Mini car audio - kompleksowo

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

kristof600

Mini car audio - kompleksowo

Post autor: kristof600 »

Witam Forumowiczów!

w wielu wątkach jest o wielu rożnych elementach nagłośnienia mini, postanowiłem wiec to ogarnąć i skumplować jak najwięcej wiedzy na ten temat w jednym miejscu:
sam chce wymienić audio w moim autku (mam oryginalne nagłosnienie mini z radiem z CD bez mp3 z 2002 do którego nie da sie podłączyć mini jacka) co zmusza mnie do innych działań jak wymiana radia:) wiec proszę kolegów którzy mieli coś z tym do czynienia o czynny udział w budowaniu tego wątku.

Niestety nie wiem za dużo o:
- wygłuszeniu drzwi matami,
- dystansach do głośników,
- głębokości max miejsc na głośniki
proszę jeśli ktoś posiada taką wiedzę o opisanie swoich doświadczeń z mini:

Jestem estetą więc jedyny wybór jeśli chodzi o radio to takie z podświetlaniem bursztynowym
mamy tu ograniczony wybór do praktycznie dwóch firm: clarion i alpine (alpine przyciski bursztynowe, wyświetlacz niestety biały), jest jeszcze nakamich - ale to inna pulka cenowa. Moim zdaniem do kokpitu Mini lepiej pasują produkty clariona ze względu na bardziej stonowaną estetykę, przykładowe modele (z mini jack i USB - bo to moim zdaniem niezbeczenie minimum w tych czasach)

clarion:
cz200ER
cz209ER
cz509ER - bluetooth
dxz389RUSB

alpine:
CDE-111RM
CDE-9880R (zmienne zielone lub bursztynowe)

są tez radyjka które zmieniają kolor na każdy od żółtego przez czerwony po zielony jak:
Kenwood KDC-W7544U
Pioneer DEH-P700BT

Jeśli ktoś wie o jakiś innych modelach z minimum min jackeim i USB o bursztynowym podświetlaniu to proszę pisać.

dalej zastanawiam sie nad głośnikami (słucham rożnej muzyki czasem house czasem jezzu)
na początek chce wymienić głośniki przednie i tweetery, tył odłączyć w przyszłości dołożyć wzmacniacz i mały subbufer (koszt w profesjonalnym warsztacie to 1500zł za przednie głośniki infinity reference wraz z montażem i wygłuszeniem (koszt takich głośników na allegro to ok 400zł...wiec postanowiłem zrobić to sam)
Proszę was o sugestie jakie głośniki założyć i jakie Wy założyliście w kwocie ok 400zł za przód toj. tweetery i niskotonowe. Mój typ to:
Infinity REF 6520cs
Infinity REF 6530cs
Hertz ESK 165

Nie wiem też czy tweetery montować w oryginalnych miejscach montażowych? podobno są zbyt odsunięte do tyłu, znowu montaż w słupkach to zabawa z obszywaniem i klejeniem i takie tam wiec zastanawiam sie czy podrostu nie przykręcić ich w rogu na desce rozdzielczej (w oryginalnych firmowych kopułkach)

Przepraszam was za tak długi wywód... może sie komuś coś z tego wątku przyda a i ja skorzystam... proszę piszcie swoje sugestie odnośnie radia i głośników a także o wygłuszeniach, dystansach sposobie montarzu itp.
z góry dzięki!!!!

Poniżej kilka fajnych pomysłów zabudowy subbufera w bagażniku:
Załączniki
100_5912Small.jpg
100_5912Small.jpg (31.37 KiB) Przejrzano 2501 razy
mini-cooper-back-inside-1.jpg
mini-cooper-back-inside-1.jpg (47.47 KiB) Przejrzano 2501 razy
minibox.jpg
minibox.jpg (45.68 KiB) Przejrzano 2501 razy
Voyth

Re: Mini car audio - kompleksowo

Post autor: Voyth »

Nie prościej jest kupić MP3 od polifta i do tego kabel z końcówką jack w ASO za 140 zł ? :roll:

To audio jest według mnie na tyle dobre, że nie warto zmieniać całego sprzętu. Możesz do całości dorzucić wzmacniacz i jakąś skrzynkę i będzie super :wink:
kristof600

Post autor: kristof600 »

radio od polifta - ok 350
kabel - 140
a i tak niema ani USB na pena np, ani bluetooth... za 500 można kupić już porządne radyjko!
oryginalne głośniki sa zrobione z... papieru i w moim mniemaniu nawet "chinczyki" za 45zł będą grały lepiej...
postanowione wyjeżdża radio i głośniki przód :D
speedfight

Post autor: speedfight »

rób se jak chcesz... ja wiem jedno... tanimi głośnikami jak napisałeś... (45zł) nigdy przenigdy nie zastąpisz choćby seryjnych głośników z radiem BOOST. Wiem jak grają i miałem niemałe porównanie. Nie będę już wspominał o jakości dźwięku H/K...

Ja bym na twoim miejscu zmienił radio na polift i wyjściem aux i to tyle.

Nie rozumiem cie ze słowem esteta... bo gdzie estetyka w takim aucie kiedy chcesz montować tweetery na przednie podszybie???

P.S dla przykładu... swego czasu (nawet pisałem o tym na forum) miałem (mam nadal) na zbyciu porządne dwudrożne głośniki Pioneera cena jednego w internecie waha się w ok. 300-350zł (kształt-elipsa) podmieniałem je za tylne głośniki. I efekt był mizerny.... Minusem seryjnych było tylko to że TYLKO z pozoru wyglądają na papierowe w przeciwieństwie do Pioneera
speedfight

Post autor: speedfight »

kiedy zmieniałem r50 na r53 gdzie w tym pierwszym był BOOST a w r53 mam H/K to chyba zrozumiałem co to znaczy prawdziwa muzyka:D
Nie mówię że BOOST grał źle bo grał bardzo dobrze dudnił i grał na pewno lepiej niż nie jedne markowe nagłośnienia w autach.

Ale do rzeczy...

Niedawno znajomy przyjechał do mnie w odwiedziny i tak jakoś później zaczął oglądać MINI które stało przy drzwiach wejściowych...
wsiadł do środka....
włączył radio...(meloman)
podgłosił ....
leciała jakaś nutka z eski....
postawił oczy z wrażenia i zdziwienia tego co usłyszał...
zapytał się mnie jaki subwoofer mam w bagażniku...
ja mówie ze zaden...
musiałem mu otworzyć bagażnik bo nie wierzył puki się nie przekonał na własne oczy i uszy że 6głośników H/K potrafi robić taką dyskotekę że czuje się wnętrzności siedząc na fotelu... a w lusterko wsteczne nie da się patrzeć bo obraz się rozmazuje:)

jak ktoś będzie zainteresowany to może uda mi się zrobić jakiś filmik .
Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: dawid »

mam do sprzedania radio poliftowe (czytające mp3) ---> PW

a kabel nie kosztuje 140 zł tylko 220zł (kupowałem miesiąc temu)
andrzej k

audi mini r53 tył

Post autor: andrzej k »

jaki rozmiar mają orginalne głośniki z tyłu.

mam zamiar wymienic na coś lepszego do 400 pln

czy ma ktoś jakieś sprawdzone propozycje?
ODPOWIEDZ