zamek pokrywy silnika bmw mini

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

lech

zamek pokrywy silnika bmw mini

Post autor: lech »

Witam kolegow,

prosze o pomoc, mam problem - nie zamyka sie pokrywa silnika od strony kierowcy. Czy ktos mial taka awarie?
matthew90

Re: zamek pokrywy silnika bmw mini

Post autor: matthew90 »

sprawdź naciąg linki, masz przy zamku regulację linki - może wystarczy naciągnąć i będzie ok :wink:
tys0nik

Post autor: tys0nik »

ja miałem taką awarię, nie domykała się klapa od strony kierowcy.
Okazało się, że podczas wymiany linki za nisko zamontowali ten cały mechanizm pod maską i po prostu nie łapało. Może u Ciebie sam się trochę poluzował.
Sam wymontowałem reflektor i powoli zamykając obserwowałem w czym tkwi problem.
137jastr
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MCS R56

Post autor: 137jastr »

tys0nik pisze:ja miałem taką awarię, nie domykała się klapa od strony kierowcy.
Sam wymontowałem reflektor i powoli zamykając obserwowałem w czym tkwi problem.

HE HEEEEEEEE...dobry 'patent"...dla wytrwałych, nie leniwych!
BORLA Stainless Steel Cat-Back™System,M7 direct Flow Intercooler (DFIC2),M7 DFIC exit Scoop,M7 15% supercharger Pulley,ALTA intake System Cold Air,JCW front Strut brace,CUSCO rear Strut brace,EBC Brakes,ORCIARI bonnet vents scoops.
______
Saluti
lech

Post autor: lech »

Dziekuj za info :) pozdrawiam
Magdalenak

Post autor: Magdalenak »

Odgrzewam kotleta.
U mnie jakiś czas temu zablokowała się klapa i żadnym niesiłowym sposobem nie daje się otworzyć. Co więcej wykluczyłam już wszystkie w/w wymienione możliwości, co mogło być powodem... Kolega podłączył mini do komputera i pokazuje, że listwa reaguje prawidołowo, bezpieczniki działają wszystkie i ogólnie to hmm... powinna ta klapa się otwierać :)

Czy macie może jakieś pomysły co to mogłoby być? Póki to możliwe - chciałabym jak najdalej odsunąć wyprawę do ASO...
Aha, co pewnie ważne, przeryłam cały tył, łącznie pod fotelami pasażera, i ni cholery tam znaleźć linkę do otwierania od środka bagażnika :)
noj

Post autor: noj »

Najpierw wypadałoby otworzyc. Ponizej masz rysunki jak to wyglada i gdzie byc powinno.
http://yfrog.com/giminitailj
http://yfrog.com/n3minitail2j
Magdalenak

No więc sprawdziłam wszystko z tyłu samochodu, pod siedzeniem pasażerów, pod pokrywą w bagażniku (gdzie jest zestaw naprawczy), nawet w schowkach gdzie jest apteczka - mój model auta nie ma takiej linki, nie ma nawet śladu po lince :(

Czy macie może jeszcze jakieś pomysły, co to może być?
alan
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: alan »

byly wersje bez linki,ale to nie problem wystarczy zdjac plastik nad zamkiem i uzyc malego srubokreta i recznie otworzyc
Voyth

Post autor: Voyth »

Magdalenak pisze:Odgrzewam kotleta.
U mnie jakiś czas temu zablokowała się klapa i żadnym niesiłowym sposobem nie daje się otworzyć. Co więcej wykluczyłam już wszystkie w/w wymienione możliwości, co mogło być powodem... Kolega podłączył mini do komputera i pokazuje, że listwa reaguje prawidołowo, bezpieczniki działają wszystkie i ogólnie to hmm... powinna ta klapa się otwierać :)

Czy macie może jakieś pomysły co to mogłoby być? Póki to możliwe - chciałabym jak najdalej odsunąć wyprawę do ASO...
Aha, co pewnie ważne, przeryłam cały tył, łącznie pod fotelami pasażera, i ni cholery tam znaleźć linkę do otwierania od środka bagażnika :)

Popatrz na nazwę - chyba nie ten temat. Tu chodzi o pokrywę silnika (maskę) !
Magdalenak

Hehe, racja :)
Ale nie tylko ja widzę, że się złapałam :)

No nic - po poradach niestety nic się nie zmieniło i nadal klapa pozostaje zamknięta. Próba rozkręcenia plastików skończyła się niczym, bo plastik o którym pisał przedmówca jest do zdjęcia dopiero po otworzeniu klapy (sic!).

No to chyba tylko pozostaje wizyta w aso.
Voyth

Nic Ci nie da zdjęcie plastiku na klapie od wewnątrz. Ja go zdjąłem przy zamkniętej klapie i ku mojemu zdziwieniu nic tam nie ma oprócz kabla do silnika tylnej wycieraczki i do oświetlenia tablicy. Cały problem zamkniętej klapy polega w module, który znajduje się w nogach pasażera po prawej stronie (pod schowkiem przy drzwiach). Całkiem możliwe, że został zalany, bądź po zalaniu (wilgoci) styki zaśniedziały i nie przekazuje sygnału do tylnej klapy.
Magdalenak

Miałam na myśli plastik nad zamkiem o którym pisał Alan, bo z tym na klapie dałam sobie radę :)

Ten moduł o którym piszesz jest pod dywanikiem, czy na plastiku? obok drzwi? Dzisiaj trochę późno, ale jutro jak nie będzie za ciemno po wyjściu z pracy (ech ta zmiana czasu), rzucę tam okiem. Czy gdzieś na real oem jest on do odkopania?
Voyth

Na bocznej ściance - tak jakby obok prawej nogi pasażera :razz:
alan
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: alan »

bez problemu da sie zdjac ten plastik trzeba uzyc troche sily,mialem identyczna sytuacje,auto bylo spalone frontem i mozna bylo zapomniec o zasilaniu.
tam sa ze 3 wkrety do wykrecenia a pozniej trzeba szarpac
ODPOWIEDZ