felgi a opony: rozmiary
- Babak
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper S R53
- Kontakt:
felgi a opony: rozmiary
Taki temacik chciałem otworzyć rozpoczynając od mojego pytania:
Wymieniam opony, mam felgę 16" R90 cross-spoke która ma szerokość 6.5".
Standardowo mam opony 195, co się stanie w momencie gdy założę 205?
Czy w ogóle jest to możliwe? a jeśli tak to czy niesie to za sobą jakieś konsekwencje?
Teoretycznie powinien się zrobić większy "brzuszek" oponie z boku ale czy ma to wpływ na jazdę?
Opona 205 będzie się trzymać równie dobrze felgi jak ta 195?
Wymieniam opony, mam felgę 16" R90 cross-spoke która ma szerokość 6.5".
Standardowo mam opony 195, co się stanie w momencie gdy założę 205?
Czy w ogóle jest to możliwe? a jeśli tak to czy niesie to za sobą jakieś konsekwencje?
Teoretycznie powinien się zrobić większy "brzuszek" oponie z boku ale czy ma to wpływ na jazdę?
Opona 205 będzie się trzymać równie dobrze felgi jak ta 195?
Re: felgi a opony: rozmiary
trzymać się będzie jeszcze lepiej dlatego że jest szersza, ale czy zauważalnie lepiej to juz nie wiem bo róznica niewielka. Czuć np róznice porównując opone 205 z 265/285
3maj sie tej tabeli a bedzie dobrze:
http://www.felgi-opony.com/Aktualnosci/ ... 32,15.html
Nic sie nie stanie bo na 6,5 cala wypada najlepsza optymalna szerokosc gumy 205. Opor toczenia bedzie ciut wiekszy nawet albo nie odczuwalny wcale. Co do przyczepnosci to tez sie poprawi bo masz ten 1 cm gumy wiecej. Ale jak napisal kolega wyzej, ze nie bedzie to jakas kosmiczna roznica tak zeby ladowas sie nie wiadomo z jaka predkoscia w luki.
Ja mam 205 i jezdzi sie ok. Tak naprawde wszystko zalezy od opon jakie wrzucisz na fele. Ja uzywam aktualnie Continentalem ContiSprtow 3 i trzymaja sie na super nawet na mokrym. Na deszczu zrywaja trakcje na 1wszym biegu potem ciagna bez najmniejszego problemu w koleinach zalanych woda.
http://www.felgi-opony.com/Aktualnosci/ ... 32,15.html
Nic sie nie stanie bo na 6,5 cala wypada najlepsza optymalna szerokosc gumy 205. Opor toczenia bedzie ciut wiekszy nawet albo nie odczuwalny wcale. Co do przyczepnosci to tez sie poprawi bo masz ten 1 cm gumy wiecej. Ale jak napisal kolega wyzej, ze nie bedzie to jakas kosmiczna roznica tak zeby ladowas sie nie wiadomo z jaka predkoscia w luki.
Ja mam 205 i jezdzi sie ok. Tak naprawde wszystko zalezy od opon jakie wrzucisz na fele. Ja uzywam aktualnie Continentalem ContiSprtow 3 i trzymaja sie na super nawet na mokrym. Na deszczu zrywaja trakcje na 1wszym biegu potem ciagna bez najmniejszego problemu w koleinach zalanych woda.
- Babak
- Swój Człowiek
- Kontakt:
O! a to interesująca tabela. Dziękuję za pomoc.
Kupuje zatem 205 nawet ładniej wyglądają lekko szersze kapciochy.
Kupuje zatem 205 nawet ładniej wyglądają lekko szersze kapciochy.
- pididi
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Clubman JCW LCI
Weź tez pod uwagę, że powierzchnia styku opony z nawierzchnią to nie jedyny parametr "pracy" opony, zakładając szerszą oponę na wąska felgę, tworząc tzw. balon prowadzenie staje się mniej precyzyjne, auto lekko pływa na oponie - szczególnie przy miękkiej ściance bocznej.
static
- Babak
- Swój Człowiek
- Kontakt:
a no właśnie! tak też to sobie wyobrażałem. No ale sugerowana jest 205? czyli jak?
Która wykaże najlepszy parametr właściwości przyczepnych auta?
Która wykaże najlepszy parametr właściwości przyczepnych auta?
Tabela przedstawiona nie klamie bo stosowalem ja w kazdym samochodzie i najlepiej brac to co jest wskazane. Owszem jesli wrzucic na waska felge szeroka opone to bedzie balon ale 0,5mm nie zrobi az takiej roznicy.
Jesli masz 6,5 cala to 205 jest optymalna. Mozesz wrzucic 195 jak i 185 ale juz bedzie tak ze felga bedzie bardziej ostawac od opony i najezdzajac na kraweznik z felgi moze nie zostac za dzo jak sie opona ugnie ale raczej sie nie ugnie tak zeby do niej doszlo bo 2,5 bara jest minimalnie na kada opone w MCS przynajmniej u mnie.
Jesli na 6,5 cala wyposrodkowanym rozmiarem jest 205 guma to taka kup. Jesli nie chce wydac za duzo wez opony Nankanga NS 2 albo NS 20 o ile wystepuje rozmiar do miniacza wogle w NS 20.
Powiem tak w skrocie na 16 laduj opone 195, na 17 - 205 na 18 - 215
Jesli masz 6,5 cala to 205 jest optymalna. Mozesz wrzucic 195 jak i 185 ale juz bedzie tak ze felga bedzie bardziej ostawac od opony i najezdzajac na kraweznik z felgi moze nie zostac za dzo jak sie opona ugnie ale raczej sie nie ugnie tak zeby do niej doszlo bo 2,5 bara jest minimalnie na kada opone w MCS przynajmniej u mnie.
Jesli na 6,5 cala wyposrodkowanym rozmiarem jest 205 guma to taka kup. Jesli nie chce wydac za duzo wez opony Nankanga NS 2 albo NS 20 o ile wystepuje rozmiar do miniacza wogle w NS 20.
Powiem tak w skrocie na 16 laduj opone 195, na 17 - 205 na 18 - 215
Ja mam tak jak mowielm 17 teraz na 205 a jestem na etapie poszukiwania sprezyn zeby jeszcze obnizyc miniacza. Na seri nic nie obicera itp wiec nie masz sie co martwic a z ET to tak jak pisalem to ze bedziesz mial 3mm felge bardziej odstajaca to jeszcze swiata nie zalamie co innego jakbys przechodzil z ET 30 na ET 10 to moze cos obcierac o nadkola.