Odnowa deski - materiał

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

Awatar użytkownika
Twister
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper 1.0 (taki śmieszek!) 91' HIF44

Odnowa deski - materiał

Post autor: Twister »

Witam.

Przymierzam się do odnowy mojej deski - nie wiem, w jakim jest stanie, gdyż została oklejona przez poprzedniego właściciela okropną czarną taśmą. Kupno nowej to zbyt duży wydatek, a zrobienie nowej trochę potrwa. Planuję w takim razie zastosować środek doraźny - jeśli deska będzie w kiepskim stanie, po ściągnięciu aktualnej okleiny (nie wiem nawet, czy jest to deska, czy plastik), chcę ją ponownie okleić używając jakiejś przyjemnej dla oka faktury. Tutaj pojawia się moje pytanie - jaki materiał wybrać? Chciałbym, by deska przypominała, jak najbardziej drewno, jednak szukając w miejscowych sklepach z okleinami, na nic ciekawego nie trafiłem - ktoś ma doświadczenie odnośnie renowacji starych desek i możliwości przywrócenia im świetności?
Awatar użytkownika
Lukas
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Austin Mini Flame Red 1989
Kontakt:

Re: Odnowa deski - materiał

Post autor: Lukas »

a zrobienie nowej trochę potrwa

zima idzie, przecież to idealny czas na wszelkie poprawki, remonty i przeróbki.

Ja przymierzam się do zrobienia sobie deski od początku. Przerabiałem anglika i teraz stara deska nie pasuje. Mam zamiar wyciąć ją z mdf-u lub sklejki i oddać do oklejenia do firmy, która robi kuchnie, a konkretnie blaty kuchenne. Widziałem próbnik tych oklein i jest naprawdę kilka fajnych.

Mam gdzieś rysunek deski z wymiarami jeśli chcesz.
aymoo.pl
vonfloyd
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: vonfloyd »

Witam,

Ciekawy temat - bo w moim fabrycznie deski jako takiej nie było i poprzednik sam zrobił - jest to sklejka polakierowana lakierobejcą - wygląda więc nieszczególnie. Zastanawiałem się nad oklejeniem tego jakimś czarnym skajem - ale mimo wszytko wolałbym mieć deskę drewnianą.

Lukas, jeśli masz gdzieś te rysunki deski to byłbym za coś takiego bardzo wdzięczny :)

I nie lepiej zamiast oklejać sklejki - zrobić taką deskę z jakiegoś ładnego drewna i polakierować? Czy ta okleina faktycznie tak fajnie wychodzi?
Awatar użytkownika
Lukas
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Austin Mini Flame Red 1989
Kontakt:

Post autor: Lukas »

Dzisiaj wybieraliśmy kuchnie i był facet z tymi próbkami. Stąd pomysł, a tu akurat taki temat się trafił. Wyglądają naprawdę OK, do tego stopnia, że niektóre z nich do złudzenia przypominają najprawdziwszą deskę. Są też różne metalo-aluminio-podobne, też wiarygodne. Nie wiem jak wychodzi finalnie na desce w Mini, widziałem to w końcu na blacie do kuchni :)

Ja zaeksperymentuję. Finalnie w moim Mini planowane jest coś zupełnie innego, więc ta deska będzie miała charakter tymczasowy.

vonfloyd daj email na prv to Ci wyślę wykrojnik.
aymoo.pl
Awatar użytkownika
Twister
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper 1.0 (taki śmieszek!) 91' HIF44

Post autor: Twister »

Lukas, skoro mówisz, że znalazłeś całkiem porządne okleiny, to znaczy, że ja niezbyt dobrze szukałem :) Będę dzisiaj musiał pozwiedzać trochę sklepów.
Awatar użytkownika
Konrad K_2
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Konrad K_2 »

jesli zrobisz projekt to materiał to nie problem

zrobisz ze wszystkiego - od metalu o szkła

https://lh3.googleusercontent.com/-0m9O ... 484ye6.jpg

https://lh4.googleusercontent.com/-Fckg ... 170833.JPG