Przegląd w Mini Cooper S 2010r.

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

sewbartos

Przegląd w Mini Cooper S 2010r.

Post autor: sewbartos »

Witam,
Mam pytanie co do robienia przeglądu w miniaku. Nabyłem właśnie takowego - Coopera S 2010r. 184KM. Sprowadzony jest z Włoch. Przebiegu ma 36000km. Nic mi się nigdzie nie świeci, a pewnie jak będzie chciał do serwisu to sie zaświeci. Ale dla pewności co ile mniej więcej powinno się robić przeglądy ewentualnie przy jakich przebiegach? Był po lekkim dzwonie, ale naprawdę delikatnym (podłużnice i poduchy całe). Wiem, że nie bardziej bo zaufany znajomy sprowadzał i naprawiał. Książka serwisowa ma dopiero od Włocha przyjść, ale póki co dobrze by było wiedzieć co i jak:) z góry dzięki:)
marcinmsm

Re: Przegląd w Mini Cooper S 2010r.

Post autor: marcinmsm »

Profilaktycznie olej+filtr zmieniamy co 10k, niektórzy częściej choć w książce serwisowej pewnie pisze co 15K. Do tego filtr powietrza za jednym razem. Filtra paliwa raczej nie będziesz wymieniał bo jest w baku. Wymiana świec co 35k. Ja zawsze jak zmieniam auto to staram się od razu wymienić przynajmniej olej i filtry bo nigdy nie masz pewności kiedy był ostatnio wymieniany.
Brennt
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

Post autor: Brennt »

wymieniasz swiece co 35kkm, a nie wtedy kiedy sa do wymiany ? :)
There's two muffins sitting side by side in a muffin tin in the oven. One muffin says to the other, "Boy, it's hot in here!", and the other one says, "Holy Crap! A talking muffin!".
kielas
WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
Posiadane auto:

Post autor: kielas »

marcinmsm - Ty poważnie olej co 10k wymieniasz???
www.chronos24.pl - polski portal o zegarkach luksusowych.
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Clubman JCW LCI

Post autor: pididi »

ja też :wink:
static
marcinmsm

świece co 35k, a skąd wiadomo kiedy są do wymiany? jak przestaje ci grac na jednym garze?
Olej wymieniam co 10k u siebie, mam wysokoobrotowy silnik wiec nie wiem czemu cię to dziwi? u dziewczyny kiedyś w clio, teraz cooperze raz na rok bo ona nie robi więcej niz 3-4. Ty jeździsz aż się zrobi czarny jak w dieslu?? Olej nie tylko smaruje ale również jest chłodziwem w naszych silnikach.
Brennt
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

ja zamierzam wymieniac zgodnie z zaleceniem producenta. nie widze powodu dla ktorego mialbym robic inaczej. co do swiec, to chyba widzisz czy swieca jest "czarna" czy swiezutka. nie jestem mechanikiem wiec i ekspertem. slucham ojca/znajomych, ktorzy maja wieksze doswiadczenie niz ja.

co do wymiany oleju, bo masz wysokoobrotowy silnik, to rozumiem ze na tych wysokich obrotach ciagle jezdzisz? czy po prostu masz turbine to wymieniasz olej? ja jezdze spokojnie i nie rozumiem, dlaczego serwis olejowy mam co 25kkm a mam wymieniac olej co 10k facepalm
There's two muffins sitting side by side in a muffin tin in the oven. One muffin says to the other, "Boy, it's hot in here!", and the other one says, "Holy Crap! A talking muffin!".
kielas
WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
Posiadane auto:

Post autor: kielas »

marcinmsm - ja mam Mini One, więc co 10k raczej wymieniał nie będę (tylko tak jak zaleca producent - co 20k lub co 2 lata).
www.chronos24.pl - polski portal o zegarkach luksusowych.
marcin86

Post autor: marcin86 »

Wymieniaj co 25k tak jak każe fabryka. Dzięki temu dasz im dodatkowo zarobić na częściach, które będziesz wymieniał 3x częściej niż mogłyby posłużyć.

JEżeli silnik jest doładowany to wymiana oleju i filtra co 10kkm jest bardzo słuszną decyzją.
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

ale on ma łana, zwykle wolnossace 1,6
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
marcinmsm

Jak dla mnie to mozecie wymieniać co 50k albo wcale. Ktos kiedyś napisał ze dobry olej to często wymieniany olej. Jeździcie autami za 30k + a raz na rok oleju nie mozecie wymienić za 150zl facepalm a jak wam uszczelka pada albo łamie sie korbowód to :shock:
Brennt
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

powiedz mi prosze, czy jak w starszych samochodach zalecane przeglady olejowe byly co 15k tys to wymieniales olej co 5k? i czy to, ze w cooperze jest to 25k, a np w megane2 co 30k to po prostu chec producenta do rozpier... silnikow czy po prostu postep technologiczny?

nie twierdze, ze trzeba sie trzymac tych 25k, ale wg. tego co mowisz, niektorzy powinni wymieniac olej 3 i wiecej razy w roku :roll:
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Clubman JCW LCI

Post autor: pididi »

Poczytaj sobie o tych wspaniałych Castrolach i innych olejach LongLife. Nie wszystko co nowe jest lepsze... A jeśli się trzymasz tak kurczowo zaleceń producenta, to sprawdź jak wygląda twój "niewymienalny" filtr paliwa :smile: Mając Audi i tiptronica kilka lat temu pewnie też byś nie wymieniał oleju, bo przecież producent i ASO nie zalecają? :lol:
static
marcinmsm

Postep technologiczny... Silniki sa bardziej wyzylowane to i oleje mamy lepsze.
Pewnie jakbyś wymienial olej tylko w ASO co 25k to moze w razie usterki bylbys wstanie cos od nich wyciagnac ( w co watpie ) a tak to co najwyzej bedziesz placil za czesci bo powiedza ci ze nie zalewales silnika ich olejem. Kolega sewbartos jezdzi eska i nie wiem jak tam mozna nie zmieniac oleju co 10-15k tylko czekac 4 lata az sie 25kk przejedzie.. A co do swiec to myslisz ze jak je wykrecisz po 5k to beda jak nowe? czyste i blyszczace? chyba nie.. tym bardziej po 35k. To jest kazdego broszka jak dba o auto, wg mnie wymiana oleju czy swiec nie wiaze sie ogromnym wydatkiem, tym bardziej ze polonezem nie jezdzisz i napewno nie zaszkodzi.
marcinmsm

Poza tym ASO więcej zarabia na częściach niż wymianach oleju wiec domyśl się dlaczego nie namawiają do wymiany oleju co 10k, poza tym sa rożne chwyty marketingowe.
ODPOWIEDZ