Wysoka temperatura przy większych prędkosciach
Witam
Od pewnego czasu mam problem z moim Mini (One D z 2003r). Przy prędkościach powyżej 120 km szybko wzrasta temperatura. Przy włączeniu pełnego nawiewu ciepłego powietrza i skierowania go do wnętrza samochodu temperatura spada.
Przy normalnej jezdzie miejskiej temperatura jest w normie i nie wzrasta ( utrzymuje się w połowie podziałki). Może ktoś wie czy to coś poważnego?
Od pewnego czasu mam problem z moim Mini (One D z 2003r). Przy prędkościach powyżej 120 km szybko wzrasta temperatura. Przy włączeniu pełnego nawiewu ciepłego powietrza i skierowania go do wnętrza samochodu temperatura spada.
Przy normalnej jezdzie miejskiej temperatura jest w normie i nie wzrasta ( utrzymuje się w połowie podziałki). Może ktoś wie czy to coś poważnego?
Re: Wysoka temperatura przy większych prędkosciach
Należałoby sprawdzić płyn chłodniczy, czy w zbiorniczku w ogóle jest, obudowę termostatu i czy nie jest zapowietrzony układ. Widze, że jesteś z Katowic - mogę kiedyś zobaczyć, bo mieszkam niedaleko Ciebie
- minigjj
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
To chyba normalne zachowanie, bo do silnika idzie wtedy maksymalna ilość paliwa(gaz do dechy + max. obroty). Mój wskaźnik temperatury w Cooperze D cały czas "pracuje" w czasie jazdy i czasem pokazuje dużo ponad 90st, ale w normie. Pytanie czy Twój wskaźnik wchodzi na "czerwone"? Bo jak nie, to nie trzeba się saunować;)
Voyth: ale przegląd na pewno się przyda:)
Voyth: ale przegląd na pewno się przyda:)
Pwr 106,6 KM @ 3974 rpm Tq 269,2 Nm @ 2047 rpm
To raczej niezbyt normalne... ostatnio jechałem do Wrocławia - cały czas 140 - 160 km/h i wskaźnik ani drgnął. Musi być po środku wskaźnik, czy jeździsz 50, czy 150. Oznacza to, że wszystko jest ok. Jeśli tylko wskaźnik skacze, to coś jest nie tak.
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
najprawdopodobniej termostat masz przymkniety czesciowo albo zapowietrzony/zamulony uklad chlodzenia
albo silnik niedomaga
albo silnik niedomaga
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Płyn jest wlany aczkolwiek pierwszy raz wskazówka weszła na czerwone pole gdy kupiliśmy samochód. Poprzedni właściciel nie powiedział, że nie ma płynu i lampka się zapaliła Oczywiście zaraz uzupełniliśmy zbiornik ale od tej pory wskaznik temperatury wchodzi na czerwone pole ale tylko przy szybkiej jezdzie.
W tym tygodniu wybieram się do mechanika więc bardzo dziękuję za wasze sugestie.
Pozdrawiam.
W tym tygodniu wybieram się do mechanika więc bardzo dziękuję za wasze sugestie.
Pozdrawiam.
Oprócz uzupełnienia płynu chłodniczego, należy jeszcze odpowietrzyć układ.
nie chce być zlym prorokiem, ale uszczelka pod glowicą jest zagrozona
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MCS R56
Olesia pisze:Witam
Czy stoisz z włączonym silnikiem, jedziesz 30km/h, 150km/h, podczas zimnej, gorącej aury.......Wskażnik powinien być w każdej z w/wymienionych sytuacji na 1/2 skali...jeśli tak nie jest - jest zdecydowanie nie OK.
BORLA Stainless Steel Cat-Back™System,M7 direct Flow Intercooler (DFIC2),M7 DFIC exit Scoop,M7 15% supercharger Pulley,ALTA intake System Cold Air,JCW front Strut brace,CUSCO rear Strut brace,EBC Brakes,ORCIARI bonnet vents scoops.
______
Saluti
______
Saluti
Czy układ można odpowietrzyć samemu czy musi to zrobić mechanik?
Mam także pytanie odnośnie płynu. Awaryjnie na trasie dolaliśmy wodę. Jaki płyn mam kupić teraz?
Mam także pytanie odnośnie płynu. Awaryjnie na trasie dolaliśmy wodę. Jaki płyn mam kupić teraz?
Można odpowietrzyć samemu. Na wężu, który idzie do chłodnicy (stojąc twarzą do przodu samochodu po lewej stronie przy podłużnicy) jest taki korek z wcięciami w kształcie krzyżyka (na śrubokręt). Wystarczy go lekko odkręcić i odpowietrzyć. Płyn obojętnie jaki, byleby to był tylko płyn chłodniczy.
Wysoka tempeatrua przy większych prędkościach
Dzikuję serdecznie za radę. Pomogło
Widzę , że na forum narawdę mogę uzyskać cenne rady. Mam wobec tego jeszcze jedno pytanie.
Gdzy silnik pracuje na luzie słychać cichutki pisk, tak jakby " odgłos świerszcza". Przy dodaniu gazu tego odgłosu nie ma- silnik pracuje normalnie. Co to może być?
Widzę , że na forum narawdę mogę uzyskać cenne rady. Mam wobec tego jeszcze jedno pytanie.
Gdzy silnik pracuje na luzie słychać cichutki pisk, tak jakby " odgłos świerszcza". Przy dodaniu gazu tego odgłosu nie ma- silnik pracuje normalnie. Co to może być?
Do wymiany pasek alternatora. Nie tyle po dodaniu gazu pisk ustaje, ale również gdy osiągnie połowę na wskaźniku temperatury.
predzej napinacz