Hej,
sprowadziłem niedawno mojego pierwszego MINI (Cooper 2005, przebieg 83.000), niestety po przejechaniu ok. 1200km pojawił się problem…
Na rozgrzanym silniku na wyższych biegach (3+) pojawia się syk silnika, który ustaje po naciśnięciu sprzęgła / zmianie na luz. Powstaje tylko przy wciskaniu pedału gazu, nawet bardzo lekkiego. Jest to bardzo uciążliwe i głośne, w tym momencie w ogóle boję się nim jeździć.
Znajomy mechanik zdiagnozował, że faktycznie to coś ze skrzynią, na pewno trzeba wymienić olej w skrzyni a oprócz tego sprawdzić czy coś więcej. Powiedział, że zwykle nie da się tego wyeliminować bez wymiany całej skrzyni, czy to prawda?
Czy macie jakieś wskazówki co może być nie tak, i czy mogę oddać Mini do dowolnego serwisu, czy lepiej gdzieś w Krakowie np. do BMW? Gdzie naprawią mi go dobrze?
Pozdrawiam
Wojtek
Syk ze skrzyni na wyższych biegach
Re: Syk ze skrzyni na wyższych biegach
BMW nie przewiduje napraw tej skrzyni, także raczej ASO nie pomoże. Na początek warto zobaczyć co wyleci w oleju ale to dopiero początek.
Ok… Zastanawiam się czy bezpieczne jest w ogóle jechać z Krakowa do mojego miasta do serwisu, 50 km. Gdzie zawozicie w Krakowie swoje MINI?
Trzebinia jest w połowie drogi do Katowic, więc nie… Chciałbym znaleźć coś sprawdzonego w Krakowie…
Ja na Twoim miejscu pojechałbym do Katowic do Azrael'a. Tym bardziej, że do Ktw masz niedaleko i szybko. W Krakowie nie ma jakiejś rewelacji co do serwisu MINI. Krakowskie ASO ma opinie słabą, żeby nie powiedzieć, że ona wręcz leży i kwiczy. Jest gość który zajmuje się MINI w Opatkowicach, tj. przy zjeździe na autostradę z Zakopianki. Ściąga rozbitki, naprawia, sprzedaje. Z 10 Miniaków tam stoi u niego pod domem. Nie znam o nim żadnej opinii i nie słyszałem czy ktoś korzysta z jego usług. Generalnie nie ma za tanio.
Jeśli byś chciał do niego podjechać to mogę Ci wskazać gdzie to jest dokładnie.
Jeśli byś chciał do niego podjechać to mogę Ci wskazać gdzie to jest dokładnie.