Benzyna: 95 VS 98. Która dla MINI najlepsza?

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Które paliwo do MINI Coopera jest najlepsze?

Benzyna 95
5
45%
Benzyna 98
6
55%

Liczba głosów: 11

Phantomas

Benzyna: 95 VS 98. Która dla MINI najlepsza?

Post autor: Phantomas »

Witam

Chciałbym prosić o pomoc, by raz na zawsze rozwiać wątpliwości:

Czy warto lać do MINI Cooper'a (u mnie R50 ) paliwo 98 oktanowe?. Do tej pory lałem 95 oktanów - standardowe paliwo....

Które z paliw na rynku dla MINI jest najlepsze? Nie sugeruje się tutaj ceną - tylko faktycznymi osiągami, poprawą spalania, ilością przejechanych km na jednym baku...

Shell i Orlen to to samo paliwo, pewnie jak i BP. Wszyscy mają z krajowych rafinerii. Różnią się podobno dodatkami i ceną... Czy mógłby ktoś wytłumaczyć jakie paliwo lać ? 95 czy 98, i od którego dostawcy ?

Czy przesiadając się z 95 na 98 oktanów, trzeba coś zmieniać w komputerze? Żeby Miniak faktycznie wykorzystał kaloryczność paliwa?

Pozdrawiam serdecznie
Piter
AleXander
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Re: Benzyna: 95 VS 98. Która dla MINI najlepsza?

Post autor: AleXander »

Vpower+ z Shella jest przywozone bezposrednio z zagranicy a nie rozlewane u nas (dlatego jest na malej ilosci stacji)... Dupohamownia mowi ze jest na nim roznica in + ;)

Na hamowni podczas pomiarow mialem zalane 95 z Neste i wyszlo zaskakujaco dobrze - komputer nie cofal zaplonu nawet na wysokich obrotach...
hrynek

Post autor: hrynek »

Nie testowałem paliw na hamowni, ale najlepiej jeździ mi się na Pb95 z BP lub ewentualnie z Shella. Na innych stacjach tankuję rzadko i jest różnie - czasami silnik pracuje inaczej, jakby mniej gładko, dlatego staram się korzystać tylko z ww. sieci.

Pb98 (też BP):
- osiągi nieco gorsze niż Pb95
- silnik bardzo ładnie pracował

Shell V-Power Racing:
- osiągi zdecydowanie lepsze niż na Pb98 - na pewno nie gorsze niż na Pb95, ale dużej zmiany na plus nie pamiętam
- praca silnika śliczna, chociaż dopiero po kilkudziesięciu kilometrach - na samym początku, po zmianie z Pb95, tak super nie było (pewnie komputer musiał się dostosować)

Albo moja sztuka jest taka wybredna, albo paliwa faktycznie się tak bardzo różnią, albo mam zwidy :-)

edit:
Czego bym nie zalał, to i tak spalanie jest bez zmian.
Awatar użytkownika
Babak
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper S R53
Kontakt:

Post autor: Babak »

Phantomas

Post autor: Phantomas »

Babak pisze:Zalecam przeczytanie tego:
http://secretservice.za.pl/95kontra98.pdf95 vs 98

Dzięki Babak... :) Dobry artykuł. Wyjaśnił prawie wszystkie wątpliwości...
W takim razie, gdy już ktoś udowodnił że benzyna 95 jest lepsza od benzyny 98, ale gorsza od benzyny 99+ ..... moje pytanie brzmi - czy ktoś tankował do MINI benzynę BP Ultimate - nie pytam czy jest wzrost mocy, bo jest, tylko czy MINI nie ma z tą benzyną problemów??

Pozdrawiam serdecznie
Piter
ODPOWIEDZ