Mini One 1.6 '04r klapa bagażnika otwiera się jak sama chce
Witam, mam następujący problem. Gdy chcę otworzyć bagażnik zazwyczaj się nie otwiera, otwiera się np. jak włącze światła, nie otwiera się przy wyłączonym silniku przy włączonym to samo lub zaczyna wariować i się otwiera, zamykam, otwiera się to chyba nie jest normalne? Czy to jakieś zwarcie? Czy komuś tak się zrobiło? Proszę o pomoc i pozdrawiam nowa forumowiczka Asia:)
Re: Mini One 1.6 '04r klapa bagażnika otwiera się jak sama chce
Miałem dokładnie ten sam problem. Jest to wina modułu umieszczonego po prawej stronie podłogi w nogach pasażera. Podobno tam dostaje się woda i system głupieje, a bagażnik jest "na jednej linii" ze światłami, dlatego za pomocą świateł można otworzyć bagażnik.
Odpukać od 1,5 roku już mi się tak nie robi... Mini to kapryśne samochody, więc musisz się przyzwyczaić
Odpukać od 1,5 roku już mi się tak nie robi... Mini to kapryśne samochody, więc musisz się przyzwyczaić
MINI One 1.6 '04r klapa bagażnika otwiera się jak sama chce
Dziękuję za odpowiedź, jak to naprawić? Czy mogę zrobić to sama? Pozdrawiam Asia
Najlepiej parkować w ciepłym i suchym garażu, bo taki moduł to droga impreza
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
a gdzie ten modul jest? ktos ma jakies zdjecie? interesuje mnie to z "zawodowego" punktu widzenia
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
...ja sobie całkiem przypadkowo podobną usterkę sam zafundowałem próbując przywrócić funkcjonowanie oświetlenia tylnej rejestracji. Teraz klamka działa tylko jak mam zgaszone światła Cierpliwości mi zabrakło żeby to rozbierać po raz 1039281029, więc hint - że jednak wcale problem nie musi być w środku - tylko tam, gdzie występuje najczęście korodujący element elektryczny w miniaku - listwa...
MINI One 1.6 '04r klapa bagażnika otwiera się jak sama chce
Dalej nie wiem co z tym nieszczęsnym bagażnikiem zrobić i w którym dokładnie miejscu jest to coś co robi zwarcie Na razie parkuje w garażu ale normalnie parkuje pod wiatą. Proszę o pomoc bo muszę to naprawić, nie może mi się psuć bagażnik jak deszcz pada i jest wilgoć, gdzie sobie zakupy schowam? Nie wszystko się mieści na tylne siedzenia:) Panowie proszę o jakieś wskazówki. Pozdrawiam Asia
Moduł sterujący to pierwsza opcja.
Na początek radzę podnieś wykładzinę, by się do niego dostać (po prawej stronie miejsca na nogi pasażera) i bez rozbierania próbować osuszyć (np. ostrożnie farelką), mi to pomogło gdy czujnik zamkniętych drzwi wariował.
Jest jeszcze druga opcja:
Czasem wilgoć dostaje się przez klapę bagażnika, konkretnie przez listwę nad tablicą, niedaleko biegnie wtyczka łącząca instalację oświetlenia tablicy oraz otwierania bagażnika, mogła zaśniedzić i nie łączy dobrze, albo jest przepięcie (może zawilgła ).
Ja miałem tak tydzień po zakupie swojego mini.
Objawy identyczne jak w twoim aucie.
Rozebrałem "boczek" klapy bagażnika, wyczyściłem utlenioną miedź w kostce połączeniowej instalacji, przetarłam piny, wysuszyłem i działa świetnie do dziś!
Asekuracyjnie zabezpieczyłam ją dodatkowo taśmą izolacyjną.
Zabawa na 30 min.
Powodzenia!
Na początek radzę podnieś wykładzinę, by się do niego dostać (po prawej stronie miejsca na nogi pasażera) i bez rozbierania próbować osuszyć (np. ostrożnie farelką), mi to pomogło gdy czujnik zamkniętych drzwi wariował.
Jest jeszcze druga opcja:
Czasem wilgoć dostaje się przez klapę bagażnika, konkretnie przez listwę nad tablicą, niedaleko biegnie wtyczka łącząca instalację oświetlenia tablicy oraz otwierania bagażnika, mogła zaśniedzić i nie łączy dobrze, albo jest przepięcie (może zawilgła ).
Ja miałem tak tydzień po zakupie swojego mini.
Objawy identyczne jak w twoim aucie.
Rozebrałem "boczek" klapy bagażnika, wyczyściłem utlenioną miedź w kostce połączeniowej instalacji, przetarłam piny, wysuszyłem i działa świetnie do dziś!
Asekuracyjnie zabezpieczyłam ją dodatkowo taśmą izolacyjną.
Zabawa na 30 min.
Powodzenia!
- gisioo
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Ja wymienilem mikroprzelacznik w listwie tam gdzie jest klamka i sie ustabilizowalo. Koszt w aso 150zl Wymienilem sam czas ok 15min.
I teraz jest OK
I teraz jest OK
zakstar dziękuję za konkretną poradę. Idę zaraz do garażu, zrobię to co napisałeś może pomoże. Okaże się na deszczu. Pozdrawiam Asia