Stukający szyberdach
Stukający szyberdach
Zdaje się, że uszkodziłem szyberdach (panoramiczny) po wjechaniu wczoraj w dziurę. Coś głośno strzeliło u góry i od tego momentu stuka cały czas. Coś jakby szkło (może twardy plastik) uderzające o metal, ale nie dźwięcznie - tak bardziej stukająco właśnie. Jest to bardzo czułe - nawet niewielka nierówność na drodze powoduje dźwięk, więc, na trójmiejskich ulicach, odzywa się prawie non-stop. Boję się, że to nadwyręży szybę, która w najgorszym momencie (ulewa/śnieżyca) pęknie. Przednią wymieniałem w zeszłym tygodniu, bo pękła w czasie postoju...
Niestety nie potrafię dokładnie zlokalizować miejsca w czasie jazdy - u góry, za przednimi siedzeniami to najdokładniejsze, co mogę podać. Opukiwanie na postoju nie daje tego efektu. Nie zauważyłem też niczego pękniętego, dach działa prawidłowo, bez dodatkowych dźwięków przy otwieraniu czy zamykaniu.
Poproszę o pomysły co i jak sprawdzić.
Niestety nie potrafię dokładnie zlokalizować miejsca w czasie jazdy - u góry, za przednimi siedzeniami to najdokładniejsze, co mogę podać. Opukiwanie na postoju nie daje tego efektu. Nie zauważyłem też niczego pękniętego, dach działa prawidłowo, bez dodatkowych dźwięków przy otwieraniu czy zamykaniu.
Poproszę o pomysły co i jak sprawdzić.
- zimonK
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R56 Cooper S 13'
Re: Stukający szyberdach
Nie wiem, czy to to samo, ale u mnie, gdy zamarza ta uszczelka na około szyberdachu, to później na nierównościach też go słychać. Ale gdy tylko jest cieplej/ uszczelka się odmrozi, to nie słychać absolutnie żadnych dźwięków. Nie wiem jak temu zaradzić i czy jest to problem wszystkich Mini z szyberdachem.
Jeśli ktoś z forumowiczów miał taki problem i go rozwiązał, to dajcie proszę znać. Myślę, że i ja i hrynek, bylibyśmy spokojniejsi
Jeśli ktoś z forumowiczów miał taki problem i go rozwiązał, to dajcie proszę znać. Myślę, że i ja i hrynek, bylibyśmy spokojniejsi
Z zamarzaniem robi mi się podobnie, ale to stukanie jest zupełnie inne. Znaczy było, bo po dobie magicznie zniknęło i wszystko wróciło do normy Jestem tylko ciekaw, co się stało i czy uszkodzenie nie pogłębia się w ciszy.
Wydaje mi się, że mój MINI ma bardzo miękką konstrukcję, bo często coś trzeszczy w górnej części auta przy pokonywaniu większych nierówności (najlepiej po przekątnej auta) czy trafieniu solidnej dziury.
Wydaje mi się, że mój MINI ma bardzo miękką konstrukcję, bo często coś trzeszczy w górnej części auta przy pokonywaniu większych nierówności (najlepiej po przekątnej auta) czy trafieniu solidnej dziury.
- zimonK
- Swój Człowiek
Mam dokładnie to samo. W szczególności w mroźne poranki. Kiedy robi się trochę cieplej wszystko wraca do normy. Mi strasznie trzeszczy deska rozdzielcza, ale to już inna historia
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
niech zyja powypadki
a tak generalnie - mozesz zdjac podsufitke i podkleic wregi - pewnie puscil klej
a tak generalnie - mozesz zdjac podsufitke i podkleic wregi - pewnie puscil klej
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- zimonK
- Swój Człowiek
flapjck1 pisze:niech zyja powypadki
Jak zwykle masz racje
Pytanie natury technicznej: czym są wregi?
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
wzmocnienie pod poszyciem/polacia dachu
http://realoem.com/bmw/showparts.do?mod ... g=41&fg=30
czesc 2-3-4
http://realoem.com/bmw/showparts.do?mod ... g=41&fg=30
czesc 2-3-4
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- zimonK
- Swój Człowiek
Dzięki wielkie za podpowiedź
Coś zaczęło mi skrzypieć w szyberdachu. Działa wszystko prawidłowo. Skrzypienie nie jest głośne ale denerwujące. Słychać je tylko na nierównych drogach, ale gdy tylko otworzę dach do góry albo odsunę go skrzypienie znika. Zlokalizowałem tylko że to coś jest gdzieś w okolicach sterowania dachem.
Proszę o pomoc.
Proszę o pomoc.
- hello
- Wiarus
- Posiadane auto: '96 Sportspack
- Kontakt:
może sprecyzuj czy R53 czy R56?
idę zaraz spróbować dobrać się do tego. Szkoda że uderzając gdzieś tam ręką nie da sie tego dźwięku wywołać bo wtedy było by dużo prościej
Naprawione. Zdjąłem tą ramkę szyberdachu. dokręciłem ze 3-4 śrubki, popsikałem jakimś preparatem silikonowym, skręciłem i wszystko wróciło do normy.
- zimonK
- Swój Człowiek
Czyli co to będzie na tym rysunku, jeśli mógłbyś powiedzieć? http://realoem.com/bmw/showparts.do?mod ... g=54&fg=05
Jak zdjąłeś tę ramkę?
Jak zdjąłeś tę ramkę?
Szymon
ramkę trzeba trochę nagiąć. Ona nigdzie nie jest przykręcona tylko zaczepiona jest na takich łapkach więc przy odrobinie cierpliwości nic nie pęknie bo ten plastik jest giętki. Odczepiłem sterowanie szyberdachu (taka jedna kostka) i podkręcałem wszystkie widoczne tam śrubki. Później popsikałem po wszystkim i jeszcze z zewnątrz po wszystkich uszczelkach przy otwartym dachu. Skręciłem wytarłem i finito.