Gdzie kupic koła zimowe???
Gdzie kupic koła zimowe???
Witam wszystkich forumowiczów,
jako nowy członek wypada się przedstawić, zatem o to ja.
Od listopada jestem dumnym właścicielem MINI JCW 10' i z powodu naszej obfitej w opady zimy nie zbierałem się do wymiany kol na zimowe, ponieważ szkoda mi było jeździć po tych wszystkich zaspach itp.
dzisiaj wyjrzałem za okno i zapragnąłem przejażdżki po mieście i sobie uświadomiłem, ze mam jeszcze letnie oponki. telefon do MINI Serwis i ta tragiczna wiadomość ze zestaw kol zimowych nie jest dostępny. 2 telefon do MINI Monachium a tam to samo, i podobno maja być w lutym...
Szukam oryginalnych kol zimowych pasujących do mojego JCW ale bezskutecznie. Macie jakiś ścieżki gdzie w okresie 2-3 tygodni można dostać komplet koł????
jako nowy członek wypada się przedstawić, zatem o to ja.
Od listopada jestem dumnym właścicielem MINI JCW 10' i z powodu naszej obfitej w opady zimy nie zbierałem się do wymiany kol na zimowe, ponieważ szkoda mi było jeździć po tych wszystkich zaspach itp.
dzisiaj wyjrzałem za okno i zapragnąłem przejażdżki po mieście i sobie uświadomiłem, ze mam jeszcze letnie oponki. telefon do MINI Serwis i ta tragiczna wiadomość ze zestaw kol zimowych nie jest dostępny. 2 telefon do MINI Monachium a tam to samo, i podobno maja być w lutym...
Szukam oryginalnych kol zimowych pasujących do mojego JCW ale bezskutecznie. Macie jakiś ścieżki gdzie w okresie 2-3 tygodni można dostać komplet koł????
- pididi
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Clubman JCW LCI
Re: Gdzie kupic koła zimowe???
1) Koła, czyli felgi i opony, tak?
2) Czy MINI czepia się "niesalonowych" kół w autach na gwarancji? (tak jak np w Focusie RS)
3) Runflat czy nie runflat?
4) Masz duże 4-tłoczkowe hamulce JCW Brembo?
2) Czy MINI czepia się "niesalonowych" kół w autach na gwarancji? (tak jak np w Focusie RS)
3) Runflat czy nie runflat?
4) Masz duże 4-tłoczkowe hamulce JCW Brembo?
1) Komplet 4 kół (felga + opona)
2) Podczas rozmowy z sprzedawca BBS Polska , powiedział mi, że można kupić nieoryginalne felgi ale nie będą tak dobre jak oryginalne (Masa pojazdu, twardość zawieszenia itp.)
MINI nie zgadza się tylko na inne opony niż RunFlat.
3) tak, mam nieszczęsny runflat.
4) Mogę minimalnie założyć felgę 17" wiec prawdopodobnie mam hamulce 16"
samochód ma dopiero 1,5 miesiąca i niecałe 800 km przebiegu.
2) Podczas rozmowy z sprzedawca BBS Polska , powiedział mi, że można kupić nieoryginalne felgi ale nie będą tak dobre jak oryginalne (Masa pojazdu, twardość zawieszenia itp.)
MINI nie zgadza się tylko na inne opony niż RunFlat.
3) tak, mam nieszczęsny runflat.
4) Mogę minimalnie założyć felgę 17" wiec prawdopodobnie mam hamulce 16"
samochód ma dopiero 1,5 miesiąca i niecałe 800 km przebiegu.
- pididi
- Super użytkownik
Kiedyś nie robili problemu na gwarancji ze zmianą opon na nie-RF
Skoro min. 17" to znaczy, że jest Brembo.
Wówczas, wg. oficjalnej instrukcji montażu, pasują takie oryginalne felgi MINI:
R108 MULTI SPOKE
R97 FLAME SPOKE
R104 CROWN SPOKE
R112 CROSS SPOKE CHALLENGE
R113 CROSS SPOKE
Najodpowiedniejsze teoretycznie byłyby określane jako zimowe R114 o wymiarach 17x5.5" ET42. Tylko jak piszesz, ciężko z dostępnością.
Kolejne koła z listy, to dostępne od zaraz na Allegro (o wym. 17x7" ET48, czyli takie jak standardowe letnie):
R97 - http://moto.allegro.pl/kola-zimowe-17-a ... 48932.html lub http://moto.allegro.pl/oryginal-mini-co ... 50749.html
R104 - np. http://moto.allegro.pl/oryginal-mini-co ... 26736.html i inne.
Do tego opony zimowe 205/45R17 RFT np. Blizzaki LM-25 RFT lub Pirelli Snowsport RFT i pewnie wiele innych. Sam ostatnio kupowałem zimówki 205/45, oczywiście poza ASO, i jestem bardziej niż zadowolony (F-VAT, przesyłka w 2 dni, prod. opon 45 tydzień 2010)
Opis dotyczy felg OEM, montowanych w Miniakach, czyli fabrycznych. Do tych felg odnosi się też oficjalne info, że pasują bez dystansów (inne niestety nie pomieszczą bez nich dużych Brembo).
Na pewno jest multum dobrych felg, które również pomieszczą bez problemu takie hamulce do najbardziej "BBK-friendly" zalicza się OZ Ultraleggera czy Team Dynamics Pro Race 1.2. W takim przypadku jednak, trzeba by poszukać, czy ktoś z powodzeniem taką felgę założył.
pzdr.
Skoro min. 17" to znaczy, że jest Brembo.
Wówczas, wg. oficjalnej instrukcji montażu, pasują takie oryginalne felgi MINI:
R108 MULTI SPOKE
R97 FLAME SPOKE
R104 CROWN SPOKE
R112 CROSS SPOKE CHALLENGE
R113 CROSS SPOKE
Najodpowiedniejsze teoretycznie byłyby określane jako zimowe R114 o wymiarach 17x5.5" ET42. Tylko jak piszesz, ciężko z dostępnością.
Kolejne koła z listy, to dostępne od zaraz na Allegro (o wym. 17x7" ET48, czyli takie jak standardowe letnie):
R97 - http://moto.allegro.pl/kola-zimowe-17-a ... 48932.html lub http://moto.allegro.pl/oryginal-mini-co ... 50749.html
R104 - np. http://moto.allegro.pl/oryginal-mini-co ... 26736.html i inne.
Do tego opony zimowe 205/45R17 RFT np. Blizzaki LM-25 RFT lub Pirelli Snowsport RFT i pewnie wiele innych. Sam ostatnio kupowałem zimówki 205/45, oczywiście poza ASO, i jestem bardziej niż zadowolony (F-VAT, przesyłka w 2 dni, prod. opon 45 tydzień 2010)
Opis dotyczy felg OEM, montowanych w Miniakach, czyli fabrycznych. Do tych felg odnosi się też oficjalne info, że pasują bez dystansów (inne niestety nie pomieszczą bez nich dużych Brembo).
Na pewno jest multum dobrych felg, które również pomieszczą bez problemu takie hamulce do najbardziej "BBK-friendly" zalicza się OZ Ultraleggera czy Team Dynamics Pro Race 1.2. W takim przypadku jednak, trzeba by poszukać, czy ktoś z powodzeniem taką felgę założył.
pzdr.
Dzięki za podpowiedz, ale z doświadczenia wiem, że węższe kolo jest dużo lepsze na zimę, zwłaszcza w samochodzie o tak malej masie jak MINI.
cały weekend spędzam nad komputerem szperając po eBay-u i allegro ale nadal bez sukcesów.
Jutro postaram się zadzwonić do centrali w Monachium i grzecznie ich się spytać co kur.... ma być żeby ASO nie miało kol zimowych dla MINI JCW.
Wielkie dzięki za pomoc...
cały weekend spędzam nad komputerem szperając po eBay-u i allegro ale nadal bez sukcesów.
Jutro postaram się zadzwonić do centrali w Monachium i grzecznie ich się spytać co kur.... ma być żeby ASO nie miało kol zimowych dla MINI JCW.
Jesli mi sie dobrze wydaje, to wiekszosc, jesli nie wszystkie aso Mini w PL to tylko "resellerzy", ktorzy maja umowe z BMW na prowadzenie salonow i serwisu pod marka niemieckiego koncernu... A skoro sa tylko resellerami, to maja na stanie to co w miare sie sprzedaje. A JCW raczej jest niszowym produktem ;(
No chyba ze sie myle ^^
No chyba ze sie myle ^^
- pididi
- Super użytkownik
KeliV pisze:Dzięki za podpowiedz, ale z doświadczenia wiem, że węższe kolo jest dużo lepsze na zimę, zwłaszcza w samochodzie o tak malej masie jak MINI.
Eee tam, realnie wyjdzie ponad 1200kg - mało, ale bez przesadyzmu. Dodatkowo widzę, że z Warszawy, wiec w 90% mokra nawierzchnia + błoto
Niemniej jednak, powodzenia w szukaniu.
PS. Poka JCW w galerii !
- hello
- Wiarus
- Posiadane auto: '96 Sportspack
- Kontakt:
masz poliftingowe czy przedliftingowe? bo jeśli polift to one są od bardzo niedawna i zapewne jesteś jedyny
Bedziesz obiektem zazdrosci i admiracji zgadzam sie, "poka poka" prosze
Gratuluje, na pewno jezdzi mistrzowsko
Gratuluje, na pewno jezdzi mistrzowsko
Relacja z rozmowy Ja vs. BMW MINI Monachium....
Pani z centrali przełączyła mnie na dział dodatków, i tam zapytałem o kola do MINI, po odpowiedzi negatywnej poprosiłem o kierownika działu. Po uprzejmej i spokojnej rozmowie przełączył mnie do szefa działu, który powiedział mi ze włoska fabryka felg BMW miesiąc temu się troszkę spaliła i maja problem z zamówieniami. I jak człowiek wyjaśnił mi ze centralny magazyn jest i będzie pusty dopóki nie wznowią produkcji w styczniu... Zaraz po tych słowach dodał, że własnie trwają rozmowy z BBS i OZ o tymczasowe zastąpienie oryginalnych zestawów ale znając życie jeszcze to trochę zajmie..
Jestem normalnie w szoku.... i
chyba kupie 17" o 7" szerokości na zimie z niokanami lub dunlop Runflat...
co wy na to???
Pani z centrali przełączyła mnie na dział dodatków, i tam zapytałem o kola do MINI, po odpowiedzi negatywnej poprosiłem o kierownika działu. Po uprzejmej i spokojnej rozmowie przełączył mnie do szefa działu, który powiedział mi ze włoska fabryka felg BMW miesiąc temu się troszkę spaliła i maja problem z zamówieniami. I jak człowiek wyjaśnił mi ze centralny magazyn jest i będzie pusty dopóki nie wznowią produkcji w styczniu... Zaraz po tych słowach dodał, że własnie trwają rozmowy z BBS i OZ o tymczasowe zastąpienie oryginalnych zestawów ale znając życie jeszcze to trochę zajmie..
Jestem normalnie w szoku.... i
chyba kupie 17" o 7" szerokości na zimie z niokanami lub dunlop Runflat...
co wy na to???
- pididi
- Super użytkownik
powtórzę się - "będzie Pan zadowolony"
PS. Nokianów nie ma w rozmiarze 205/45R17 - mam pełne rozeznanie po ostatnich gorączkowych poszukiwaniach
PS2. Na nieco węższych, bo 175/65 oponach jeździłem jeden dzień jak czekałem na właściwe opony i na mocno ośnieżonej drodze dojazdowej było spoko, ale jakieś dynamiczne przyspieszanie/hamowanie na mokrym było znacznie gorsze niż na 205-kach. A niuton u mnie mniejszy niż w turbo-MINI...
PS. Nokianów nie ma w rozmiarze 205/45R17 - mam pełne rozeznanie po ostatnich gorączkowych poszukiwaniach
PS2. Na nieco węższych, bo 175/65 oponach jeździłem jeden dzień jak czekałem na właściwe opony i na mocno ośnieżonej drodze dojazdowej było spoko, ale jakieś dynamiczne przyspieszanie/hamowanie na mokrym było znacznie gorsze niż na 205-kach. A niuton u mnie mniejszy niż w turbo-MINI...
on nawet na suchym rwie się jak dziki.... ale już taka jego natura..
ale zawieszenie z tyłka schabowego potrafi zrobić...
ale zawieszenie z tyłka schabowego potrafi zrobić...