MONTAŻ FILTRA STOŻKOWEGO W MINI COOPER R50

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

patka83

MONTAŻ FILTRA STOŻKOWEGO W MINI COOPER R50

Post autor: patka83 »

Mam gorącą prośbę - proszę o zdjęcia plus jakieś podpowiedzi jak zamontować filtr stożkowy w Mini Cooper R50
Miałam małego dzwona i rozwaliło mi obudowę filtra. Skoro mam wydawać kasę to pomyślałam, że mogę pobawić się w drobną modyfikację :)
Raz jeszcze proszę o porady i foty
Pozdrawiam
dzikus

Re: MONTAŻ FILTRA STOŻKOWEGO W MINI COOPER R50

Post autor: dzikus »

patka83 pisze:Mam gorącą prośbę - proszę o zdjęcia plus jakieś podpowiedzi jak zamontować filtr stożkowy w Mini Cooper R50
Miałam małego dzwona i rozwaliło mi obudowę filtra. Skoro mam wydawać kasę to pomyślałam, że mogę pobawić się w drobną modyfikację :)
Raz jeszcze proszę o porady i foty
Pozdrawiam
Również podłączam się pod prośbę. Jeśli ktoś zamontował to przydałoby się opisać jak wrażenia i jaki sposób montażu.
Wczoraj doszedłem do wniosku, że za bardzo nie ma miejsca pod maską żeby gdziekolwiek go upchnąć tak, żeby nie łapał ciepłego powietrza.
venomenon

Post autor: venomenon »

Szukając zdjęć/filmów jak założyć stożek, natrafiłem na taki film instuktażowy:
Zakładanie filtra stożkowego
Myślę, że może się przydać i chyba sam skorzystam z tego pomysłu. Jedyne nad czym się trzeba zastanowić to to - jak/gdzie/do czego przymocować nasz stożek, żeby nie latał pod maską :)
Ostatnio zmieniony 08 paź 2011, 00:57 przez venomenon, łącznie zmieniany 1 raz.
ja_ja

Post autor: ja_ja »

venomenon pisze:Szukając zdjęć/filmów jak założyć stożek, natrafiłem na taki film instuktarzowy:
Myślę, że może się przydać i chyba sam skorzystam z tego pomysłu. Jedyne nad czym się trzeba zastanowić to to - jak/gdzie/do czego przymocować nasz stożek, żeby nie latał pod maską :)

HA, HAAAAAAAA antyreklama - co za partacze!
venomenon

ja_ja pisze:
venomenon pisze:Szukając zdjęć/filmów jak założyć stożek, natrafiłem na taki film instruktarzowy:

HA, HAAAAAAAA antyreklama - co za partacze!
Jeśli byłbyś tak dobry to rozwiń temat... albo podrzuć zdjęcia jak taki dolot powinien wyglądać.
Jak kolega z koleżanką pytali wcześniej to jakoś skory do pomocy nie byłeś, jedyne co potrafiłeś zrobić to wyszydzić. Masz czy Ty masz pojęcie o czymkolwiek innym w samochodzie niż przekręcenie kluczyka w stacyjce i naciskanie pedałów? Żal czytać Twoje posty. Co wpis to szydera, albo usiłowanie bycia śmiesznym. Muszę, Cie rozczarować kolego - mnie na pewno nie bawisz, wręcz irytujesz - reszta forum myślę, że ma podobne odczucia. Jeśli nie wnosisz nic konstruktywnego do tematu to po prostu zrób mi/nam tą przyjemność i swoje "skromne" uwagi pozostaw dla siebie!
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

ostroznie...
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
venomenon

flapjck1 pisze:ostroznie...
w porządku... tylko nienawidzę tego typu zachowania. albo jesteśmy na porządnym forum i sobie wzajemnie pomagamy, albo jesteśmy w podstawówce i wyśmiewamy się nawzajem.
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

spoko, zawsze mozna zignorowac, c'nie?
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
venomenon

następnym razem tak zrobię :wink: peace!
dzikus

Post autor: dzikus »

Dzięki za filmik!
Ja planuję wsadzić trochę większy filtr (długość 20cm). Z filmiku widać, że po wyjęciu obudowy filtra jest jeszcze sporo miejsca do zawiasu.
No i nie stożek w obudowie tylko luzem z jakąś autorską przegrodą.
Czy ktoś może się podzielić wrażeniami po zainstalowaniu stożka? Coś się w ogóle zmienia poza dźwiękiem?
Szukałem w innych tematach, ale niewiele jest informacji na ten temat

pzdr
TomuŚ

Post autor: TomuŚ »

Po obejrzeniu filmiku, przypomniało mi sie że w garażu mam nowy stożek - dziś wieczorkiem postaram sie go założyć ;)
Awatar użytkownika
bob.dsk
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: A45 AMG

Post autor: bob.dsk »

Moja rada jest taka. W moim starym r53 miałem zamontowany filtr stożkowy. Wygląda to następująco.

Rozbierasz na dwie części obudowe filtra. Górna wywalasz i robisz sobie samemu np z ładnej blachy np: kwasiaka albo alu ladnie pospawanej, oczywiscie dopasowanej tak aby zmieścił się filtr. Robisz otwór żeby doprowadzić dolot i wszystko gra ;)

Jak znajde zdjęcie silnika swojego starego Cooper S to wstawię :mrgreen:

Mam nadzieję że chociaż troszkę pomogłem.
R56 239km 342nm
TomuŚ

a tak jak ten gość na filmiku zrobił bedzie źle??? fakt faktem nie mam narazie puszki do tego stożka ale to kwestia czasu.
AleXander
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: AleXander »

bob.dsk pisze:Moja rada jest taka. W moim starym r53 miałem zamontowany filtr stożkowy. Wygląda to następująco.

Rozbierasz na dwie części obudowe filtra. Górna wywalasz i robisz sobie samemu np z ładnej blachy np: kwasiaka albo alu ladnie pospawanej, oczywiscie dopasowanej tak aby zmieścił się filtr. Robisz otwór żeby doprowadzić dolot i wszystko gra ;)

Jak znajde zdjęcie silnika swojego starego Cooper S to wstawię :mrgreen:

Mam nadzieję że chociaż troszkę pomogłem.
tu jest mowa o R50... tam jest odrobinę inaczej z miejscem i możliwościami. Ale zawsze lepiej wstawić filtr w puszkę bo przynajmniej trochę jest izolowany od ciepełka kolektorowego ;)

jeszcze do tego w R53 można zrobić Cowl-Mod i jest w ogóle chłodno i głośno :D
TomuŚ

jak założę to zrobię fotkę i się pochwalę ;)
ODPOWIEDZ