wycieki oleju spod bagnetu .
Moderator: flapjck1
- Jasiek
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
wycieki oleju spod bagnetu .
witam
pytanie kieruje do kolegów obeznanych w temacie silników .
zastanawia mnie co jest przyczyna wywalania oleju spod bagnetu ,myślałem ze to wina niedrożnej odmy ,ale ta przyczyna odpada.
ps
silnik ma przejechane ładnych "parę" kilometrów i zastanawiam sie czy nie szykuje sie remont silnik
pytanie kieruje do kolegów obeznanych w temacie silników .
zastanawia mnie co jest przyczyna wywalania oleju spod bagnetu ,myślałem ze to wina niedrożnej odmy ,ale ta przyczyna odpada.
ps
silnik ma przejechane ładnych "parę" kilometrów i zastanawiam sie czy nie szykuje sie remont silnik
next to sex i love my MINI best
- markfive
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Re: wycieki oleju spod bagnetu .
To zależy jak duży jest ten wyciek oleju z gniazda miarki oleju. W zasadzie niezaleznie od stanu silnika (seria A+) miejsce to jest zazwyczaj mokre. Główną przyczyną jest fakt, że otwór znajduje się dość nisko, nie ma rurki przedłużającej jak w większości nowoczesnych silników czy w starszej serii A. Jednocześnie sama miarka w miejscu osadzenia jest lużna i niezbyt dobrze doszczelniona. Są miarki nie fabryczne, które mają uszczelnienia rowkowe z gumowymi oringami. Dobrze osadzona i uszczelniona miarka jest lepszym rozwiązaniem i likwiduje przecieki w tym miejscu.
Natomiast przy znacznych przedmuchach spowodowanych juz kiepskim stanem silnika nawet taka miarka może być przez te gazy wypychana i przecieki będą.
Radzę jednak spróbować zastosować jakieś lepsze uszczelnienie osadzenia miarki. Być może rozwiąże to problem.
Natomiast przy znacznych przedmuchach spowodowanych juz kiepskim stanem silnika nawet taka miarka może być przez te gazy wypychana i przecieki będą.
Radzę jednak spróbować zastosować jakieś lepsze uszczelnienie osadzenia miarki. Być może rozwiąże to problem.
- icemac
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
mam podobny problem ...
u mnie guma jest na tyle wyrobiona, że bagnet lata sobie w gnieździe i chlapie olejem po silniku
macie jakieś "zestawy uszczelniające", sprawdzone sposoby - na co wymienić, jak uszczelnić ??
dzieki za informacje
u mnie guma jest na tyle wyrobiona, że bagnet lata sobie w gnieździe i chlapie olejem po silniku
macie jakieś "zestawy uszczelniające", sprawdzone sposoby - na co wymienić, jak uszczelnić ??
dzieki za informacje
Się zmienia ... Clubman + MM = mają się dobrze
Też mam podobnie- podpinam się pod icemac'a
istnieje coś takiego??
icemac pisze:u mnie guma jest na tyle wyrobiona, że bagnet lata sobie w gnieździe i chlapie olejem po silniku
istnieje coś takiego??
- markfive
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
nugatek pisze:Też mam podobnie- podpinam się pod icemac'aicemac pisze:u mnie guma jest na tyle wyrobiona, że bagnet lata sobie w gnieździe i chlapie olejem po silniku
istnieje coś takiego??
Dwa posty wyżej napisałem o przyczynach przecieków i sposobie poprawy sytuacji - głownie chodzi o zastosowanie miarki o lepszym sposobie uszczelnienia przy pomocy gumowych oringów. Miarki takie sa w ofercie MiniSpares czy innych sklepów oferujących podobny asortyment części tuningowych do klasycznych miniaków.
Jakiej jeszcze innej odpowiedzi oczekujesz ?
oczekiwałem czegoś w formie: "owiń bagnet taśmą izolacyjną- sprawdź, u mnie działa" albo coś w tym stylu. Nie chciałem zmieniać bagnetu, dlatego podpytałem- chyba to nie grzech? .
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
owin bagnet tasma izolacyjna - u mnie dziala
lepiej?
ps: przez chwile bo od temp i oleju tasma sie rozkleila
lepiej?
ps: przez chwile bo od temp i oleju tasma sie rozkleila
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- icemac
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
a tak na serio - koszulka termokurczliwa się nadaje - zastosowane w dwóch miniakach - niczym już nie chlapie - bagnet wchodzi na sztywno i jest szczelnie.
P.S.
są w sklepach bagnety, ale te "lepsze" jakoś wyszły - piszę o tych z oringami
Pozdrawiam
Maciek
P.S.
są w sklepach bagnety, ale te "lepsze" jakoś wyszły - piszę o tych z oringami
Pozdrawiam
Maciek
Się zmienia ... Clubman + MM = mają się dobrze
Odkopię trochę temat ale dotyczy podobnego tematu.
Mógłby mi ktoś podać odległość od końca bagnetu do kołnierza/miejsca w którym się opiera o blok ? 1.3 SPI ( w większości manuali jest chyba taki sam ?)
Ewentualnie zdjęcie przy centymetrze.
Mógłby mi ktoś podać odległość od końca bagnetu do kołnierza/miejsca w którym się opiera o blok ? 1.3 SPI ( w większości manuali jest chyba taki sam ?)
Ewentualnie zdjęcie przy centymetrze.
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
a co sie dzieje?
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Po prostu zauważyłem że mam nieoryginalne to mocowanie, nie plastikowe z origniem tylko gumowe i chciałem sprawdzić czy bagnet wchodzi na odpowiedni poziom.