Cooper vs. Cooper D - co kupić

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Benzyna czy Diesel

Czas głosowania minął 30 wrz 2010, 06:15

Benzyna
7
100%
Diesel
0
Brak głosów

Liczba głosów: 7

Awatar użytkownika
Sadam
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Re: Cooper vs. Cooper D - co kupić

Post autor: Sadam »

hello pisze:czy z tą całą klasą premium chodzi po prostu o to że auto kosztuje więcej niż powinno? :lol:

dokładnie tak

klasa premium występować może w każdym segmencie, są kompakty premium, klasa średnia premium itd.

objawia się to właśnie ceną, choć często również wykonaniem

weźmy np.

VW i Audi, te same auta, zarówno A3/Golf czy A4/Passat

ale to audi jest w klasie premium, bo jest droższe i lepiej wykonane, z lepszych materiałów (tutaj to się nawet sprawdza w rzeczywistości)

Focus to zwykły kompakt a BMW 1 to już kompakt premium

i tak samo MINI będzie Premium w segmencie B, w stosunku do np. Punto czy Corsy

to czy dostajemy więcej, za niemałe w sumie pieniądze (porównując najtańsze wersje to pewnie jakieś 40k inne marki do 70k MINI) to już inna kwestia, pewnie trochę tak, ale płaci się za markę i już i właśnie za to niby Premium
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas :(
r1212

Post autor: r1212 »

speedfight pisze:hohooooo a moj znajomy czym jeździ... hohooooo :mrgreen:

Zbędna gadka.

Pamiętaj że tutaj na forum są zwolennicy tej marki i tych samochodów NIE INNYCH. :mrgreen: :mrgreen:

Słuszna uwaga - na forum są zwolennicy, i należy ich odróżnić od fanatyków. Ja należę do tych pierwszych, kolega zapewne do tych drugich.
Dlatego rozmowa w takim tonie nie ma sensu, bo prawdopodobnie rakiety kosmiczne są również w innej klasie.

Przed chwilą odebrałem auto, wieczorem wyskoczę gdzieś się przejechać a jutro powiem jakie wrażenia (podkreślam - subiektywne) bo przecież "obiektywnie Mini jest najlepsze na świecie " :)
r1212

minigjj pisze:Ale Wam marketing zrobił wodę z mózgów. Patrząc na wnętrze takich Maserati lub Porsche(przed 996) to wolę moje MINI.
.

Troszkę ostro. Nie zauważyłem żebym miał wodę w mózgu, a stalowo-szare Maserati w ciemno czerwonej skórze uważam za bardzo estetyczny samochód. I jestem daleko od stwierdzenia, ze ktoś kto ma inne zdanie ma "wodę z mózgu".
Zapisałem się na to forum jako nowy użytkownik auta mini, ale niestety kształt i forma tej dyskusji momentami zupełnie mi nie odpowiada.
Od kilku lat jestem na forum Mitsubishi - i jakoś do tej pory nie brałem udziału w dyskusji (może przez przypadek) w której posiadacze innych aut są odżegnywani od czci i wiary. Powiem więcej, niektórzy mówili, że jak chcę wymienić Mitsubishi na inną markę to wybór Mini jest OK i niezauważyłem tekstów typu - tu jest miejsce dla zwolenników Mitsubishi - możesz się stąd wypisać bo zmieniłeś markę auta.
speedfight

Post autor: speedfight »

Bo marki MINI nie uważają tylko zazdrośnicy i tego typu ludzie.
A ty wskoczyłeś na forum i od razu piszesz tak jak byś kupował MINI z musu bo ktoś ci każe i uważasz że wszystkie inne auta w tym MITSUBISHI są fajniejsze i lepsze.

Uwierz.... gdyby podobało mi się takie Maserati pewnie mógłbym sobie je kupić. Ale nie o to chodzi żeby pakować setki tyś w samochód. Wole mieć 3 tańsze.Takie moje zdanie i sądzę że wielu z nas mimo możliwości nie kupiło by tak drogiego auta.

To że droższe nie znaczy że lepsze...Gdybyś porównywał Maserati za 250-300tyś z Porsche za 150tyś to uważasz że Porsche jest gorsze bo tańsze?? Sorry ale DLA MNIE Porsche to Porsche a Maserati to jak by nie było....FIAT
Ostatnio zmieniony 06 paź 2010, 19:00 przez speedfight, łącznie zmieniany 1 raz.
AleXander
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: AleXander »

r1212 pisze:
minigjj pisze:Ale Wam marketing zrobił wodę z mózgów. Patrząc na wnętrze takich Maserati lub Porsche(przed 996) to wolę moje MINI.
.

Troszkę ostro. Nie zauważyłem żebym miał wodę w mózgu, a stalowo-szare Maserati w ciemno czerwonej skórze uważam za bardzo estetyczny samochód. I jestem daleko od stwierdzenia, ze ktoś kto ma inne zdanie ma "wodę z mózgu".
Zapisałem się na to forum jako nowy użytkownik auta mini, ale niestety kształt i forma tej dyskusji momentami zupełnie mi nie odpowiada.
Od kilku lat jestem na forum Mitsubishi - i jakoś do tej pory nie brałem udziału w dyskusji (może przez przypadek) w której posiadacze innych aut są odżegnywani od czci i wiary. Powiem więcej, niektórzy mówili, że jak chcę wymienić Mitsubishi na inną markę to wybór Mini jest OK i niezauważyłem tekstów typu - tu jest miejsce dla zwolenników Mitsubishi - możesz się stąd wypisać bo zmieniłeś markę auta.

Z mojej strony mogę tylko przeprosić za kolegów bo trochę ich ponosi czasem (szczególnie jednego zbyt szybkiego na 2 biegu...). Nie przejmuj się docinkami bo jest tu kilka loż szyderców :twisted: po prostu pozytywnie zakręceni jesteśmy na punkcie Mini i MINI :D

pozdrowiońska i do zobaczenia na drodze (może na torze również w ramach Mini Track Day 20111) :)

speedfight pisze:Bo marki MINI nie uważają tylko zazdrośnicy i tego typu ludzie.
A ty wskoczyłeś na forum i od razu piszesz tak jak byś kupował MINI z musu bo ktoś ci każe i uważasz że wszystkie inne auta w tym MITSUBISHI są fajniejsze i lepsze.

Uwierz.... gdyby podobało mi się takie Maserati pewnie mógłbym sobie je kupić. Ale nie o to chodzi żeby pakować setki tyś w samochód. Wole mieć 3 tańsze.Takie moje zdanie i sądzę że wielu z nas mimo możliwości nie kupiło by tak drogiego auta.

To że droższe nie znaczy że lepsze...Gdybyś porównywał Maserati za 250-300tyś z Porsche za 150tyś to uważasz że Porsche jest gorsze bo tańsze?? Sorry ale DLA MNIE Porsche to Porsche a Maserati to jak by nie było....FIAT

Sam jesteś FIAT... i nie wiem jakie nowe Porsche kosztuje 150tyś...
r1212

speedfight pisze:To że droższe nie znaczy że lepsze...Gdybyś porównywał Maserati za 250-300tyś z Porsche za 150tyś to uważasz że Porsche jest gorsze bo tańsze?? Sorry ale DLA MNIE Porsche to Porsche a Maserati to jak by nie było....FIAT

To ja jednak zostanę przy swoim subiektywnym zdaniu, że "Fiat" Maserati jest lepszy od MINI, ale mnie w przeciwieństwie do kolegi na niego nie stać, bo nowy to kosztuje 250 tys. tylko chyba waluta nie ta :).

Przypadkowo googlarką znaleziona używka :), ale nie zajechana. http://oferty.moto.pl/details,29701,106132507.asp

To moja ostatnia wypowiedź w temacie wyższości Mini nad innymi autami, i myślę że dałem koledze jasno do zrozumienia, że ciągnięcie tego nie ma sensu. Chętnie skorzystam z porad technicznych - ale pozostaje w nadziei ze póki co nie będą potrzebne :).

PS. I chyba nie jestem taki najgorszy bo w profilu wpisałem Mini na pierwszej pozycji :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 06 paź 2010, 19:42 przez r1212, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Clubman JCW LCI

Post autor: pididi »

AleXander pisze:Z mojej strony mogę tylko przeprosić za kolegów bo trochę ich ponosi czasem (szczególnie jednego zbyt szybkiego na 2 biegu...). Nie przejmuj się docinkami bo jest tu kilka loż szyderców :twisted: po prostu pozytywnie zakręceni jesteśmy na punkcie Mini i MINI :D

+1

r1212, poczytasz trochę wypowiedzi ludzi na forum i sam zobaczysz, że na niektóre posty nie ma co zwracać uwagi :wink:

Ogólnie Sadam powiedział wszystko w temacie, więc nie będę się wielce produkował.

Widzę jednak jakie w 1 Gen są:
- plastiki (kieszenie boczne w drzwiach, ogólnie wykończenie drzwi)
- szpary (np. drzwi-deska rozdzielcza)
- skóra na fotelach
- trzeszczenie ww. plastików

i wybaczcie, ale nie jest to jakieś wielkie łał, więc nie ma co się spuszczać nad jakością wykończenia i użytymi materiałami. Uwielbiam to auto za zupełnie inne rzeczy a ww. wady mi specjalnie nie przeszkadzają, ale BEZ PRZESADY.

PS. W 2 Gen, czyli R56 materiały i spasowanie elementów są dużo lepsze, to pewnie jest już supercar jakiś :lol: :lol:
r1212

Sorry, ale jako "lejek" nie za bardzo rozumiem numerki wersji. Jak odebrałem Mini Cooper 2010 prze liftingiem to mam ??
speedfight

To masz wersję oznaczoną R56
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Clubman JCW LCI

Post autor: pididi »

Możesz zerknąć do FAQ - odpowie na Twoje pytanie.

Na szybko, są dwie generacje MINIaków:

<= 2006 (1 Gen) R50, 52, 53
>=2007 (2 Gen) R56, 57, 55

W ramach 1 Gen był dość znaczący lifting, o którym najczęściej mowa na forum, w R56 też już jakieś pomniejsze lifty były, ale głównie wizualne ztcw. Czekamy na podział forum na generacje, będzie jaśniej i przejrzyściej :wink:
speedfight

I sporów nie będzie :mrgreen: choć mimo wszystko wiele spraw mają wspólnych.
speedfight

r1212 pisze:
speedfight pisze:To że droższe nie znaczy że lepsze...Gdybyś porównywał Maserati za 250-300tyś z Porsche za 150tyś to uważasz że Porsche jest gorsze bo tańsze?? Sorry ale DLA MNIE Porsche to Porsche a Maserati to jak by nie było....FIAT

To ja jednak zostanę przy swoim subiektywnym zdaniu, że "Fiat" Maserati jest lepszy od MINI, ale mnie w przeciwieństwie do kolegi na niego nie stać, bo nowy to kosztuje 250 tys. tylko chyba waluta nie ta :).

Przypadkowo googlarką znaleziona używka :), ale nie zajechana. http://oferty.moto.pl/details,29701,106132507.asp

To moja ostatnia wypowiedź w temacie wyższości Mini nad innymi autami, i myślę że dałem koledze jasno do zrozumienia, że ciągnięcie tego nie ma sensu. Chętnie skorzystam z porad technicznych - ale pozostaje w nadziei ze póki co nie będą potrzebne :).

PS. I chyba nie jestem taki najgorszy bo w profilu wpisałem Mini na pierwszej pozycji :mrgreen:

O tym że nie ma sensu w ten sposób dyskutować, jak sam przyznasz, pisałem już kilka postów wcześniej :wink:

Nie wspominając o innych autach niech ci Miniak służy jak najdłużej i bez awaryjnie!
I obyś miał o nim taką samą opinie jak i my :smile:
r1212

wg. sprzedającego główna różnica miedzy autem przed a po liftingu to wygląd wewnątrz. Ja mam wszystkie zegary i dodatki srebrne - na salonie w nowym wszystko ciemne.
Ale ceną zachęcił,że jakoś te srebrne mi się bardziej podobają :)
Awatar użytkownika
minigjj
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: minigjj »

r1212 pisze:Troszkę ostro.

Wszyscy mi to mówią jak zjeżdżam z autostrady :mrgreen:
Ale masz rację, przepraszam jeśli Cię to uraziło. Chciałem w skrócie powiedzieć, że idą bardzo duże pieniądze na to żeby uważać coś za premium i potem kasować za to.
Marketing to nic uczciwego i trzeba sobie o tym przypominać. Jeżeli każde auto z pasami na masce i lakierowanych felgach zaczniemy uważać za lepsze no to brawo. Ktoś zarobił na dobrą premię :smile:

Pamiętam jak prawie kupiełem Audi TT, ale na szczęście dowiedziałem się w porę, że TT owszem ma napis quattro, ale z quattro nie ma nic wspólnego. przykładów można by mnożyć.
Pwr 106,6 KM @ 3974 rpm Tq 269,2 Nm @ 2047 rpm
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

hmm, o tetetce mowia ze to auto dla fryzjerow :P
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
ODPOWIEDZ