znaleźć w dobrym stanie.
Clio - duuużo lepiej zamiata ale ciężko z dobrym stanem.
Miała być Mazda RX-8. Za 40-42 można kupić przywoitą (wiem że za dużo, ale można poczekać i troszkę jeszcze zarobić), tylko nie wiem jak się sprawuje silnik Wankla. Z tego co wyczytałem to remont silnika jest nieopłacalny (taniej poszukać drugiego), ale ponoć są trwałe. Na końcu wybór padł (tylko proszę się nie śmiać) Skode Fabie RS. Fabiankę (tylko zwykłą w dieslu którą mam do dzisiaj :] ) dostałem od tatuśka 3 lata temu jako moje pierwsze auto i (może z racji sentymentu) szukałem RSki. Mało ich jest, ale bez problemu można je ciągnąć do 180-200KM i wytrzymują to (seryjnie kute tłoki i dodatkowe kanały olejowe). Co najlepsze to 1.9 TDi (nikłe spalanie i mega moment) i skrzynia 6 w samochodzie mało cięższym od MINI. Taki "dziadkowóz" trochę szybszy...
Z ciekawych samochodów właśnie Subaru Impreza GC w wersji GT, tyle że trzeba liczyć się ze spalaniem >20l.
Co do Alfy GT. Też brałem pod uwagę. Szukaj 1.9 JTD (diesel) bo daje więcej frajdy niż 2.0 t-spark które psują się na potęgę i mniej pali (a to jest miłe jak zostawiasz mniej na stacji). Są 3.2 ale... Tylko że, wymiana końcówek (zawieszenie) kosztuje około 850zł/strona - końcówki są połączone z drążkiem i wymieniany cały element.
Mercedes CLK 430 bądź SLK 230 KOMPRESSOR.
Nie wiem co jeszcze... Mega egzotyki, tj. Nissan Sunny (tak, malutkie sunny) GTi-R - 2.0T 250KM 4X4 (~6s do 100km/h), Nissan 240SX s14a tyle że to wszystko ma już swoje lata.
Honda Civic Type-R, można znaleźć za te pieniądze tylko w niewiadomym stanie.
Smart Roadster - wsiadanie i wysiadanie to tragedia (po dobrym obiedzie będzie naprawdę cięzko, bez obiadu - tylko ciężko :]), skrzynia zmienia biegi błyskawicznie w około 2s... Silniczek ok, ale skrzynia to porażka. Ogólnie do pupy :]
Rywalem Mini (ponoć) jest Suzuki Swift Sport, ale... nie podoba mi się to auto.
Alternatywa dla Mini - pierwsze dwa auta, tylko trochę cierpliwości przy szukaniu.
Początkowo brałem pod uwagę dwa: Renault Clio Sport albo Peugeot 206RC.
Peugeot ma fajniejsze fotele, wnętrze i łatwiej znaleźć w dobrym stanie.
Clio - duuużo lepiej zamiata ale ciężko z dobrym stanem.
Miała być Mazda RX-8. Za 40-42 można kupić przywoitą (wiem że za dużo, ale można poczekać i troszkę jeszcze zarobić), tylko nie wiem jak się sprawuje silnik Wankla. Z tego co wyczytałem to remont silnika jest nieopłacalny (taniej poszukać drugiego), ale ponoć są trwałe. Na końcu wybór padł (tylko proszę się nie śmiać) Skode Fabie RS. Fabiankę (tylko zwykłą w dieslu którą mam do dzisiaj :] ) dostałem od tatuśka 3 lata temu jako moje pierwsze auto i (może z racji sentymentu) szukałem RSki. Mało ich jest, ale bez problemu można je ciągnąć do 180-200KM i wytrzymują to (seryjnie kute tłoki i dodatkowe kanały olejowe). Co najlepsze to 1.9 TDi (nikłe spalanie i mega moment) i skrzynia 6 w samochodzie mało cięższym od MINI. Taki "dziadkowóz" trochę szybszy...
Z ciekawych samochodów właśnie Subaru Impreza GC w wersji GT, tyle że trzeba liczyć się ze spalaniem >20l.
Co do Alfy GT. Też brałem pod uwagę. Szukaj 1.9 JTD (diesel) bo daje więcej frajdy niż 2.0 t-spark które psują się na potęgę i mniej pali (a to jest miłe jak zostawiasz mniej na stacji). Są 3.2 ale... Tylko że, wymiana końcówek (zawieszenie) kosztuje około 850zł/strona - końcówki są połączone z drążkiem i wymieniany cały element.
Mercedes CLK 430 bądź SLK 230 KOMPRESSOR.
Nie wiem co jeszcze... Mega egzotyki, tj. Nissan Sunny (tak, malutkie sunny) GTi-R - 2.0T 250KM 4X4 (~6s do 100km/h), Nissan 240SX s14a tyle że to wszystko ma już swoje lata.
Honda Civic Type-R, można znaleźć za te pieniądze tylko w niewiadomym stanie.
Smart Roadster - wsiadanie i wysiadanie to tragedia (po dobrym obiedzie będzie naprawdę cięzko, bez obiadu - tylko ciężko :]), skrzynia zmienia biegi błyskawicznie w około 2s... Silniczek ok, ale skrzynia to porażka. Ogólnie do pupy :]
Rywalem Mini (ponoć) jest Suzuki Swift Sport, ale... nie podoba mi się to auto.
Alternatywa dla Mini - pierwsze dwa auta, tylko trochę cierpliwości przy szukaniu.
właśnie rozstałem się z moim pierwszym MINI R50...z tym z zdjęcia obok po lewej... Czas zastąpić go czymś innym... tylko sam w tym momencie nie wiem czym można godnie zastąpić takie auto oczywiście z przejściem na lepsze;p chodzi mi po głowie kilka pomysłów może coś poradzicie....doradzicie....
Nie sugerować się kolejnością:
1.Audi A3 model od 2003r
2.Audi A4 B6
3.Mazda RX-8
4,Ford Focus pakiet ST
5.Opel Astra III GTC 2 drzwi
6.Mercedes CLK po 2002 ale nie wiem....
Chodzi mi o jakieś auto ze spalaniem w granicach rozsądku max do 12l Pb
cenowo.... hmmm myślę ze do 30 mogę wypłacić...
Nie sugerować się kolejnością:
1.Audi A3 model od 2003r
2.Audi A4 B6
3.Mazda RX-8
4,Ford Focus pakiet ST
5.Opel Astra III GTC 2 drzwi
6.Mercedes CLK po 2002 ale nie wiem....
Chodzi mi o jakieś auto ze spalaniem w granicach rozsądku max do 12l Pb
cenowo.... hmmm myślę ze do 30 mogę wypłacić...
- Saint
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
To możesz już z tej listy wykreślić RX-8 bo pomimo małej pojemności żłopie straszne ilości paliwa, i ST-ka
Zawodowy Szyderca
- Saint
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
spalanie Pozatym jeżeli chodzi o silnik z Fiorda, to żywotna jednostka. To ten sam silnik co w Volvo, małej czy dużej platformie. rzędowa 5-cio cylindrówka.
Zawodowy Szyderca
ale mi nie chodzi konkretnie o wersje ST 220-konna tylko o sam pakiet wizualny Mk2