Jaki olej najlepiej wlac?

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

adrianoscyganos

Re: Jaki olej najlepiej wlac?

Post autor: adrianoscyganos »

Humin, interwał wymiany z castrola na millersa to było jakieś 5kkm ze względu na wyciek (auto stało w garażu, olej wyciekł prawie cały więc postanowiłem od razu założyć nowy filtr i spuścić resztkę oleju). Wcześniej pozom utrzymywany był na 1/2 i chodził głosniej. Może mnie coś zaczyna szfankować silnik , nie wiem. Ni ejestem wstanie okreslić ilość oleju któru pochłania ze względu na wyciek z wybieraka. Pozdrawiam.
faraonek

Post autor: faraonek »

Ja zmieniłem ze starego Castrola na Liqui Moly, zrobiłem też płukanke silnika i miniaczek chodzi jak złoto :) Poszperałem trochę w sieci i udało mi się kupić w bardzo dobrej cenie na www.oliwiarka.pl dużo taniej niż u oficjalnego dystrybutora
Kisame

Post autor: Kisame »

Ja z kolei mam taki problem i jednocześnie pytanie. Zanim się dowiedziałem o tym Midland Performance 20W50 mialem już na składziku Lotosa 20W50. Pytanie brzmi czy mogę go użyć czy koniecznie kupić ten olej firmy Midland :)?
Kisame

Post autor: Kisame »

EDIT: Ogólnie to teraz jestem na rozdrożu bo nie wiem co wybrać! Czytam te posty i czytam i ciągle powtarza się nazwa Midland Performance 20W50, ale też mnie zaciekawił taki olej: MILLERS- Classic Mini Oil 20W50. Używał ktoś tego drugiego?
Awatar użytkownika
Sadam
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Sadam »

od Lotosa z daleka, Millers jest bardzo przyzwoity.
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas :(
darekforest
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: darekforest »

Kisame pisze:EDIT: Ogólnie to teraz jestem na rozdrożu bo nie wiem co wybrać! Czytam te posty i czytam i ciągle powtarza się nazwa Midland Performance 20W50, ale też mnie zaciekawił taki olej: MILLERS- Classic Mini Oil 20W50. Używał ktoś tego drugiego?

Ja uzywam Millers'a i mam zamiar uzywac bo zakupilem 5 baniek kazda po 5l. :D
W Anglii ma dobra opinie i wiekszosc osob ktore znam jezdzi na Millersie...Od siebie polecam !
Awatar użytkownika
Mario Big Red
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: Mario Big Red »

Dobrze , że przeczytałem bo mechanikowi dałem pełny syntetyk 5W40 mam nadzieję że jeszcze się nie wziął za robotę
asrt
WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
Posiadane auto:

Post autor: asrt »

Witam wszystkich.
Pomału kończę odnawiać swojego mini z '94.
Przed lakierowaniem zostało mi jeszcze ogarnięcie wycieku oleju z silnika - na moje szczęście po umyciu okazało się że to korek w misce olejowej cieknie :grin:
Chcę od razu wymienić cały olej na Lubro 20W50 (łatwo osiągalny i w miarę tani).
Pytanie ile litrów łącznie wchodzi do miniaka 1,3i, z tego co czytałem to olej silnikowy jest współdzielony z skrzynią biegów.

P.S Mój znajomy podrzucił mi pomysł, żeby po spuszczeniu oleju wlać jeszcze około litr świeżego oleju żeby przeleciał przez silnik i ściągnął resztki starego - warto na to poświęcać czas i olej ?
Awatar użytkownika
markfive
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: markfive »

Na pewno nie Lubro 20w50. Ten olej może i był dobry ale dawno temu zaraz po wprowadzeniu na rynek. Jeździłem kiedyś na nim około 10 tys km ( 2 zmiany oleju). Niestety bardzo szybko jakość jego spadła do nie akceptowanego poziomu. Czytaj wcześniejsze posty - koledzy już pisali na temat oleju do klasyka i temat "wałkowany" był na wszystkie sposoby. Jest kilka sprawdzonych marek np : Millers, Midland w specyfikacji mineral 20W50.
Co do przepłukania silnika po długim okresie postoju czy naprawie możesz wlać minerał 15W40 ( 5 litrów) w sumie obojętnie jaki plus nowy filtr oleju zrobić na tym około 200 km, zlać na gorącym silniku i wlać świeży jeden z podanych wyżej i oczywiście wymienić jednocześnie filtr oleju.

Cena oleju nie powinna mieć decydującego znaczenia dla wyboru. Chyba, że trzeba dolewać 1litr na 1000km :smile:
Awatar użytkownika
markfive
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: markfive »

Edit

chciałem napisać 1litr na 100 km nie na 1000 km :smile: , bo w sumie to ten silnik latem na długiej trasie ma prawdo trochę oleju "wziąć".

Ilość oleju potrzebna na wymianę to 5 litrów - może być niewielka różnica zależna od pojemności samego filtra oraz tego czy jest to pierwsze zalanie "suchego" silnika np po naprawie czy kolejna wymiana ale jest to niewiele mniej ok 0,2 - 0,3 litra. Więcej oleju może być potrzebne gdy zamontowana jest chłodnica oleju.
Arafat
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: Arafat »

Cześć. Podajcie jakieś namiary Midlad Performance 20w50 gdzie zakupić? Na necie nie mogę znaleźć. Jest może gdzieś w Krakowie?
Arafat
Awatar użytkownika
se7ven
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7

Post autor: se7ven »

Dlaczego upierasz się przy MIDLAND?
Ja do sportu od 8 lat leję półsyntetyk Valvoline VR1 10W60.
Ostatnio wypuścili w specyfikacji VR1 20W50 mineral. Kupisz bez problemu w necie.
Często wymieniać a nie przepłacać!
wolnossący 1,3 112KM/6700 , 138Nm/5197
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

Midland kosztuje 22-23 za litr

Valvo ile?

Co do zakupow - jaro oil piastow, plus wysylka
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
Arti
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: Rover Mini Balmoral edition
Kontakt:

Post autor: Arti »

Ja od paru lat tu kupuje Midlanda. Płace coś ciut mniej niż 20 zł /litr.
http://allegro.pl/sellerInfoFrontend/19 ... boutSeller
Pozdrawiam,
Arti
Arafat
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: Arafat »

Dzieki. Jezdzilem na Comma Classic 20w50 jest dostepny tylko w 5 litrowych baniaczkach 130zl . Mam wycieki i czasami musze dolac. Pozatym lubi mi przykopcic na siwo. O midlandzie sporo pozytywnych opini. Pojezdzimy zobaczymy. Valvoline tez dobra marka ale niechce przeplacac a z tego co widze duzo drozszy. Lepiej czesciej zmienic.
Arafat
ODPOWIEDZ