Mini One 1.6 (2001) - bardzo wysokie spalanie

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

limdow

Mini One 1.6 (2001) - bardzo wysokie spalanie

Post autor: limdow »

Witam wszystkich!

Jestem od miesiaca szczesliwym posiadaczem Mini. Radosc ogromna, ale z drugiej strony - problem.

Kupujac auto, wiedzialem, ze do najoszczedniejszych nie nalezy. Ale to jednak przeroslo moje obawy...

Przykladowo, teraz zuzylem prawie caly bak paliwa po przejechaniu... 405km (wskaznik paliwa juz prawie osiagnal "0", swieci sie juz od jakichs 30 km). Nie mam komputera, wiec nie moge podac ile wskazuje komputer srednie spalanie, ale wedlug moich obliczen - ok. 11-12l/100km. Jazda tylko w miescie co prawda, ale nie sadze, zebym jezdzil nieoszczednie jakos bardzo, raczej oszczedzam auto.

Czy przyczyna moze byc jakas awaria/usterka czy moj Mini juz tak ma i musze sie z tym pogodzic?

Pozdrawiam,

Wojtek
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Re: Mini One 1.6 (2001) - bardzo wysokie spalanie

Post autor: flapjck1 »

norma :D za bardzo sie cieszysz autem i za bardzo cisniesz :P
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
anka
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: anka »

jeśli śmigasz po mieście to w sumie norma, choc One, sądziłam że spala mniej
Brennt
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

Post autor: Brennt »

jesli te 400km w (dużym) miescie to to jest bardzo normalne spalanie. w poznaniu wiecej niz 450km na jednym baku nie probowalem robic, ale w szczecinku, gdzie temat korkow prawie nie istnieje, spokojnie schodze ponizej 0,1 l/km

musisz z tym zyc (chociaz dobrze sprawdzic tez np. swiece)
There's two muffins sitting side by side in a muffin tin in the oven. One muffin says to the other, "Boy, it's hot in here!", and the other one says, "Holy Crap! A talking muffin!".
mas3

Post autor: mas3 »

jak do tej pory mam 4 tankowania do pełna (cooper 1,6 115 km), przy 2 udało mi się zmieścić w 10 l/100 ale to z reguły mieszana trasa była. ostatnie tankowanie było po jeżdżeniu non-stop w korkach krakowskich: 13,3 l/100 km :)
Maciusiowy

Post autor: Maciusiowy »

MacOlo
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: MacOlo »

Mnie też One mniej palił. Po mieście rzadko miałem więcej niż 8l/100. Zwykle mniej. Więc musicie jeździć żwawiej niż ja (a ja myślałem, że jestem piratem :twisted: ).
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Clubman JCW LCI

Post autor: pididi »

na spritmonitorze nawet Foka RS pali mniej <10 l, co jest chyba niewykonalne... :razz:
static
Brennt
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

tez gdzies czytalem np. ze jedna z zalet mini coopera jest ekonomiczny silnik :D
There's two muffins sitting side by side in a muffin tin in the oven. One muffin says to the other, "Boy, it's hot in here!", and the other one says, "Holy Crap! A talking muffin!".
marcinmsm

Post autor: marcinmsm »

Zrób serwis jeśli jeszcze nie robiłeś, zalej silnik dobrym olejem, nowy filtr powietrza i nowe świece, w miedzy poznacie się lepiej z autem i zobaczysz wtedy czy jest jakaś różnica.
12l/100km w aucie 1.6 to trochę dużo.. nawet na duże miasto.
piotrek-a4
Klubowicz
Klubowicz
Posiadane auto:

Min One spalanie

Post autor: piotrek-a4 »

Witam,moje mini one spala średnio 8,5l.filtry,świece itd. to podstawa.
Brennt
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

Re: Min One spalanie

piotrek-a4 pisze:Witam,moje mini one spala średnio 8,5l.filtry,świece itd. to podstawa.
moje tez spala srednio 8,5, ale w miescie pali 12
venomenon

Post autor: venomenon »

mój ostatnio po Krakowie spalił 9,1l/100km. jeżdzę tylko po mieście. może to zasługa nowego paliwa na shellu, które nazywa się FuelSave :)
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

czytajcie teksty od *

fuel save - wg shella, do 1/2 litra oszczedności w paliwie na BAKU ( a bak jak wiemy moze miec do 70 litrow w osobowce, a w szczupaku nawet 100 :P )

:P
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Katharina71

Post autor: Katharina71 »

Ja mam One z 2003r i pali mniej wiecej tak samo. Nawet po zmianie olejów, filtrów etc. (świec tylko jeszcze nie zmieniałam) nic się nie ruszyło w dół. Jeźdzę po Wrocławiu, zwykle nie stoje w korkach, raczej nie cisnę...wniosek - trzeba się z tym oswoić :)
ODPOWIEDZ