Nowy miniak-kontrolka
Nowy miniak-kontrolka
Witajcie
Nie mam instrukcji obslugi wiec pytam tutaj. Zapalila mi sie pomaranczowa kontrolka (na predkosciomierzu-na dole, na srodku). Jest tam narysowany silnik i tego ona chyba dotyczy. Samochod stanol i zaczal jechac dopiero gdy sie go odpalilo. O co moze chodzic i jak ja usunac?
Nie mam instrukcji obslugi wiec pytam tutaj. Zapalila mi sie pomaranczowa kontrolka (na predkosciomierzu-na dole, na srodku). Jest tam narysowany silnik i tego ona chyba dotyczy. Samochod stanol i zaczal jechac dopiero gdy sie go odpalilo. O co moze chodzic i jak ja usunac?
Re: Nowy miniak-kontrolka
Witam.
O zapaleniu sie kontrolki o ktorej mowisz, moze swiadczyc wiele roznych awarii zarejestrowanych w sterowniku silnika. Jezeli auto odpalilo, a kontrolka nadal sie swieci, moze to swiadczyc o tym iz defekt zapamietany byl defektem przelotnym. Niestety nic samemu tu nie mozna zrobic. Tylko serwis BMW.
Pozdrawiam.
Maciek.
O zapaleniu sie kontrolki o ktorej mowisz, moze swiadczyc wiele roznych awarii zarejestrowanych w sterowniku silnika. Jezeli auto odpalilo, a kontrolka nadal sie swieci, moze to swiadczyc o tym iz defekt zapamietany byl defektem przelotnym. Niestety nic samemu tu nie mozna zrobic. Tylko serwis BMW.
Pozdrawiam.
Maciek.
Zeby nie zakładać nowego tematu zapytam tutaj, ponieważ pytanie wydaje mi się podobne. do czego służy przycisk pod dźwignią hamulca ręcznego?
jest tam regulacja lusterek bocznych - czy o ten przycisk Ci chodzi ??
- dawid
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
cisnienie powietrza w oponach (ten przycisk pod recznym)
hah nie, nie chodzi mi o regulację lusterek, aż tak niepojętny nie jestem ^^ ten przycisk wygląda troche ja kwykrzyknik w misce mówicie, że ciśnienie opon, ale jakie dokładniej jest jego działanie?
to jest jak mi powiedziano reset systemu runflat po tym jak zaswieci ci sie kontrolka zbyt nieskiego cisnienia powietrza w oponach. jak rozumiem po ich nadmuchaniu musisz wlasnie ten guzik nacisnac
Według instrukcji MINI system ten działa zarówno z oponami Runflat jak i normalnymi i sygnalizuje spadek ciśnienia w kole (bada to przez porównani prędkości poszczególnych kół). System aktywuje się przez dłuższe wciśnięcie przycisku, aż na desce zapali się żółta kontrolka.
W sprawie odpowiedzi na pytanie alicjag3.
Generalnie tak jak pisał przedmówca, trzeba jechać do serwisu. Jednocześnie bardzo dziwne jest to, że auto stanęło. Samo nie powinno po wykryciu awarii i zasygnalizowaniu błędu przez komputer. Jest to spowodowane zasadami bezpieczeństwa - ostatnio nawet UE zabroniła instalowania systemów alarmowych powodujących zatrzymanie pojazdu po przejechani odcinka drogi bez jego wyłączenia. Złodziejowi, któremu samochód zatrzymuje się bez poważnej awarii mogłaby się stać krzywda
Uwaga: Instrukcję obsługi Mini znajdziej w internecie (po angielsku na pewno, po polsku może) - przykład:
https://ol.miniusa.com/publications/Own ... ooperS.pdf
Generalnie tak jak pisał przedmówca, trzeba jechać do serwisu. Jednocześnie bardzo dziwne jest to, że auto stanęło. Samo nie powinno po wykryciu awarii i zasygnalizowaniu błędu przez komputer. Jest to spowodowane zasadami bezpieczeństwa - ostatnio nawet UE zabroniła instalowania systemów alarmowych powodujących zatrzymanie pojazdu po przejechani odcinka drogi bez jego wyłączenia. Złodziejowi, któremu samochód zatrzymuje się bez poważnej awarii mogłaby się stać krzywda
Uwaga: Instrukcję obsługi Mini znajdziej w internecie (po angielsku na pewno, po polsku może) - przykład:
https://ol.miniusa.com/publications/Own ... ooperS.pdf