Mycie gaźnika

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

majero

Re: Mycie gaźnika

Post autor: majero »

przeczyszczałem i jak dmucham to sie blokuje a na gazniku ucieka nawet bokiem przez uszczelkę nie tylko weżykiem przelewowym czyścic cały gaznik dokladnie?co robic?
Awatar użytkownika
Lukas
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Austin Mini Flame Red 1989
Kontakt:

Post autor: Lukas »

Może jakiś syf z baku się dostał do gaźnika i zatkał coś np. gniazdo iglicy?
aymoo.pl
Awatar użytkownika
markfive
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: markfive »

majero pisze:przeczyszczałem i jak dmucham to sie blokuje a na gazniku ucieka nawet bokiem przez uszczelkę nie tylko weżykiem przelewowym czyścic cały gaznik dokladnie?co robic?
Nie ma takiej opcji by zaworek iglicowy pływaka i pływak był sprawny a paliwo się przelewało. Więc albo zaworek jest jednak do wymiany, albo pływak jest dziurawy i się topi.
Co do ciśnienia w układzie zasilania, oryginalna pompa mechaniczna nie daje wyższego niż potrzeba. Kombinacje z pompą od SPI w zbiorniku w przypadku przeróbki z wtrysku na gaźnik są niewłaściwe ( ciśnienie w tym przypadku jest 10x wyższe niż potrzeba). Pompy elektryczne wirnikowe oferowane jako dostosowane do gaźników dają nieco wyższe ciśnienie jak mechaniczne i wtedy może się zdarzyć, ze seryjny zaworek nawet niewiele używany nie domyka się. Radą na to jest zastosowanie zaworka z iglicą z tworzywa (viton).

Poza przykładami "normalnymi" spotkałem się też z przelewaniem paliwa gdy "mechanik" podłączył odwrotnie przewody paliwowe do SU HS4 - zasilanie na przelew a przelew na zasilanie :smile:
majero

czyli raczej jest problem z zaworkiem lub plywakiem.Nic nie mam przerabiane,pompe mama mechaniczna raczej nagle nie pompuje mocniej tak mysle.Odpływu w tym gazniku Hs4 niema wiec skupie się mocniej na tym pływaku.
Awatar użytkownika
markfive
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

majero pisze:...Odpływu w tym gazniku Hs4 niema wiec skupie się mocniej na tym pływaku.
Każdy gaźnik HS4 ma "odpływ / przelew". Na pokrywce komory pływakowej są dwa króćce. Jeden dopływ paliwa i drugi odprowadzający ewentualny nadmiar, będący jednocześnie kanałem odpowietrzenia komory. Króciec ten powinien być połączony elastycznym przewodem z metalową rurką przymocowana do obudowy sprzęgła.

Podane przeze mnie wcześniej przykłady nie są wyłącznie odpowiedzią na Twój problem. Informacje te mogą być przydatne również dla innych zainteresowanych tematem.
majero

tak mialem wczesniej ze byly dwie końcówki ale teraz mam "nowy " gaznik który ma tylko jeden.to jescze takie pytanko potem z tego metalowego przy sprzegle gdzie idzie?bo do zbiornika napewno nie bo tam idzie jeden.
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

zrob zdjecie gaźnika to ci powiemy co i jak
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
majero

jutro szczele foty. dzięki za pomoc
majero

foty gaznika

zdjecie gaznika
majero

chyba mi sie nie udalo
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Kontakt:

1200x1200 pikseli max i rozszerzenie .jpg
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
majero

a jak zmniejszyc do tych wymiarow?
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Kontakt:

jakims programem typu np: infranview

paint tez zresztą ma taka opcje: "zmień rozmiar"
Ostatnio zmieniony 17 lip 2014, 00:06 przez flapjck1, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
markfive
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

majero pisze:...z tego metalowego przy sprzegle gdzie idzie?bo do zbiornika napewno nie bo tam idzie jeden.
W dół pionowo "na jezdnię". Rurka ma za zadanie odprowadzić ewentualny nadmiar w przypadku przelewania gaźnika, jednocześnie odpowietrza komorę pływakową. Pod gaźnikiem jest kolektor i rura wydechowa. Ewentualny wyciek paliwa bezpośrednio na gorący wydech jest niebezpieczny, stąd takie rozwiązanie.
majero

dzieki wiel facepalm kie :mrgreen: a ja dwa dni sie drapalem do czego ta rurka byla podpieta.
ODPOWIEDZ