Założyłem nowy wentylator nissensa i jest dobrze. W starym rezystor był przerwany a sam wiatrak wydawał dziwne dźwięki jak go obróciłem ręcznie.
Po zalaniu układu płynem zauważyłem wyciek z krućca dolnego chłodnicy. Rozkręciłem go, oczyściłem i założyłem nowy oring. Póki co nie cieknie. Ktoś to ćwiczył? Czy to wystarczy?
flapjck1 pisze:Przy wlaczonej klimie wentylator chodzi zawsze
Mi się nie włącza jak uruchomiłem klimę. Może za niska temp na dworze by się klima włączyła?
Dziwne u mnie wentylator pierwszą prędkością pracuje dopiero po chwili. Z tego co ja zrozumiałem załącza się owszem przy różnicy temperatur ale też przy uzyskaniu pewnego ciśnienia czynnika w układzie.
Z innego forum:
Z mini strony WDS:
„Kontrola
parownika Kontrola parownika
Sterowanie parownikiem jest aktywowane przez naciśnięcie przycisku KLIMA w jednostce sterującej. Oczekiwanie na klimatyzację sygnalizuje dioda LED w przycisku KLIMA. Jeśli zainstalowane są kontrolowane sprężarki, próg odcięcia zależy od temperatury zewnętrznej i może wynosić od 1 ° C do 3 ° C. Jeśli zainstalowana jest standardowa sprężarka, próg jest obniżany o 1 ° C przy wysokich temperaturach zewnętrznych (> 30 ° C). Sprężarka i wentylator pomocniczy są sterowane bezpośrednio przez DME za pośrednictwem przekaźnika sprężarki klimatyzacji.
Żądania dotyczące sprężarki klimatyzacji i wentylatora pomocniczego są wysyłane do DME za pośrednictwem Żądania dotyczące sprężarki klimatyzacji i wentylatora pomocniczego są wysyłane do DME za pośrednictwem magistrali K. Żądany klimatyzator ON pochodzi od IHKA i od ZKE w przypadku IHKR.
DME otrzymuje polecenie włączenia sprężarki za pośrednictwem magistrali K-bus. Pod warunkiem, że wyłączenie pełnego obciążenia nie jest aktywne, DME włącza sprężarkę za pośrednictwem przekaźnika.
Warunki przełączania sprzęgła magnetycznego:
WŁ .: przycisk A / C WŁ. I temperatura parownika> 4 ° C (w zależności od temperatury zewnętrznej) i temperatura płynu chłodzącego <117 ° C oraz zacisk 30 w jednostce sterującej> 9,7 woltów.
WYŁ: przycisk A / C WYŁ. Lub temperatura parownika <3 ° C (w zależności od temperatury zewnętrznej) lub stopień dmuchawy 0 lub temperatura płynu chłodzącego> 120 ° C lub zacisk 15 WYŁ lub zacisk 30 <9 woltów.
Czujnik ciśnienia jest czujnikiem DME. Wyłącza sprężarkę, jeśli ciśnienie jest zbyt niskie lub zbyt wysokie. Czujnik parownika jest czujnikiem układu elektrycznego korpusu centralnego.
Pomocnicze sterowanie wentylatorem:
Czujnik ciśnienia służy do rejestrowania ciśnienia czynnika chłodniczego w układzie klimatyzacji. Na podstawie tego DME generuje etap I lub II dla silnika wentylatora. „