Problem ze wspomaganiem kierownicy
Re: Problem ze wspomaganiem kierownicy
Ja jestem ta osoba,ktora kupila na allegro pompe do miniaka za 350pln
Moge spokojnie polecic tego goscia od ktorego ja kupilem,zaplacilem za zupelnie nowa pompe 350pln+ 40 zl. wysylka,a w serwisie chcieli za nia ponad 2tys. Pompa zamontowana juz jakies 2-3 miesiace i jak narazie chodzi bez zarzutu. Co do przeszczepiania wydaje mi sie,ze nie ma szans zeby Ci sie to udalo ale zycze powodzenia,w ostateczosci mozesz pojsc ta sama droga co ja
Moge spokojnie polecic tego goscia od ktorego ja kupilem,zaplacilem za zupelnie nowa pompe 350pln+ 40 zl. wysylka,a w serwisie chcieli za nia ponad 2tys. Pompa zamontowana juz jakies 2-3 miesiace i jak narazie chodzi bez zarzutu. Co do przeszczepiania wydaje mi sie,ze nie ma szans zeby Ci sie to udalo ale zycze powodzenia,w ostateczosci mozesz pojsc ta sama droga co ja
- dawid
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
ok, pompa dziś wymieniona.
stety niestety teraz działa tak cicho, że jej w ogóle nie słychać !! a tak przyzwyczaiłem się do tamtego dźwięku..
za wymianę pompy + wymianę płynu na nowy zapłaciłem 120zł (wraz z płynem) chyba dobra cena..
stety niestety teraz działa tak cicho, że jej w ogóle nie słychać !! a tak przyzwyczaiłem się do tamtego dźwięku..
za wymianę pompy + wymianę płynu na nowy zapłaciłem 120zł (wraz z płynem) chyba dobra cena..
serwus koledzy,
a moglibyście zdradzić nicka tego allegrowicza od którego kupiliście pompy, bo ja akurat pomp za 350zł nie znalazłem na allegro, a skoro wy polecacie akurat jego towar to ja bym chciał kupić pompę od niego:) pozdawiam
a moglibyście zdradzić nicka tego allegrowicza od którego kupiliście pompy, bo ja akurat pomp za 350zł nie znalazłem na allegro, a skoro wy polecacie akurat jego towar to ja bym chciał kupić pompę od niego:) pozdawiam
Koledzy mój problem polega na tym że doskonale słychać pracę pompy, płyn jest a kierownica chodzi dosyć ciężko! Nie wiem jak powinna chodzić bo świeżo co kupiłem autko ale sądzę że za ciężko. Czy to wina uszkodzonej pompy?
- dawid
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
trudno ocenic, co znaczy dla ciebie ciezko.
dla mnie chodzi ok, natomiast jak jakas znajoma mnie wiozla, bo np ja nie bylem w stanie to zawsze slyszalem komentarz:
"co to auto nie ma wspomagania?"
dla mnie chodzi ok, natomiast jak jakas znajoma mnie wiozla, bo np ja nie bylem w stanie to zawsze slyszalem komentarz:
"co to auto nie ma wspomagania?"
padła pompa mi, szukam nowej używanej
a mi właśnie pompa całkiem padła, a wyglądało to tak:
już wcześniej nad wyraz głośno chodziła, ale wspomaganie działało...wczoraj za to w aucie się zrobiło bardzo cichutko, ale skręcało się jak w dużym fiacie; i tak skręcam do tej pory.
a teraz pytanie. Czy pompa z mc '06 będzie pasowała do mc '03 ?
chodzi mi o tą konkretnie:
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=677368622
będę wdzięczny za pomoc
już wcześniej nad wyraz głośno chodziła, ale wspomaganie działało...wczoraj za to w aucie się zrobiło bardzo cichutko, ale skręcało się jak w dużym fiacie; i tak skręcam do tej pory.
a teraz pytanie. Czy pompa z mc '06 będzie pasowała do mc '03 ?
chodzi mi o tą konkretnie:
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=677368622
będę wdzięczny za pomoc
jeśli porównywać do skody, to kierownica w Mini chodzi bardzo ciężko:P i skrzynia biegów (rocznik 2003) też. ale i tak wole Mini:)harus pisze:Koledzy mój problem polega na tym że doskonale słychać pracę pompy, płyn jest a kierownica chodzi dosyć ciężko! Nie wiem jak powinna chodzić bo świeżo co kupiłem autko ale sądzę że za ciężko. Czy to wina uszkodzonej pompy?
Koledzy, u mnie również padło wspomaganie z tym że odbyło się to w spektakularny sposób - poruszając się powoli w sporym korku nagle z pod maski zaczęła się wydobywać chmura dymu. Na szczęście po zjechaniu na pobocze i krótkim odczekaniu przestało dymić. Od tego momentu przestało działać wspomaganie...
Macie namiary na jakiegoś porządnego mechanika z Warszawy który podjąłby się spojrzenia na to fachowym okiem?
W ASO zażyczyli sobie 800pln za samą diagnozę...
Z góry dziękuję
Adam
Macie namiary na jakiegoś porządnego mechanika z Warszawy który podjąłby się spojrzenia na to fachowym okiem?
W ASO zażyczyli sobie 800pln za samą diagnozę...
Z góry dziękuję
Adam
pompa wspomagania - schemat POMOCY
Zepsuła mi sie pompa wspomagania kier. w Mini.
2003r. 1.6
Potrzebuje schemat pomy wspomagania i schemat jak idą te kable. od czego każdy kabelek jest.
ktoś mi pomoże.
bd bardzo wdzięczny...
2003r. 1.6
Potrzebuje schemat pomy wspomagania i schemat jak idą te kable. od czego każdy kabelek jest.
ktoś mi pomoże.
bd bardzo wdzięczny...
Podzielę się moimi doświadczeniami z wymianą padniętej pompy wspomagania w Mini Cooper '02:
- nowa farbryczna kosztuje około 2500 zł
trochę drogo, więc jakie są alternatywy:
- używki na allegro mają ceny dość zróżnicowane, ale można znaleźć sprawną z gwarancję rozruchową za 300 zł (pompy wspomagania bywają nazywane na allegro też silniczkami wspomagania)
- są też firmy, które regenerują pompy i dają na działanie 0,5 roku gwarancji, cena zależy od lokalizacji np w Poznaniu 450zł a w Wawie już 900 zł, niestety nie każda da się zregenerować
- alternatywą są pompy TRW fabrycznie regenerowane, na nie jest rok gwarancji, trzeba w zamian oddać starą, cena w Wwie to 1500 zł
Jednym z objawów padnięcia pompy może być jej praca non stop, nawet przy wyłączonym silniku, trzeba wtedy czym prędzej gnać do jakiegoś warsztatu, żeby odłączyli pompę, co jest dość proste, jak się ma kanał lub podnośnik, wystarczy wyciągnąć wtyczkę, zostawienie pracującej pompy, spowoduje szybkie rozładowanie akumulatora,
a z odłączoną pompą da się jeździć, już przy średniej prędkości różnica w funkcjonowaniu kierownicy jest mała, ciężko chodzi w zasadzie tylko podczas manewrów na parkingu.
- nowa farbryczna kosztuje około 2500 zł
trochę drogo, więc jakie są alternatywy:
- używki na allegro mają ceny dość zróżnicowane, ale można znaleźć sprawną z gwarancję rozruchową za 300 zł (pompy wspomagania bywają nazywane na allegro też silniczkami wspomagania)
- są też firmy, które regenerują pompy i dają na działanie 0,5 roku gwarancji, cena zależy od lokalizacji np w Poznaniu 450zł a w Wawie już 900 zł, niestety nie każda da się zregenerować
- alternatywą są pompy TRW fabrycznie regenerowane, na nie jest rok gwarancji, trzeba w zamian oddać starą, cena w Wwie to 1500 zł
Jednym z objawów padnięcia pompy może być jej praca non stop, nawet przy wyłączonym silniku, trzeba wtedy czym prędzej gnać do jakiegoś warsztatu, żeby odłączyli pompę, co jest dość proste, jak się ma kanał lub podnośnik, wystarczy wyciągnąć wtyczkę, zostawienie pracującej pompy, spowoduje szybkie rozładowanie akumulatora,
a z odłączoną pompą da się jeździć, już przy średniej prędkości różnica w funkcjonowaniu kierownicy jest mała, ciężko chodzi w zasadzie tylko podczas manewrów na parkingu.
Panowie,
Pytanie oczywiscie w sprawie pompy wspomagania.
Czy one sie od siebie jakoś roznia w zależnosci od rocznika? czy sa identyczne?
Moja chyba sie wlasnie zepsula, bo raz dziala a raz nie.
Moze macie namiary na kogoś sprawdzonego kto ma takie pomy po rosadnej cenie.
Ja na allegro znalazlem po 700 zł z gwarancją rozruchową
Bedę wdzieczny za pomoc
Pytanie oczywiscie w sprawie pompy wspomagania.
Czy one sie od siebie jakoś roznia w zależnosci od rocznika? czy sa identyczne?
Moja chyba sie wlasnie zepsula, bo raz dziala a raz nie.
Moze macie namiary na kogoś sprawdzonego kto ma takie pomy po rosadnej cenie.
Ja na allegro znalazlem po 700 zł z gwarancją rozruchową
Bedę wdzieczny za pomoc
hi
z allegro to był bardzo uważał. Chciałem zaoszczędzić i kupiłem "takową". Za pierwszym razem dostałem nie działającą, za drugim chodziła jak kosiarka, a za trzecim to szkoda pisać. I niby było gwarancja na rozruch a jak przyszło co do czego to sprzedawca napisał, że pompy pochodzą z rozbitków i nie miał szansy żeby je sprawdzać Skończyło się na nowej za nie małą kasę.
Na twoim miejscu dobrze bym się zastanowił
Zresztą na forum był już poruszany temat "pomp z odzysku"
z allegro to był bardzo uważał. Chciałem zaoszczędzić i kupiłem "takową". Za pierwszym razem dostałem nie działającą, za drugim chodziła jak kosiarka, a za trzecim to szkoda pisać. I niby było gwarancja na rozruch a jak przyszło co do czego to sprzedawca napisał, że pompy pochodzą z rozbitków i nie miał szansy żeby je sprawdzać Skończyło się na nowej za nie małą kasę.
Na twoim miejscu dobrze bym się zastanowił
Zresztą na forum był już poruszany temat "pomp z odzysku"
Dzieki.
Niestety kupiłem z Allegro i nie dziala pomimo gwarancji.
na szczescie udalo sie ja oddac.
drugi raz nie ryzykuje i niestety bedzie trzeba zostawic troche grosza w aso.
Niestety kupiłem z Allegro i nie dziala pomimo gwarancji.
na szczescie udalo sie ja oddac.
drugi raz nie ryzykuje i niestety bedzie trzeba zostawic troche grosza w aso.
- Sadam
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
to jeszcze napisz gdzie i co kupiłeś, używka, nówka sztuka ale zamiennik, po regeneracji ?
link do sprzedawcy wskazany
link do sprzedawcy wskazany
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas
Myślałam, że też padło wspomaganie w moim MC 2002, bo na zakrętach miałam lekcje survivalu - raz działało bardziej (mogłam kręcić lekko kierownicą w prawo bądź lewo, a później już mięśnie ramion zaczynały pracować intensywnie) a raz mniej.
Zajechałam do firmy, która zajmuje się pompami i zawieszeniem - okazało się, że przytarły się lekko krzyżaki i trzeba je było naoliwić czy co tam z nimi robiono i lata
Pytanko za 100 punktów - czy krzyżaki są połączone z kolumną kierownicy w taki sposób, że wszystko trzeba demontować, czyli spędzić przy aucie pół dnia, czy ich ewentualna wymiana to przysłowiowe 10 minut? Za około pół roku czeka mnie ich wymiana - tak mi powiedziano.
Jeśli ktoś będzie potrzebował namiarów na firmę w której dokonuję wymiany to dajcie znać
Przy okazji wymienią mi też gumy wahaczy przednich, koszt około 400-500 zł wraz z materiałem.
Zajechałam do firmy, która zajmuje się pompami i zawieszeniem - okazało się, że przytarły się lekko krzyżaki i trzeba je było naoliwić czy co tam z nimi robiono i lata
Pytanko za 100 punktów - czy krzyżaki są połączone z kolumną kierownicy w taki sposób, że wszystko trzeba demontować, czyli spędzić przy aucie pół dnia, czy ich ewentualna wymiana to przysłowiowe 10 minut? Za około pół roku czeka mnie ich wymiana - tak mi powiedziano.
Jeśli ktoś będzie potrzebował namiarów na firmę w której dokonuję wymiany to dajcie znać
Przy okazji wymienią mi też gumy wahaczy przednich, koszt około 400-500 zł wraz z materiałem.