Podczas ostatniej ulewy moje mini zwariowalo: wlaczyly sie wszystkie swiatla, szyby otwieraly sie i zamykaly, wycieraczki z przodu i z tylu sie wlaczyly, nie reagowalo na pilota. Samochod wstawilem do garazu, odlaczylem kleme akumulatora i po 3 godzinach wszystko wrocilo do normy. Znajomy mechanik powiedzial, ze jest to najprawdopodobniej wina komputera, do ktorego dostala sie woda. Niestety u mechanika bylem drugim samochodem i nie mogl sprawdzic komputera i jego szczelnosci.
Czy moze mi ktos podpowiedziec gdzie w mini znajduje sie komputer? Czy ktos z Was mial podobny problem?
Moje mini nie lubi deszczu - komputer?
- pididi
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Clubman JCW LCI
Re: Moje mini nie lubi deszczu - komputer?
Pierwsze roczniki miały problem z wilgocią/wodą przedostającą się do BC1 (czy tam Body Control Unit), czego efektem było właśnie "wariowanie" elektryki. Prawie zawsze po osuszeniu problem ten znikał. W późniejszych modelach stosowano osłonę, która eliminowała problem przedostającej się wody. Moduł znajduje się po stronie pasażera, a dokładniej w zagłębieniu na nogi, za otwieraczem maski 

mozna go rozkrecic i umyc,oczywiscie specjalnymi srodkami
Okazalo sie, ze przednia szyba w mini przeciekala i cieknaca woda zalewala komputer BC1. NIestety szlag go trafil i musialem wymienic (cale szczescie jest allegro i kupilem uzywany, nowy kosztuje 1400 PLN). Mam tylko jeden problem. Mechanik z BMW Osowiecki powiedzial, ze nie moze zsynchronizowac pilota od kluczyka z nowym BC1 - bo kluczyk i komputer byly przypisane do danego numeru nadwozia i nie beda ze soba wspolpracowaly.
CZy faktycznie nie ma mozliwosci zsynchronizowania starego kluczyka z nowym (uzywanym) BC1? Czy moze w autoryzowanym serwisie (BMW Osowiecki nie ma autoryzacji) maja mozliwosc przeprogramowania?
CZy faktycznie nie ma mozliwosci zsynchronizowania starego kluczyka z nowym (uzywanym) BC1? Czy moze w autoryzowanym serwisie (BMW Osowiecki nie ma autoryzacji) maja mozliwosc przeprogramowania?
- jrock7
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R55 Cooper D
z tego co pamietam bez ASO sie nie obejdzie (przeprogramowanie nowych kluczykow)...
da sie to zrobic bez problemu
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini Cooper R50
I znowu odgrzewam temat...
Czy wiecie którędy cieknie woda na moduł? Drugie pytanie to jak wyeliminować miejsce przecieku?
pzdr
Czy wiecie którędy cieknie woda na moduł? Drugie pytanie to jak wyeliminować miejsce przecieku?
pzdr