Działanie systemu START/STOP

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

intruso

Działanie systemu START/STOP

Post autor: intruso »

Witam wszystkich forumowiczów.
Zostałem posiadaczem MINI Coopera D z 2007 roku.

Mam do Was pytanie odnośnie systemu start/stop. Wiem, że samochód gaśnie na luzie i włącza się po wciśnięciu sprzęgła. itd.

Ale intryguje mnie jedna rzecz mianowicie:
Kiedy już silnik se wyłączy na światłach to za chwile ni stad ni zowąd sam się uruchamia. (po chwili) bez mojej ingerencji. Powiedźcie mi czy tak ma być. ??

Bo z tego co wyczytałem powinien czekać aż wcisnę pedał sprzęgła. Tez tak macie? Może to wina słabszego akumulatora czy coś w tym rodzaju.

Dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Re: Działanie systemu START/STOP

Post autor: flapjck1 »

jak masz wlaczona klime to bedzie sie uruchamial silnik zeby napompowac zimnego powietrza ;)
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
intruso

Post autor: intruso »

Tak wiem. :)
Ale klimatyzacja jest wyłączona :/
Awatar użytkownika
Psztymucel
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: IMA, Fulvia, 900, Ypsilon
Kontakt:

Post autor: Psztymucel »

Masz słaby akumulator. Samochód monitoruje Twoje aku i jeżeli słuchasz muzyk, masz włączone światła lub aku jest zbyt słaby po prostu załączy silnik jak uzna, że już najwyższy czas na doładowanie.
One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

nie wiem jak to w bmw jest rozegrane, ale w mojej marce system monitoruje stan aku, zarowno charge ( naladowanie ) jak i healthy ("zdrowie" ) system jest aktywny powyzej jakiegos ustalonego procentu statusow
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
ODPOWIEDZ