Podsufitka - montaż nowej

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

_michal_
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Podsufitka - montaż nowej

Post autor: _michal_ »

Kupiłem nową podsufitkę-za pare dni zabieram sie za montaż. Auto jest po remoncie blacharskim, nie kazałem montować szyb ze wzgędu na podsufitkę właśnie. No i teraz pytania: jaki klej polecacie żeby nie zjadł lakieru, nie mazał się i szybko wiązał w październikowej pogodzie w nieogrzewanym garażu; co poleacacie do przytrzymywania przyklejanej podsufitki (jakieś klipsy, ściski, czy kalmerki do bielizny); no i od którego konca zaczynać?

Pozdr
a "real mini" is definitely not big, plastic and german
Awatar użytkownika
monsterk
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Re: Podsufitka - montaż nowej

Post autor: monsterk »

ja przyklejam na butapren, i jak zdradził mi tapicer robie tak:
nakłada sie pierwszą warstwę butapreny na karosrię, ona sobie wysycha i tuż przed założenie podsufitki smaruje sie jeszcze raz karoserie, ta pierwsza warstwa roche sie rozpuszcze i podsufitka zaczyna się trzymać

na przednia i tylną krawędz naklejam jeszcze pasek tasmy co bu tapicerka nie chłonęła wilgoci( tak jest np w mpi
Awatar użytkownika
Gibki Staruszek
Maniak
Maniak
Posiadane auto: mini 1000 ooooolala !!!

Post autor: Gibki Staruszek »

na butaprenie jest wszystko napisane ... tak jak Michał pisał ,smarujesz materiał i blachę , czekasz jakieś 15min. i jeszcze raz smarujesz i kleisz... zacznij np. od przodu i dopiero jak dobrze wyschnie naciągaj całość i klej z tyłu. Jak to złapie rozciągaj i klej na boki. Warto mieć ściski i listeweczki, większą część złapiesz jednorazowo i ściskami mocniej naciągniesz niż na klamerki.
Awatar użytkownika
Lukas
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Austin Mini Flame Red 1989
Kontakt:

Post autor: Lukas »

Jak poszło z tym klejeniem? Gdzie zamawiałeś podsufitkę i z jakiego materiału? Może masz jakieś foty z montażu lub efekt końcowy został uwieczniony? Podziel się doświadczeniami ;)
aymoo.pl
_michal_
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: _michal_ »

kupilem perforowaną na ebayu z materialu troche grubszego niz oryginał, co zdecydowanie utrudnia sprawe
nie do konca jestem zadowolony z efektu, ale jak złoże cale wnetrze to jej niedoskonałości moze nie beda rzucać sie w oczy...
a i najlepszym klipsem do trzymania klejonej podsufitki sa kawałki uszczelki uchylnych tylnych szyb :mrgreen:
a "real mini" is definitely not big, plastic and german
Awatar użytkownika
Lukas
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Austin Mini Flame Red 1989
Kontakt:

Post autor: Lukas »

a może ktoś eksperymentował z innym materiałem? Ja mam chęć na jakiś ciemny filc.

Co się nadaje jako alternatywa?
aymoo.pl
morisek
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Rover Mini Cooper 1.3 91r.

Post autor: morisek »

Ja też będe poszukiwał podsufitki; coś czuje że sam ją będe musiał wykombinować - tzn znaleść materiał, dociąć, zamontować (przykleić);
Myślałem o czarnej podsufitce - matowy czarny - czarna podsufitka fobi robotę :)
Pozdrawiam
Rafał
(0) 512-176-228
ODPOWIEDZ