Wygluszenie Mini

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

Awatar użytkownika
pajor
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

Wygluszenie Mini

Post autor: pajor »

Zima za oknami w koncu nastala, wiec chcialbym sie zabrac za wygluszenie.
Mam wygluszona podloge specjalnymi matami. Teraz chcialbym wygluszyc drzwi, komore silnika, bagaznik. Tak naprawde wszystko co sie da.

I tu moje pytanie. Jak dostac sie do drzwi zeby je oblepic mata?? Komore silnika itd.

Jednym slowem chce wygluszyc kazdy element, ktory pomoze mi zmniejszyc glosnosc w aucie a zarazem pomoze przed zamontowanie fajnego audio

Z gory dzieki
Awatar użytkownika
monsterk
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Re: Wygluszenie Mini

Post autor: monsterk »

z doświadczenia mechanika powiem Ci że te wszystkie maty są g.... warte, robiłem miniaki wszędzie wyklejone a i tak było głosno. Komora silnika wyklejona nad belka wyglada ochydnie a i tak cały chałas wchodzi podłogą od wydechu i skrzyni biegów.
A jak chcesz drzwi wykleić to widziałem juz dwa rodzaje oklejenia, po wszystkim od zewnątrz pod tapicerką i drugi rodzaj to w środku a tam dostajesz się przez wyjecie mech podnoszenia szyby.
Miniak jest na tyle głośny aerodynamicznie że kilogramy pchane w maty nic nie daja
Awatar użytkownika
dziesio
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: dziesio »

Prawda jest taka, ze z miniaka cichego lexusa nie zrobisz i na to bym nawet nie liczyl.
Drzwi mozna wygluszyc mata bitumiczna w okolicach glosnika wtedy, kiedy chcesz w nie wstawic jakies głosniki i czasami mocniej z nich zagrac. Ciszej w srodku nie bedzie, ale nie bedzie tam nic wibrowalo jak cos mocniej uderzy. W innym wypadku wystarcza te wytlumienia fabryczne.
Komory silnika wygluszac nie ma sensu - mam tak zrobione i jakos bardzo nie widze roznicy. Roboty z tym troche jest, wyglada faktycznie roznie a efekt nie za konieczny.
Awatar użytkownika
pajor
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

Ok, dzieki za rady.
Wyglusze tylko drzwi a reszte zostawie tak jak jest :smile:
Awatar użytkownika
Luomo
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: Luomo »

moim skromnym zdaniem nie ma co dodawać miniakowi kilogramów bo i tak efekt Cie nie zadowoli. Probowalem u siebie i szybko sie pozbylem niepotrzebnego nadbagażu. Poza tym bardzo mi sie podoba dźwięk z mojego wydechu :wink: Mnie bardziej wkurza trzęsąca się kierownica, hehe
Awatar użytkownika
Konrad K_2
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Konrad K_2 »

u mnie zrobienie podsufitki matą dzwikochłonną (gąbkową) dałopewną .... słyszalną różnice
Awatar użytkownika
se7ven
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7

Post autor: se7ven »

Już jeździsz "wydumką"?
Awatar użytkownika
rogal
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: 6 x MINI
Kontakt:

Post autor: rogal »

lepiej powalczyć z efektem rezonansu, wygłuszenie podsufitki da większy efekt niż inne zabiegi.
pozdrawiam
Rogal

tel. 695 455 231
---------------------------
Wszystko dla Mini .
http://www.englishcars.pl
Awatar użytkownika
Konrad K_2
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Konrad K_2 »

se7ven pisze:Już jeździsz "wydumką"?

1.4 gtt
Awatar użytkownika
pajor
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

Ok. Podsufitka sciagnieta i przygotowana do wygluszenia. Jak sie okazalo poprzedni wlasciciel oddal auto do tapicera, zeby zrobil podsufitke i ZATAPICEROWAL SWIATELKO facepalm facepalm . A myslalem ze go nie ma i mialem zakupic. Wyszlo ze jest i swieci. Pogratulowac tapicerowi :shock:
Mayon
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

Post autor: Mayon »

pajor pisze:Ok. Podsufitka sciagnieta i przygotowana do wygluszenia. Jak sie okazalo poprzedni wlasciciel oddal auto do tapicera, zeby zrobil podsufitke i ZATAPICEROWAL SWIATELKO facepalm facepalm . A myslalem ze go nie ma i mialem zakupic. Wyszlo ze jest i swieci. Pogratulowac tapicerowi :shock:

a może po prostu gość nie chciał światła w tym miejscu, ja tez kazałem tapicerowi nie robić światełka w podsufitce.
Awatar użytkownika
pajor
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

No tak. Można bez światła, owszem, ale jeżeli bez to na chlopski rozum światło demontuje i tapiceruje a nie zostawiam. może ja zle rozumuje.
Awatar użytkownika
cjango
Klubowicz
Klubowicz
Posiadane auto: 95' 1.3SPI PDM

Post autor: cjango »

dziesio pisze:Prawda jest taka, ze z miniaka cichego lexusa nie zrobisz

i vice versa :cool:
Awatar użytkownika
pajor
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

cjango pisze:
dziesio pisze:Prawda jest taka, ze z miniaka cichego lexusa nie zrobisz

i vice versa :cool:

Nawet bym nie smial robic lexusa, bo akurat z ta marka mam zle skojarzenia a z mini jak najlepsze :mrgreen: :mrgreen:
joanna

Post autor: joanna »

pajor pisze:Ok. Podsufitka sciagnieta i przygotowana do wygluszenia. Jak sie okazalo poprzedni wlasciciel oddal auto do tapicera, zeby zrobil podsufitke i ZATAPICEROWAL SWIATELKO facepalm facepalm . A myslalem ze go nie ma i mialem zakupic. Wyszlo ze jest i swieci. Pogratulowac tapicerowi :shock:

Poprzednia właścicielka poinformowała Cię o istnieniu instalacji pod podsufitką ( dla przypomnienia sam do mnie dzwoniłeś w tej sprawie w godzinach :evil: dość wczesno porannych) Może czasem warto odświeżyć pamięć niż komuś czegokolwiek gratulować ...
ODPOWIEDZ