Witam.
Przymierzam się do odnowy mojej deski - nie wiem, w jakim jest stanie, gdyż została oklejona przez poprzedniego właściciela okropną czarną taśmą. Kupno nowej to zbyt duży wydatek, a zrobienie nowej trochę potrwa. Planuję w takim razie zastosować środek doraźny - jeśli deska będzie w kiepskim stanie, po ściągnięciu aktualnej okleiny (nie wiem nawet, czy jest to deska, czy plastik), chcę ją ponownie okleić używając jakiejś przyjemnej dla oka faktury. Tutaj pojawia się moje pytanie - jaki materiał wybrać? Chciałbym, by deska przypominała, jak najbardziej drewno, jednak szukając w miejscowych sklepach z okleinami, na nic ciekawego nie trafiłem - ktoś ma doświadczenie odnośnie renowacji starych desek i możliwości przywrócenia im świetności?
Odnowa deski - materiał
Moderator: flapjck1
- Lukas
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Austin Mini Flame Red 1989
- Kontakt:
Re: Odnowa deski - materiał
a zrobienie nowej trochę potrwa
zima idzie, przecież to idealny czas na wszelkie poprawki, remonty i przeróbki.
Ja przymierzam się do zrobienia sobie deski od początku. Przerabiałem anglika i teraz stara deska nie pasuje. Mam zamiar wyciąć ją z mdf-u lub sklejki i oddać do oklejenia do firmy, która robi kuchnie, a konkretnie blaty kuchenne. Widziałem próbnik tych oklein i jest naprawdę kilka fajnych.
Mam gdzieś rysunek deski z wymiarami jeśli chcesz.
aymoo.pl
-
- Nowy
- Posiadane auto:
Witam,
Ciekawy temat - bo w moim fabrycznie deski jako takiej nie było i poprzednik sam zrobił - jest to sklejka polakierowana lakierobejcą - wygląda więc nieszczególnie. Zastanawiałem się nad oklejeniem tego jakimś czarnym skajem - ale mimo wszytko wolałbym mieć deskę drewnianą.
Lukas, jeśli masz gdzieś te rysunki deski to byłbym za coś takiego bardzo wdzięczny
I nie lepiej zamiast oklejać sklejki - zrobić taką deskę z jakiegoś ładnego drewna i polakierować? Czy ta okleina faktycznie tak fajnie wychodzi?
Ciekawy temat - bo w moim fabrycznie deski jako takiej nie było i poprzednik sam zrobił - jest to sklejka polakierowana lakierobejcą - wygląda więc nieszczególnie. Zastanawiałem się nad oklejeniem tego jakimś czarnym skajem - ale mimo wszytko wolałbym mieć deskę drewnianą.
Lukas, jeśli masz gdzieś te rysunki deski to byłbym za coś takiego bardzo wdzięczny
I nie lepiej zamiast oklejać sklejki - zrobić taką deskę z jakiegoś ładnego drewna i polakierować? Czy ta okleina faktycznie tak fajnie wychodzi?
- Lukas
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Austin Mini Flame Red 1989
- Kontakt:
Dzisiaj wybieraliśmy kuchnie i był facet z tymi próbkami. Stąd pomysł, a tu akurat taki temat się trafił. Wyglądają naprawdę OK, do tego stopnia, że niektóre z nich do złudzenia przypominają najprawdziwszą deskę. Są też różne metalo-aluminio-podobne, też wiarygodne. Nie wiem jak wychodzi finalnie na desce w Mini, widziałem to w końcu na blacie do kuchni
Ja zaeksperymentuję. Finalnie w moim Mini planowane jest coś zupełnie innego, więc ta deska będzie miała charakter tymczasowy.
vonfloyd daj email na prv to Ci wyślę wykrojnik.
Ja zaeksperymentuję. Finalnie w moim Mini planowane jest coś zupełnie innego, więc ta deska będzie miała charakter tymczasowy.
vonfloyd daj email na prv to Ci wyślę wykrojnik.
aymoo.pl
- Twister
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper 1.0 (taki śmieszek!) 91' HIF44
Lukas, skoro mówisz, że znalazłeś całkiem porządne okleiny, to znaczy, że ja niezbyt dobrze szukałem Będę dzisiaj musiał pozwiedzać trochę sklepów.
- Konrad K_2
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
jesli zrobisz projekt to materiał to nie problem
zrobisz ze wszystkiego - od metalu o szkła
https://lh3.googleusercontent.com/-0m9O ... 484ye6.jpg
https://lh4.googleusercontent.com/-Fckg ... 170833.JPG
zrobisz ze wszystkiego - od metalu o szkła
https://lh3.googleusercontent.com/-0m9O ... 484ye6.jpg
https://lh4.googleusercontent.com/-Fckg ... 170833.JPG