Mini nie pali :(((
Moderator: flapjck1
- sezar
- Wiarus
- Posiadane auto: Mini'91 New Mini Cooper S '03
- Kontakt:
Re: Mini nie pali :(((
Jak już jesteśmy przy zapłonie to wie może ktoś jaka jest przyczyna samozapłonu ?? tz ja gasze Miniaka to lubi czasem troszkę popracowacztusić siętrwa to pare sekund i nie jest to zawsze przy gaszeniu ale irytuje to strasznie .
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
za bogato i/lub za cieple swiece
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- sezar
- Wiarus
- Posiadane auto: Mini'91 New Mini Cooper S '03
- Kontakt:
kurcze świece są nowe , mieszanka za bogata ??
- flapjck1
- Maniak
- Kontakt:
a ja napisalem stare swiece?
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- markfive
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
kamil_0793 pisze:...w razie czego to do Pana Artura z englischcars.pl będę uderzał, że sprzedał mi badziew
Artur nie ma wpływu na jakość części. Takie części są obecnie dostępne w UK skąd są sprowadzane. Tam z kolei szukają zamienników u jak najtańszych producentów. 98% klientów mając do wyboru część oryginalną kilkakrotnie droższą lub nawet nie wiele droższą wybiera tą najtańszą / zamiennik. I tak się to kręci. Dawniej producent samochodu zobowiazany był do zapewniania dostaw oryginalnych części zamiennych do sieci serwisowej przez 7 lat po zakończeniu produkcji modelu. Nie wiem jak jest obecnie ale na pewno nie lepiej.
Będzie więc coraz trudniej o dobrej jakości części
- flapjck1
- Maniak
- Kontakt:
w swietle recenzji kolegow, ciezko o dobre kondensatory
- markfive
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
sezar pisze:...wie może ktoś jaka jest przyczyna samozapłonu ?? tz ja gasze Miniaka to lubi czasem troszkę popracowacztusić siętrwa to pare sekund i nie jest to zawsze przy gaszeniu ale irytuje to strasznie .
Przyczyn samozapłonu może byc wiele. Samozapłon powstaje wtedy gdy mieszanka zapala się już bez udziału "iskry" na świecy zapłonowej - od mocno rozgrzanych elementów w komorze spalania. Mogą być to elektrody świec o zbyt niskiej wartości cieplnej, nagar znajdujacy sie na tłokach, przegrzana od zbyt wysokiej temperatury ścianka głowicy, ostra krawędź komory czy metalowy fragment uszczelki pod głowicą. Głównym powodem jest więc zbyt wysoka temperatura. Na temperaturę wpływ ma również kąt wyprzedzenia zapłonu (wczesny), czy skład mieszanki (ubogi).
W silnikach serii A+ do samozapłonów przyczynia się wysoki stopień sprężania w 998 HC - o CR 10,3. W gaźnikowych 1275 problem ten był tak nagminny, ze fabryka zastosowała dodatkowy zawór elektromagnetyczny na przewodzie serwa który po wyłaczeniu zapłonu "otwierał" dopływ dodatkowego powietrza do kolektora ssącego co skutecznie zuba żało miesznkę. Przy nadmiarze powietrza samozapłon natychmiast "wygasał".
Tyle teorii. Miałem podobny irytujacy przypadek dot silnika 998 HC w metro. Sprawdzałem wiele rzeczy które mogły być przyczyną. Świece, kąt wyprzedzenia zapłonu, termostat, układ chłodzenia - tu elektrowentylator, podejrzewałem złą jakość paliwa. Przez pewien czas jeździłem na benzynie 98, przed zgaszeniem silnika pozostawiałem go przez kilkanaście sekund na wolnych obrotach. Czasem pomagało, czasem nie.
Problem ustąpił po kilku podejściach do regulacji składu mieszanki w gaźniku i główny wpływ miało nie tyle samo ustawienie gniazda iglicy głównej co ... obroty biegu jałowego rozgrzanego silnika. Obroty były zbyt wysokie.
Pozdrawiam
- Beny
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Mini '76 1300, mini van, mini kombi
kamil_0793 pisze:Dzięki za odpowiedź. Ciekawe, że po wyczyszczeniu świec i styków przerywacza autko zaczęło palić na dotyk. Zobaczymy, co będzie się działo dalej. Pozdrawiam.
kolego, przeczytałem Twój wątek i kilka słów komentarza
- jeśli dla ciebie ciekawe jest to że po wyczyszczeniu świec i styków auto może zapalić na dotyk to znaczy że znasz się na smochodach jeszcze mniej niż ja (ja nie ukrywam że wolę jeździć niż naprawiać i mam to szczęście, że mogę korzystać z usług świetnego mechanika, choć każdorazowa wycieczka to ponad 100km do Kielc)
a za powyższym wywodem podąża następny
- jeśli się nie znasz to jakim prawem wypisujesz że ktoś sprzedał Ci badziew? - oczerniasz kogoś i jego firmę sam udowadniając że nie masz zbyt wielkiego pojęcia w tym temacie
podsumowując:
takie tematy trzeba raczej wyjaśniać bardziej elegancko
Mini Countryman Cooper S ALL4 R60 2011
Fiat X1/9 1974, 1300 - w trakcie remontu
Opel Manta B 1979
Fiat X1/9 1974, 1300 - w trakcie remontu
Opel Manta B 1979
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mercedes C180 W202
Beny pisze:- jeśli się nie znasz to jakim prawem wypisujesz że ktoś sprzedał Ci badziew? - oczerniasz kogoś i jego firmę sam udowadniając że nie masz zbyt wielkiego pojęcia w tym temacie
Czy ja kogokolwiek oczerniłem? Po prostu napisałem, że jakby co, to będę wszystko dogłębnie wyjaśniał i zaczerpnę informacji u profesjonalisty (czyt. mechanika), bo nie mam zwyczaju oczerniać nikogo bezpodstawnie. Tym bardziej, że faktycznie nie znam się na mechanice. A sklep englischcars.pl to w moich i z pewnością nie tylko moich oczach bardzo profesjonalna firma, więc z pewnością przez kalectwo mojego samochodu nie mam zamiaru wypisywać oszczerstw na temat porządnej firmy.