Odpalanie, woda i smrody
Moderator: flapjck1
Odpalanie, woda i smrody
Niedawno kupiłem miniaka i mam kilka spraw do rozwiązania. Mianowicie:
1. Miniak odpala dopiero za drugim razem, tzn. przekręce kluczyk, ma zapłon i gaśnie, dopiero jak drugi raz przekręcę to zaskoczy i jest git.
2. Zdejmowałem tylne prawe nadkole i gdy wykręciłem ostatnią (z tyłu) śrubkę to z otworu zaczeła się lać woda, co oznacza, że zbiera się gdzieś pod bagażnikiem. Nie ma jej we wgłębieniu na akumulator, gdzieś pod blachą pod zbiornikiem z płynem do spryskiwaczy. Jak tam dotrzeć ? Bo rozumiem, że poszła jakaś uszczelka (ew. dziura).
3. Najgorsze, spaliny, lekko otwieram okno i zasysa spaliny, albo jak stoję na włączonym silniku to wciąga mi do środka, żadnych nieszczelności na wydechu nie wymacałem, może na łączeniu z silnikiem, ale zastanawia mnie, czy przypadkiem nie jest to wina zbytnio cofniętego wydechu (na postoju pewnie smrodzi przez bagażnik).
Tu coś widać: http://www.grafikauzytkowa.boo.pl/mini/009.jpg
Dzięki z góry za pomoc.
1. Miniak odpala dopiero za drugim razem, tzn. przekręce kluczyk, ma zapłon i gaśnie, dopiero jak drugi raz przekręcę to zaskoczy i jest git.
2. Zdejmowałem tylne prawe nadkole i gdy wykręciłem ostatnią (z tyłu) śrubkę to z otworu zaczeła się lać woda, co oznacza, że zbiera się gdzieś pod bagażnikiem. Nie ma jej we wgłębieniu na akumulator, gdzieś pod blachą pod zbiornikiem z płynem do spryskiwaczy. Jak tam dotrzeć ? Bo rozumiem, że poszła jakaś uszczelka (ew. dziura).
3. Najgorsze, spaliny, lekko otwieram okno i zasysa spaliny, albo jak stoję na włączonym silniku to wciąga mi do środka, żadnych nieszczelności na wydechu nie wymacałem, może na łączeniu z silnikiem, ale zastanawia mnie, czy przypadkiem nie jest to wina zbytnio cofniętego wydechu (na postoju pewnie smrodzi przez bagażnik).
Tu coś widać: http://www.grafikauzytkowa.boo.pl/mini/009.jpg
Dzięki z góry za pomoc.
Re: Odpalanie, woda i smrody
jeśli chodzi o 3 to sprawdź stan podłogi pod dywanikami
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
i gabke pod mieszkiem drazka zmiany biegow
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
A na koniec i tak przyjdzie Ci przyzwyczaić się, że w mini zawsze coś śmierdzi, ale z czasem ten smród zaczyna pachnieć.
Teraz bardzo lubię przypalony olej zmieszany z benzyną i spalinami, zapach mini kojarzy mi się z czymś szalenie przyjemnym:-) W każdym innym aucie tęsknię za tym specyficznym smrodkiem:-)
Teraz bardzo lubię przypalony olej zmieszany z benzyną i spalinami, zapach mini kojarzy mi się z czymś szalenie przyjemnym:-) W każdym innym aucie tęsknię za tym specyficznym smrodkiem:-)
flapjck1 pisze:i gabke pod mieszkiem drazka zmiany biegow
A tam kiedykolwiek była jakaś gąbka
Jednak czytanie forum daje dużo wiedzy i satysfakcji....
Jak na razie to wnerwia mnię zapach spalin, bo to już drugi samochód, w którym mam z tym problemy i chyba się uczuliłem ^^
A jak nie spaliny to ciągle czuję zapach jak na łódce, bo mam wilgoć pod wykładziną :/
Ciekawe co dalej ...
A jak nie spaliny to ciągle czuję zapach jak na łódce, bo mam wilgoć pod wykładziną :/
Ciekawe co dalej ...
nie ma rady, musisz wyciągnąć oba fotele i przednią oraz tylną część wykładziny. Wbrew pozorom nie ma z tym aż tyle roboty
Może rdza zjadła podłogę w miejscu mocowania wózka przedniego - od środka to to miejsce gdzie są stopy pasażera no i symetrycznie u kierowcy pod pedałami.
Może też wyloty (?) powietrza z zewnątrz są przeżarte? Trzeba deskę rozdzielczą zdjąć
Może rdza zjadła podłogę w miejscu mocowania wózka przedniego - od środka to to miejsce gdzie są stopy pasażera no i symetrycznie u kierowcy pod pedałami.
Może też wyloty (?) powietrza z zewnątrz są przeżarte? Trzeba deskę rozdzielczą zdjąć
Pytanie: czy tylne kufry (te schowki przy tylnym siedzeniu) mają oryginalnie jakieś obicia czy wykładzinkę ? U mnie dnem tych schowków jest goła blacha, która zawsze jest brudna, a dzisiaj znalazłem tam nawet wodę :/ Jeśli to normalne, to macie jakieś patenty na zrobienie ładnego obicia tej blachy ? Ważne, żeby nie trzymało wilgoci.
Jeśli się nie mylę to w tych schowkach są jedynie takie "półki" które spłycają schowki aby nie były aż takie głębokie.
Obicia jako takiego w sensie na ścianach schowków chyba nie ma.
Obicia jako takiego w sensie na ścianach schowków chyba nie ma.
Aha, czyli właśnie tych półek u mnie brakuje, przez co wygląda to bardzo nieestetycznie. Dzięki.
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Back on the road...
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Tak, to było tylko w MPi. Faktycznie, wcześniej była mowa trochę o czymś innym...powinienem dopisać przed tamtym linkiem "ewentualnie coś takiego"
Back on the road...
- domino1985
- Wiarus
- Posiadane auto: Mini SPi & Cooper R56N
- Kontakt:
O ciekawostka, nie wiedziałem że istnieją takie "zaślepki" kieszeni, ja mam u siebie wnękę do podłogi i to pozwala mi zmieścić do jednej kieszeni: trójkąt, linkę holowniczą, komplet żarówek, bezpieczniki, kabelki gdyby się któryś oberwał, podstawowy zestaw kluczy, różne szmatki i dużą flagę UK
edit: a no i apteczkę
edit: a no i apteczkę
Ostatnio zmieniony 01 cze 2010, 21:47 przez domino1985, łącznie zmieniany 1 raz.
W SPI dawali takie "niby półki" zrobione z tektury. Działały na tej samej zasadzie co te ze zdjęcia powyżej.
Takie o.
Takie o.
Ok, wnętrze ogarnęłem i wiem co ze spalinami.
Mam zerwany stabilizator silnika, ten dolny, tzn. zerwany jest jego uchwyt i silnik się buja.
Teraz następne rzeczy, które wyszły w praniu, Mini kopci ostatnio, a silnik ma taki bulgoczący odgłos, obroty są w porządku, lekko drga wskazówka na jałowym.
Do tego dochodzi jakieś dziwne syczenie spod filtra powietrza, nie z samego filtra, a gdzieś w tamtych okolicach silnika (po stronie zbiorniczka z płynem hamulcowym, ale w głębi), niewiem czy to syczenie jest normalne, bo wcześniej z tymi silnikami nie miałem do czynienia.
I jeszcze jak się położy rękę na pokrywie zaworów po prawej stronie (nad 7/8 zaworem) czuć takie lekkie stukanie, którego nie ma po drugiej stronie.
Może to wam coś pomoże zdiagnozować problem, z góry dzięki za wszelkie pomysły.
P.S. Jakby co to jest wtrysk, czujnik temperatury chyba działa, bo rusza sie po nagrzaniu silnika, a wiem że czasem w tym jest problem.
Mam zerwany stabilizator silnika, ten dolny, tzn. zerwany jest jego uchwyt i silnik się buja.
Teraz następne rzeczy, które wyszły w praniu, Mini kopci ostatnio, a silnik ma taki bulgoczący odgłos, obroty są w porządku, lekko drga wskazówka na jałowym.
Do tego dochodzi jakieś dziwne syczenie spod filtra powietrza, nie z samego filtra, a gdzieś w tamtych okolicach silnika (po stronie zbiorniczka z płynem hamulcowym, ale w głębi), niewiem czy to syczenie jest normalne, bo wcześniej z tymi silnikami nie miałem do czynienia.
I jeszcze jak się położy rękę na pokrywie zaworów po prawej stronie (nad 7/8 zaworem) czuć takie lekkie stukanie, którego nie ma po drugiej stronie.
Może to wam coś pomoże zdiagnozować problem, z góry dzięki za wszelkie pomysły.
P.S. Jakby co to jest wtrysk, czujnik temperatury chyba działa, bo rusza sie po nagrzaniu silnika, a wiem że czasem w tym jest problem.