Czym się różni Cooper od Mini
Moderator: flapjck1
Czym się różni Cooper od Mini
Witam,
Z góry piszę, że chodzi mi o auta z lat 90-tych i proszę nie uwzględniać aut z JOHN COOPER GARAGES lub innych niskoprodukcyjnych rarytasów.
Chciałem się dowiedzieć czym tak naprawdę technicznie różni się Cooper od innych wersji Mini.
Czy różnica polega na tym, że tylko w Cooperze jest silnik MPI 1275?
Czy MPI zawsze ma seryjnie 63KM? A może tylko w Cooperze jest tej mocy?
Marzy mi się żwawe mini i chciałbym aby był możliwie w oryginalnym stanie. Najlepiej z jednolicie białym dachem (bez roll lub szyberdachu).
Pytam, bo jest dla mnie ważne aby nie miał bałaganu w papierach.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
P.S. Próbowałem coś wysnuć z forum i tej stronki http://morrisstore.ovh.org/Wersje%20specjalne9.htm
Jeśli było, to proszę o linka na priva i usunięcie tematu.
Z góry piszę, że chodzi mi o auta z lat 90-tych i proszę nie uwzględniać aut z JOHN COOPER GARAGES lub innych niskoprodukcyjnych rarytasów.
Chciałem się dowiedzieć czym tak naprawdę technicznie różni się Cooper od innych wersji Mini.
Czy różnica polega na tym, że tylko w Cooperze jest silnik MPI 1275?
Czy MPI zawsze ma seryjnie 63KM? A może tylko w Cooperze jest tej mocy?
Marzy mi się żwawe mini i chciałbym aby był możliwie w oryginalnym stanie. Najlepiej z jednolicie białym dachem (bez roll lub szyberdachu).
Pytam, bo jest dla mnie ważne aby nie miał bałaganu w papierach.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
P.S. Próbowałem coś wysnuć z forum i tej stronki http://morrisstore.ovh.org/Wersje%20specjalne9.htm
Jeśli było, to proszę o linka na priva i usunięcie tematu.
- Sadam
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Re: Czym się różni Cooper od Mini
w skrócie wygląda to tak:
w latach 90 wznowiono produkcje cooperów, najpierw były to 1,3 na gaźniku z lat 1991-1992 61KM, potem SPI które miały moc 63KM, a nie 53KM jak inne, ale tutaj zasady nie ma no i MPI ale tutaj już w ogóle nie ma zasady, wszystkie mają 63KM
wyróżnikami Cooperów z tych lat są dach, pasy na masce ewentualnie lusterka, ale i tak wszystko można było sobie po drodze zmieniać, także lepiej patrzeć na konkretne auta pod kątem czy ich oryginalności, a nie szukać wg. jakiegoś schematu
co do papierów to w zależności od tego skąd auta pochodzi i tak będą różne dziwne rzeczy napisane, co nie oznacza że dane auto to jest czy nie jest Cooper
p.s.
osobiście szukałbym takiego na gaźniku, ale to tylko ja
w latach 90 wznowiono produkcje cooperów, najpierw były to 1,3 na gaźniku z lat 1991-1992 61KM, potem SPI które miały moc 63KM, a nie 53KM jak inne, ale tutaj zasady nie ma no i MPI ale tutaj już w ogóle nie ma zasady, wszystkie mają 63KM
wyróżnikami Cooperów z tych lat są dach, pasy na masce ewentualnie lusterka, ale i tak wszystko można było sobie po drodze zmieniać, także lepiej patrzeć na konkretne auta pod kątem czy ich oryginalności, a nie szukać wg. jakiegoś schematu
co do papierów to w zależności od tego skąd auta pochodzi i tak będą różne dziwne rzeczy napisane, co nie oznacza że dane auto to jest czy nie jest Cooper
p.s.
osobiście szukałbym takiego na gaźniku, ale to tylko ja
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas
Dzięki za odpowiedź.
Wg linka, który podałem gaźnikowe coopery miały szyberdach.
Czy wszystkie coopery z lat 90tych mają "umeblowaną" deskę rozdzielczą?
P.S. Z jakich powodów preferujesz gaźnikowca?
Wg linka, który podałem gaźnikowe coopery miały szyberdach.
Czy wszystkie coopery z lat 90tych mają "umeblowaną" deskę rozdzielczą?
P.S. Z jakich powodów preferujesz gaźnikowca?
- Sadam
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
nie wszystkie mają szyber z tych które spotkałem nie wiem czy któryś miał
deskę powinny mieć umeblowana, ale też zasady nie ma, poza tym często już ma ona swoje lata i renowacja i wymiana bywa wskazana
bo gaźnik jest prostym rozwiązaniem i łatwym do ogarnięcia, a wtryski w mini do najsprytniejszych nie należą, poza tym patrząc na to co się dzieje z MPI pod kątem blacharskim to te wczesne roczniki z lat 90 mają chyba jeszcze w miarę sensowne blachy, chociaż cała dekada pod tym kątem mocna nie jest, niestety
poza tym te na gaźniku mają chociaż parę ładnych elementów które je odróżniają poza dachem i paskami, ale to już drobiazgi
deskę powinny mieć umeblowana, ale też zasady nie ma, poza tym często już ma ona swoje lata i renowacja i wymiana bywa wskazana
bo gaźnik jest prostym rozwiązaniem i łatwym do ogarnięcia, a wtryski w mini do najsprytniejszych nie należą, poza tym patrząc na to co się dzieje z MPI pod kątem blacharskim to te wczesne roczniki z lat 90 mają chyba jeszcze w miarę sensowne blachy, chociaż cała dekada pod tym kątem mocna nie jest, niestety
poza tym te na gaźniku mają chociaż parę ładnych elementów które je odróżniają poza dachem i paskami, ale to już drobiazgi
- minimaniak
- Klubowicz
- Posiadane auto: Klasyki "Dziadek" 25LE, 35LE, 40LE, Cabriolet, Van,Kombi i parę innych
- Kontakt:
tak na marginesie: Coopery oferowane w naszej sieci Rovera w latach 94-96 nie miały drewna tylko 3 zegary w plastiku
Pozdrawiam Adam
TEL. 606-877-927
PIERWSZY W POLSCE SKLEP Z CZĘŚCIAMI DO MINI www.mini-land.pl
TEL. 606-877-927
PIERWSZY W POLSCE SKLEP Z CZĘŚCIAMI DO MINI www.mini-land.pl
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
i w 94ym kosztowaly o 3000 wiecej od cinquecento sporting
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- cjango
- Klubowicz
- Posiadane auto: 95' 1.3SPI PDM
minimaniak pisze:tak na marginesie: Coopery oferowane w naszej sieci Rovera w latach 94-96 nie miały drewna tylko 3 zegary w plastiku
kwestia gustu
osobiście wolę wersję bez drewna.
Najbardziej podoba się prosta wersja deski z zegarami pośrodku, ale to raczej starsze egzemplarze.
Myślę jednak o ostatnich rocznikach, gdyż chciałbym go na co dzień. Poza tym wraz z wiekiem dostawały kilka koników więcej...
Myślę jednak o ostatnich rocznikach, gdyż chciałbym go na co dzień. Poza tym wraz z wiekiem dostawały kilka koników więcej...
- Sadam
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
tym bardziej gaźnik, ale mimo wszystko nie skupiałbym się na najświeższych tylko
szukaj takich z motorem 1,3 i pytaj czy to coś jeszcze warte na forum to Ci po paru zdjęciach odpowiemy
natomiast stylizowanie na cooper'a, deski i moc to wszystko jest do ogarnięcia
szukaj takich z motorem 1,3 i pytaj czy to coś jeszcze warte na forum to Ci po paru zdjęciach odpowiemy
natomiast stylizowanie na cooper'a, deski i moc to wszystko jest do ogarnięcia
Gdyby trafił się flame, racing lub ewentualnie checkmate to na pewno nie stylizowałbym ich na coopera.
Mam rozumieć, ze blok 1,3 jest zawsze ten sam? Nie ma np. różnicy w tłokach etc?
Jednoznacznie lepiej zainteresować się 1,3 choćby tym 50-konnym?
Mam rozumieć, ze blok 1,3 jest zawsze ten sam? Nie ma np. różnicy w tłokach etc?
- Sadam
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
jarek pisze:Gdyby trafił się flame, racing lub ewentualnie checkmate to na pewno nie stylizowałbym ich na coopera.
blok jest prawie ten sam, ale różnice są
nie mniej w celu podnoszenia mocy i tak warto rozebrać silnik i składać od nowa (tym bardziej, że 1,3 przeważnie kondycję mają taką sobie ), także o ile nie kupisz MPI to wszystkie dają się ładnie dłubnąć i w razie czego po wywaleniu wtrysku można wmontować gaźnik i śmigać
- Beny
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Mini '76 1300, mini van, mini kombi
jeśli się nie mylę to flame red, check mate i racing green to były edycje mini z litrowymi silnikami ... ale te litrówki potrafią akurat być dość szybkie;))
Mini Countryman Cooper S ALL4 R60 2011
Fiat X1/9 1974, 1300 - w trakcie remontu
Opel Manta B 1979
Opel Manta B 1979
-
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
Beny pisze:jeśli się nie mylę to flame red, check mate i racing green to były edycje mini z litrowymi silnikami ... ale te litrówki potrafią akurat być dość szybkie;))
Jakby Twoja "litrówka" miała jeszcze wiele wspólnego z serią to bym się zgodził
- Beny
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Mini '76 1300, mini van, mini kombi
AleXander pisze:Beny pisze:jeśli się nie mylę to flame red, check mate i racing green to były edycje mini z litrowymi silnikami ... ale te litrówki potrafią akurat być dość szybkie;))
Jakby Twoja "litrówka" miała jeszcze wiele wspólnego z serią to bym się zgodził
ona zawsze jakaś taka zrywna była
i wbrew pozorom ma wiele wspólnego z serią, odkąd mam miniaka dół nigdy remontowany nie był, a to już ponad 120 tys przebiegu i kilka lat pucharowych, na górze głowica z litrowego coopera a właściwie z innocenti więc troszkę słabsza
Mini Countryman Cooper S ALL4 R60 2011
Opel Manta B 1979
Opel Manta B 1979
Sadam pisze:blok jest prawie ten sam, ale różnice są
nie mniej w celu podnoszenia mocy i tak warto rozebrać silnik i składać od nowa (tym bardziej, że 1,3 przeważnie kondycję mają taką sobie ), także o ile nie kupisz MPI to wszystkie dają się ładnie dłubnąć i w razie czego po wywaleniu wtrysku można wmontować gaźnik i śmigać
Do dłubania już mam jednego grzmota z lat 70tych
Jak pisałem chciałbym aby był możliwie oryginalny.
O świeższych rocznikach myślałem dla tych kilku KM więcej, uniknięcia remontu, a zwłaszcza drutowania przez poprzednich właścicieli.