Utrata mocy
Utrata mocy
Moje Mini z 2003r. z przebiegiem 58 000 (tak przynajmniej wskazuje) jakby straciło moc. Nie zauważyłam nagłego spadku ale jadąc ostatnio autostradą zorientowałam się, że w miarę przyśpiesza do 180km/h (to mini cooper s). 3-4 lata temu jadąc do Niemiec rozpędziłam go do 220 km/h.
Już od jakiegoś czasu wydawało mi się, że jest jakby przymulony. Czego to może być kwestia?
Już od jakiegoś czasu wydawało mi się, że jest jakby przymulony. Czego to może być kwestia?
-
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
Re: Utrata mocy
Hej, na 1 ogień proponuje sprawdzić filtry wszelkiej maści:
- powietrza
- paliwa
- oleju
Potem sprawdzić czy nie masz InterCoolera zabryzganego olejem w środku i przez zmniejszoną przepustowość, temperatura powietrza idzie w górę co powoduje cofanie zapłonu i ograniczenia mocy.
W międzyczasie możesz sprawdzić stan świec, przewodów wysokiego napięcia itp - nie zaszkodzi. Może się katalizator/wydech zapchał/rozleciał.
Dość prosto byłoby go podłączyć pod OBD i sprawdzić czy nie ma jakichś błędów zapisanych które mogłyby wpływać na pracę silnika.
Powodów niestety może być wiele. Mam nadzieję, że 180km/h to po niemieckich autostradach bez ograniczeń a nie w Polsce bo tutaj szanujemy przepisy ruchu drogowego
- powietrza
- paliwa
- oleju
Potem sprawdzić czy nie masz InterCoolera zabryzganego olejem w środku i przez zmniejszoną przepustowość, temperatura powietrza idzie w górę co powoduje cofanie zapłonu i ograniczenia mocy.
W międzyczasie możesz sprawdzić stan świec, przewodów wysokiego napięcia itp - nie zaszkodzi. Może się katalizator/wydech zapchał/rozleciał.
Dość prosto byłoby go podłączyć pod OBD i sprawdzić czy nie ma jakichś błędów zapisanych które mogłyby wpływać na pracę silnika.
Powodów niestety może być wiele. Mam nadzieję, że 180km/h to po niemieckich autostradach bez ograniczeń a nie w Polsce bo tutaj szanujemy przepisy ruchu drogowego

Masz MCS i szanujesz przepisy ruchu drogowego? 
Dzięki serdecznie za odpowiedź

-
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
Szanuje... ale nie jestem ich wielkim fanem wiec zdarza mi się łamaćalicjag3 pisze:Masz MCS i szanujesz przepisy ruchu drogowego?

a może po prostu zmień stacje paliw
dla odmiany wlej 98 lub jeszcze lepszej
dla odmiany wlej 98 lub jeszcze lepszej
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
alek by powiedzial: wlej e85
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
-
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
Zeby zalatwic pompe i wtryski to... takflapjck1 pisze:alek by powiedzial: wlej e85

No wiec okazalo sie, ze to wlasnie pompa juz jest zalatwiona (daje za malo benzyny).
I teraz sprawa: czy samochod sie nie psuje jezdzac na takiej, czy nie pali wiecej? W serwisie twierdza ze nie, ze po prostu pompa, w ktoryms momencie padnie zupelnie.
Gdzie ew. Taka kupic i tanio wupymienic? Za ile?
I teraz sprawa: czy samochod sie nie psuje jezdzac na takiej, czy nie pali wiecej? W serwisie twierdza ze nie, ze po prostu pompa, w ktoryms momencie padnie zupelnie.
Gdzie ew. Taka kupic i tanio wupymienic? Za ile?