Mini składak 1992 1.3 SPI
Moderator: flapjck1
Re: Mini składak 1992 1.3 SPI
O dziwo jedzie prosto. Co jest grane, niestety nie wiem...
- Sadam
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Przede wszystikm lewa strona siedzi nizej takze po zdjeciu ciezko okreslic, moze to byc zludzenie...
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas
Tak jak napisałem kilka postów wyżej, wrażenie jest takie, jakby chciało się prawe koło urwać. Klekoce tak jakoś dziwnie i mocno przenosi uderzenia na kierownicę. Podobną sytuację miałem kiedyś w innym samochodzie. Wtedy była to wina wahacza, a konkretnie gumy wahacza były wybite. Nie wiem czy akurat w Mini jest podobnie. Powiem tylko jedno, mam jeszcze Corsę z '97 i jak się do niej przesiadam to wrażenie jest takie jakbym przesiadał się z Malucha do Mercedesa Chyba tak nie powinno być, co sądzicie? Pozdr.!
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
sprawdz zawieszenie, bo takie gdybanie jest nic nie warte
gdzies masz luzy pewnie
gdzies masz luzy pewnie
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Tak zrobię Flapjack, podstawa to dobra diagnoza Jak tylko coś będę bliżej wiedział od razu skrobnę na forum. Pozdr.!
- forki
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini 1.3 SPI 95r
Czasem takie klekotanie koła na dziurach to amorek niedomagający.
- Gibki Staruszek
- Maniak
- Posiadane auto: mini 1000 ooooolala !!!
Luomo pisze:Otóż mam wrażenie i chyba nie tylko wrażenie, że prawe koło jest jakby bliżej drzwi.
weź sznurek albo miarkę i zmierz odległość do środka koła albo rantu felgi tylnej do tego samego miejsca felgi przedniej. zobacz jak jest z lewej i prawej strony auta.
- markfive
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Po co to mierzyć teraz kiedy ewidentnie coś "wali" w zawieszeniu czy układzie kierowniczym Najpierw trzeba zlokalizować luzy co jest rzeczą najprostszą i nie wymaga zbyt rozległej wiedzy. Wystarczy w tym celu podnieść przód i szarpiąc za koła w dwu płaszczyznach obserwować gdzie ten luz jest. To samo z układem kierowniczym, czyli podstawowa diagnostyka. Po tym trzeba usterkę usunąć czyli wymienić lub naprawić te elementy na których luz wystepuje i dopiero wtedy sprawdzać i ustawiać geometrię czy równoległość osi
To jest zadanie dla mechanika czy warsztatu a na gdybanie na forum w sytuacji gdy własciciel auta i tak sam tego nie zrobi szkoda czasu i miejsca.
Podobało mi się nagłe odkrycie "nikomu dotąd nie znanego faktu"
"...Powiem tylko jedno, mam jeszcze Corsę z '97 i jak się do niej przesiadam to wrażenie jest takie jakbym przesiadał się z Malucha do Mercedesa..."
Niestety nawet po usunieciu luzów wiekszość z tych wrażeń (no może poza wrażeniem urywajacych sie kół) pozostanie, szczególnie jeżdżąc po nawierzchniach innych jak idealnie gładki asfalt.
To jest mini, ma być twarde, głośne i za razem precyzyjne w prowadzeniu jak gokart.
To jest zadanie dla mechanika czy warsztatu a na gdybanie na forum w sytuacji gdy własciciel auta i tak sam tego nie zrobi szkoda czasu i miejsca.
Podobało mi się nagłe odkrycie "nikomu dotąd nie znanego faktu"
"...Powiem tylko jedno, mam jeszcze Corsę z '97 i jak się do niej przesiadam to wrażenie jest takie jakbym przesiadał się z Malucha do Mercedesa..."
Niestety nawet po usunieciu luzów wiekszość z tych wrażeń (no może poza wrażeniem urywajacych sie kół) pozostanie, szczególnie jeżdżąc po nawierzchniach innych jak idealnie gładki asfalt.
To jest mini, ma być twarde, głośne i za razem precyzyjne w prowadzeniu jak gokart.
- Konrad K_2
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Luomo pisze:Chyba tak nie powinno być, co sądzicie? Pozdr.!
maluch jest wygodniejszy....