śruby zabezpieczające koła R50

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Awatar użytkownika
hello
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: '96 Sportspack
Kontakt:

śruby zabezpieczające koła R50

Post autor: hello »

dziś przy zmianie kół na zimowe dojechałem nakładkę na śruby zabezpieczające... czy poniższe dwa zestawy to to samo co MINI R50 (2005)?

http://allegro.pl/nowe-sruby-zabezpiecz ... 16396.html
http://allegro.pl/sruby-zabezpieczajace ... 28740.html

albo używane, z Łodzi:
http://allegro.pl/sruby-zabezpieczajace ... 86186.html

nie ukrywam że potrzebuję tego na gwałt bo auto wprawdzie stoi już na zimówkach ale każde koło ma jedynie 3 śruby, bez czwartej zabezpieczającej, więc nie nadaje się do jazdy...
Azrael

Re: śruby zabezpieczające koła R50

Post autor: Azrael »

Na pewno nowe, ale jak mam być szczery to ja bym założył zwykłe, te zabezpieczające to nie zabezpieczają przed niczym poza właścicielem jak się coś stanie.
venomenon

Post autor: venomenon »

Azrael pisze:Na pewno nowe, ale jak mam być szczery to ja bym założył zwykłe, te zabezpieczające to nie zabezpieczają przed niczym poza właścicielem jak się coś stanie.

przed kradzieżą też nie??
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Clubman JCW LCI

Post autor: pididi »

Chyba żartujesz :wink:
static
venomenon

Post autor: venomenon »

pididi pisze:Chyba żartujesz :wink:

zawsze myślałem, że coś dają te śruby z zabezpieczeniem. nie posiadam takowych, ale kiedyś przymierzałem się do zakupu.
przecież można odkręcić je tylko dedykowanym kluczem. więc złodziej nie odkręci jej zwykłym kluczem nasadowym...? i chodziło mi tylko i wyłącznie o kradzież felg :)
jeśli się mylę to poprawcie mnie.
RatinaZ

Post autor: RatinaZ »

Jak kupiłam swój to niestety kluczyk do zabezpieczających się zgubił...W ASO Panowie się "męczyli" 10 min żeby je rozwalić...
Na gwałt to kup zwykłę śruby za 20zł, a zabezpieczające możesz kupić kiedy tam będziesz miał na to ochote.
Chociaż ja odnoszę wrażenie,że nie sa konieczne (no chyba że auto stoi pod blokiem) ale jak w garazu czy na osiedlu zamkniętym to bez sensu.
gh0ly

Post autor: gh0ly »

jak sie zgubi nasadke , to wystarczy pjechac do BMW i dopasuja :D ja kupilem 4 sztuki :P
koszt to chyba 6zl/szt :)
Awatar użytkownika
hello
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: '96 Sportspack
Kontakt:

Post autor: hello »

też właśnie zastanawiam się nad zwykłymi, bo co zmiana kół to są jakieś problemy z tymi nakładkami zabezpieczającymi, a jak ktoś się uprze to skoro te nasadki można dokupić na allegro to żadne z tego zabezpieczenie...
Azrael

Są przyrządy do odkręcania tych śrub, średni problem, dla złodzieja żaden problem.
Awatar użytkownika
Twister
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper 1.0 (taki śmieszek!) 91' HIF44

Post autor: Twister »

Azrael pisze:Są przyrządy do odkręcania tych śrub, średni problem, dla złodzieja żaden problem.

Dla złodzieja "żaden problem" to także zamknięte drzwi do mieszkania, a jednak ludzie je zamykają :) Każde zabezpieczenie zwiększa czas kradzieży przedmiotu - chodzi raczej o to, by ten czas był na tyle duży, by ktoś zareagował :) przynajmniej w teorii.
Azrael

Ważąc plusy dodatnie i ujemne tych nakrętek/śrub uważam że śruby są większym kłopotem niż pożytkiem.
ODPOWIEDZ