Kupiłem nową podsufitkę-za pare dni zabieram sie za montaż. Auto jest po remoncie blacharskim, nie kazałem montować szyb ze wzgędu na podsufitkę właśnie. No i teraz pytania: jaki klej polecacie żeby nie zjadł lakieru, nie mazał się i szybko wiązał w październikowej pogodzie w nieogrzewanym garażu; co poleacacie do przytrzymywania przyklejanej podsufitki (jakieś klipsy, ściski, czy kalmerki do bielizny); no i od którego konca zaczynać?
Pozdr
Podsufitka - montaż nowej
Moderator: flapjck1
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Podsufitka - montaż nowej
a "real mini" is definitely not big, plastic and german
- monsterk
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Re: Podsufitka - montaż nowej
ja przyklejam na butapren, i jak zdradził mi tapicer robie tak:
nakłada sie pierwszą warstwę butapreny na karosrię, ona sobie wysycha i tuż przed założenie podsufitki smaruje sie jeszcze raz karoserie, ta pierwsza warstwa roche sie rozpuszcze i podsufitka zaczyna się trzymać
na przednia i tylną krawędz naklejam jeszcze pasek tasmy co bu tapicerka nie chłonęła wilgoci( tak jest np w mpi
nakłada sie pierwszą warstwę butapreny na karosrię, ona sobie wysycha i tuż przed założenie podsufitki smaruje sie jeszcze raz karoserie, ta pierwsza warstwa roche sie rozpuszcze i podsufitka zaczyna się trzymać
na przednia i tylną krawędz naklejam jeszcze pasek tasmy co bu tapicerka nie chłonęła wilgoci( tak jest np w mpi
- Gibki Staruszek
- Maniak
- Posiadane auto: mini 1000 ooooolala !!!
na butaprenie jest wszystko napisane ... tak jak Michał pisał ,smarujesz materiał i blachę , czekasz jakieś 15min. i jeszcze raz smarujesz i kleisz... zacznij np. od przodu i dopiero jak dobrze wyschnie naciągaj całość i klej z tyłu. Jak to złapie rozciągaj i klej na boki. Warto mieć ściski i listeweczki, większą część złapiesz jednorazowo i ściskami mocniej naciągniesz niż na klamerki.
- Lukas
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Austin Mini Flame Red 1989
- Kontakt:
Jak poszło z tym klejeniem? Gdzie zamawiałeś podsufitkę i z jakiego materiału? Może masz jakieś foty z montażu lub efekt końcowy został uwieczniony? Podziel się doświadczeniami
aymoo.pl
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
kupilem perforowaną na ebayu z materialu troche grubszego niz oryginał, co zdecydowanie utrudnia sprawe
nie do konca jestem zadowolony z efektu, ale jak złoże cale wnetrze to jej niedoskonałości moze nie beda rzucać sie w oczy...
a i najlepszym klipsem do trzymania klejonej podsufitki sa kawałki uszczelki uchylnych tylnych szyb
nie do konca jestem zadowolony z efektu, ale jak złoże cale wnetrze to jej niedoskonałości moze nie beda rzucać sie w oczy...
a i najlepszym klipsem do trzymania klejonej podsufitki sa kawałki uszczelki uchylnych tylnych szyb
a "real mini" is definitely not big, plastic and german
- Lukas
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Austin Mini Flame Red 1989
- Kontakt:
a może ktoś eksperymentował z innym materiałem? Ja mam chęć na jakiś ciemny filc.
Co się nadaje jako alternatywa?
Co się nadaje jako alternatywa?
aymoo.pl
-
- Nowy
- Posiadane auto: Rover Mini Cooper 1.3 91r.
Ja też będe poszukiwał podsufitki; coś czuje że sam ją będe musiał wykombinować - tzn znaleść materiał, dociąć, zamontować (przykleić);
Myślałem o czarnej podsufitce - matowy czarny - czarna podsufitka fobi robotę
Myślałem o czarnej podsufitce - matowy czarny - czarna podsufitka fobi robotę
Pozdrawiam
Rafał
(0) 512-176-228
Rafał
(0) 512-176-228