Pchełka Z -- Konrad -- POMIDOR ---RWD

Część forum poświęcona naszym Miniakom. Zanim założysz nowy post, zapoznaj sie z panującymi tu zasadami.

Moderator: flapjck1

Awatar użytkownika
Konrad K_2
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Pchełka Z -- Konrad -- POMIDOR ---RWD

Post autor: Konrad K_2 »

zeby nie zakładac zbyt wielu tematów chce wszystko umiescic w jednym. Wraz z kolejnymi etapami pojawiaja sie nowe pytania wiec wszystkie bede tu wpisywał i pokazywał etapy prac - nic nie bedzie tajemnica , bo po co :-)

wiec zaczne od pytań:

1. Chciałem najpierw dowiedziec sie jak najwiecej o silniku
http://img171.imageshack.us/img171/8971/dsc00008ax5.jpg
http://img235.imageshack.us/img235/6585/dsc00009eq5.jpg
2. coś wiecej o skrzyni biegów
http://img176.imageshack.us/img176/7320/dsc00010ep4.jpg
3. Do czego jest to coś w bebnach (zaspawane)
http://img71.imageshack.us/img71/2121/dsc00005hm8.jpg
4. Jak zdjąć wahacz?
http://img68.imageshack.us/img68/9139/dsc00006qw9.jpg
5.Opłaca sie zakładac chlodnice oleju?
Ostatnio zmieniony 05 maja 2011, 14:51 przez Konrad K_2, łącznie zmieniany 10 razy.
Awatar użytkownika
Saint
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Re: Pchełka Z -- Konrad -- POMIDOR ---RWD

Post autor: Saint »

Ad 3 : To coś to regulator położenia szczęk hamulcowych w hamulcach bębnowych.
Ad 4 : Tak jak na zdjęciu masz ramę już poza samochodem, to możesz zauważyć że od zewnętrzenj strony jest kątownik - umocowany on jest do ramy tylniej za pomoca 4 śrub - dwie dostępne od spodu ramy, a dwie od boku - tak jakbyś patrzył na wachacz w poziomie , od strony tyłu samochodu, to jedna sruba jest pod, a jedna nad wachaczem.Może się zdażyć tak, że są za warstwą błota,smaru czy innego syfu... To jest jedna strona; z drugiej oś wachacza jest po prostu skontrowana nakrętką - przykręcona do ramy. Jeżeli masz wachacz jeszcze w ramie, to sugerowałbym poluzowanie nakrętki na ośce wachacza - taj bardziej zewnętrznej, ze smarowniczką.

Mama nadziej że chociaż trochę pomogłem
Pozdrawiam, Saint
Zawodowy Szyderca
Awatar użytkownika
Sadam
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Sadam »

ad 4. na zdjęciu 2 z 4 śrub mocowania, które opisał Saint są już odkręcone. Jeszcze dwie "schowane" i potem nakrętka na końcu ośki. Jak nie schodzi to możliwe, że zapiekło się mocowanie, albo ktoś je farbą zamalował. Młoteczek powinien pomóc.

Śliczna rdza, skąd ja to znam :lol:
Co do silnika to pomóc może jeszcze fotka albo spisanie numeru z tabliczki tej na przodzie zaraz przy głowicy oraz podanie rocznika auta i tego co ma wpisane w dokumenty. Chociaż to też nie koniecznie. Bo jak w dokumentach jest 1000ccm i na bloku tabliczka rozpoczynająca się od 99 to na tej podstawie nic się nie wywnioskuje.

Pozdrawiam,

Adam
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas :(
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

po symbolach nic ci nie powiem
z ciekawostek jakie wypatrzylem to czy w bloku silnika jest kranik do spuszczania cieczy chlodzacej ??
daj fotki calosci skrzyni i silnika
skrzynie raczej wszystkie sa takie same, rozne moga miec dyfry, orginalnie na pokrywie dyfra powinna "podobno" byc naklejka z stopniem przelozenia, ale ja nigdy takiej nie widzialem :mrgreen:

chlodnica oleju na pewno silnikowi nie zaszkodzi, zwlaszcza jakbys mial z termostatem, jak sie zamiezasz scigac troche ( chocby miedziana ) albo chociaz szybko jezdzic to tym bardziej nie zaszkodzisz silnikowi montujac ja ( jazda kilka -nascie minut z obrotami maxymalnymi powoduje dosc szybki wzrost temperatury oleju )
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
Konrad K_2
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

ad1 silnik ciezko mi okresli bo mini jest 86/86 i wyjechalo z fabryki (po numerze
MG ROVER - 998cc, 2 door saloon, round nose, mayfair - ale silnik od niego ma wyjety a zamontowany jest inny podobno 1.3 ale chce sie upewnic.
Tak na bloku jest kranik do spuszczania cieczy chlodzącej
zdjęcie silnika mam aktualnie tylko takie... http://img213.imageshack.us/img213/4408 ... allkj3.jpg

Kolejne pytanie przy po wyjeciu dyferencjalu dostane sie zeby wyłowić resztki pompy paliwowej?
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Kontakt:

heh silnik ze zdjecia to na 90% 998ccm tylko pytanie czy to nie jest jeszcze silnik A ?? bo np aparat zaplonowy masz baaaardzo stary ( jakies lata 70-te max )

rozrusznik jest z automatem?? czy raczej ma solenoid gdzies na kablu pradowym?

ps: silniki "male" czyli od 850 ccm do 1100 maja z tylu bloku dwa okienka inspekcyjne do szklanek popychaczy zaworow, w silnikach 1275 tych okienek nie ma
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
monsterk
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: monsterk »

silnik ten to 1,3 model A wnioskuje po numerze bloku, głowica jest napewno z 1,3
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Kontakt:

a widzisz michal bardziej oblatany jestes :) mi sie wydawalo ze to 998
Awatar użytkownika
Konrad K_2
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

ramy jeszce nie rozebrałem ale kolejne pytanie z innej beczki

Felgi.
13 cali - 8 cali szerokości - 2 felgi o ET4 i dwie ET14 - wejdzie do mini i bedzie sie dało skrecac?
Awatar użytkownika
Konrad K_2
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Sadam pisze:ad 4. na zdjęciu 2 z 4 śrub mocowania, które opisał Saint są już odkręcone. Jeszcze dwie "schowane" i potem nakrętka na końcu ośki. Jak nie schodzi to możliwe, że zapiekło się mocowanie, albo ktoś je farbą zamalował. Młoteczek powinien pomóc.

Pozdrawiam,

Adam

EDIT
udało sie - 1 srubki nie zauwazyłem
rozebrane wszystko zostały tylko gruszki z tym czyms trojkątnym to jest tylko tak na wcisk?
hulit

Post autor: hulit »

Witam!

Odnośnie felg 8/13" to poniżej fotki miniaka ktorego sfotografowalem w Anglii, to są najprawdopodobniej 8/13" Alleycat, et nieznane...(a ma ono przy takiej szerokości duze znaczenie,et4 czyli bliskie 0 oznacza ze miedzy osią felgi~mocowaniem,a jej zewnetrzna krawedzią przy tej szeroksci sa 4"=10cm :mrgreen: )jak widac ten mini skręca,ale trza bylo mocno wyciąć ranty i dac szerokie nadkola,co innego komfort jazdy,jak widac oponka na feldze jest rozlana(jeszcze zalezy jaka?),ale jezdzi sie napewno mega twardo i na polskie drogi nie polecam,ale ile juz o tym bylo...???!!!

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Kontakt:

Konrad K_2 pisze:
Sadam pisze: tylko gruszki z tym czyms trojkątnym to jest tylko tak na wcisk?

w tylnym wozku?? tak tylko na wcisk
AleXander
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: AleXander »

ten Flame Red ma fajne oponki. Dunlopy SP Sport 9000 ... cena za sztuke najniższa jaką sie da znaleźć na felgę 13" to 325zł przy takich wymiarach: 195/45R13

Ja miałem takie w fordzie mondeo st200 na 16; felgach to powiem że jak sie przetarły i wyło trzeba kupowac nowe to ból jak nie wiem :D

Ale trzymały sie jak złoto.
Awatar użytkownika
Saint
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Saint »

:shock: a wydawało mi się, że Beny miał skończyć z modyfikacjami na razie - ale maski dalej nie ma :lol: :wink:

Pozdrawiam, Saint
Zawodowy Szyderca
Awatar użytkownika
Sadam
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Sadam »

Saint pisze::shock: a wydawało mi się, że Beny miał skończyć z modyfikacjami na razie - ale maski dalej nie ma :lol: :wink:

Pozdrawiam, Saint

z toru nie wypadnie, ale do przosu przy takich walcach i tysiączce też się nie potoczy :lol:
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas :(
ODPOWIEDZ