help ;( minicooper 1.6,07r falowanie brotów , palący check
help ;( minicooper 1.6,07r falowanie brotów , palący check
Kochani , potrzebuję porady i pomocy bo mi już ręce opadają ... tak ze cztery miesiące temu mój Miniak zaczął falować na wolnych obrotach i oraz zapalał się check (na żółto) . Check po jakimś czasie gasł i wszystko wracało do normy . W lutym doszła kolejna usterka - po rozgrzaniu zaczął gasnąć na wolnych (np. na skrzyrzwaniu lub przy redukowaniu biegów) . Odstawiłam go do serwisu Inchcape-Motor w W-wie ... Trzymali go miesiąc (dosłownie) , Boże , czego oni tam nie wymienili (sondy , zawory Vanos, itp.)... Zabuliłam za "naprawę" ponad 6 tyś. , a po 400 km znowu faluje na obrotach i pali mi się CHECK , zgłosiłam im reklamację a oni rozkładają ręce że zrobili wszystko jak trzeba i nie mają pojęcia co jest przyczyną !!! Ha, proponują ciśnieniowe czyszczenie głowicy za następne 5000 ! , ale gwarancji nie dają ... i to ma być SERWIS ??? Dawałam go teraz do magików u mnie w Toruniu ale tu też rozkładają ręce ... Co wykasują błędy to wszystko wraca ... raz po 50 km , raz po 500 km ... Czy ktoś miał podobne problemy z silnikiem ... Czy znacie fachowca który w tym kraju sobie z tym poradzi ???
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Re: help ;( minicooper 1.6,07r falowanie brotów , palący check
masz rachunki na wszystko z serwisu ??
jeśli tak to postrasz rzecznikiem praw konsumenta i oddaj w ich ręce
nie wiem czy w MINI coś takiego wystepuje ale w Oplu podobne objawy dawał walnięty czujnik obrotów wału
jeśli tak to postrasz rzecznikiem praw konsumenta i oddaj w ich ręce
nie wiem czy w MINI coś takiego wystepuje ale w Oplu podobne objawy dawał walnięty czujnik obrotów wału
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MCS R56
Re: help ;( minicooper 1.6,07r falowanie brotów , palący che
C1IKONA pisze:Kochani , potrzebuję porady i pomocy bo mi już ręce opadają ...
...a czy w serwisu Inchcape-Motor Wa-wa sprawdzili stan przepustnicy i odmy?...znam przypadki, że wymiana przepustnicy, lub jej reperacja i wyczyszczenie odmy [założenie filtra] zlikwidowało falowanie 'wolnych obrotów' silnika - to może być jedna z przyczyn problemu...
BORLA Stainless Steel Cat-Back™System,M7 direct Flow Intercooler (DFIC2),M7 DFIC exit Scoop,M7 15% supercharger Pulley,ALTA intake System Cold Air,JCW front Strut brace,CUSCO rear Strut brace,EBC Brakes,ORCIARI bonnet vents scoops.
______
Saluti
______
Saluti
Zdalnei ciężko pomóc. Nie bywasz czasem na Śląsku?
a wtrysk nie leje???czasem ,Bierz serwis za tyłek i nie daj sie rolować niech naprawiaja teraz za darmoche wzieli kase i co?
Kolego, w linku poniżej masz odpowiedź na swój problem. W moim dokładnie były te same objawy. Musiałem wymienić katalizator. Walczyłem z BMW Polska, ale nie przyznają się, że jest wada fabryczna katalizatora, mimo, że w innych krajach właściciele byli wzywani do serwisu na wymianę na gwarancji katalizatora.
http://autotechdiagnostics.com/?p=137
Wymień i po kłopocie, może akurat masz auto na przedłużonej gwarancji ( niekiedy pierwszy klient wykupywał 5letnie).
http://autotechdiagnostics.com/?p=137
Wymień i po kłopocie, może akurat masz auto na przedłużonej gwarancji ( niekiedy pierwszy klient wykupywał 5letnie).
Katalizator powodował falowanie obrotów? Coś mi się wydaje ze jakaś inna powiązana usterka.
Naprawde, falowanie obrotów i dodatkowo czasem potrafil zgasnąć. Od wymiany mineło około 6tkm i ani błedu, nic. Autko inaczej jeździ, lżej mu.
Gaśnięcie, ciężkie odpalanie brak mocy to możliwe przez zapchany katalizator. Falowanie... hmmm może tak dziwnie ECU reaguje.