Rolldach Webasto

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

Awatar użytkownika
Sadam
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Re: Rolldach Webasto

Post autor: Sadam »

domino1985 pisze:Rolldach jest rzeczą fantastyczną :!:

Póki co, możesz śmiało założyć szyber, robota prosta a wpuścisz trochę słońca do miniaka :) wentylacja też się znacznie poprawi. Zawsze można wyjąć szybę i mieć namiastkę otwartego dachu ;) Dla mnie, jako dość wysokiego człowieka wszelkie okna dachowe mają jedną bardzo ważną zaletę ... nie muszę się zatrzymywać 10 metrów przed światłami by je widzieć, ani wykonywać pozycji akrobatycznej :lol:

sama prawda! zwłaszcza z tym zatrzymywaniem się, przy okazji mój szyber ostatnio szlag trafił (prowadnica pękła) i wyjąłem na szrocie całkiem fajny szyber genuine Webasto (z Seata Toledo, nie wiem czy montowany fabrycznie), niestety ma mały mankament bo się mało otwiera

aha i jak szyber to nie taki mały uchylny tylko taki co wyjeżdża nad dach, koszta są śmieszne od 100zł w górę

temat roll też ostatnio przerobiłem, niestety twingo ma za długi choć szerokość odpowiednia, 121 z kolei niestety jest z całym dachem i po sporym łuku idzie, będę jeszcze sprawdzał połówki i kilka innych
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas :(
Awatar użytkownika
drszajba
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: drszajba »

Hehe to fakt akurat szyber, nawet zasilikonowany jest niezastąpiony na światłach :)
wenn ist das Nunstuck git und Slotermeyer ? Ja, Beierhund das Oder die Flieperwaldt gersput!
Awatar użytkownika
wujazz22
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: wujazz22 »

Wlasnie! Wyjsciem tez jest pasazer (najlepiej nie wysoka dziewczyna) przynajmiej on wyglada dziwnie :-P albo trzeba patrzec jak inni ruszaj bo faktycznie za bliski podjazd do swiatel i trzeba udawac ze szuka sie czegos na podlodze :-D. W sumie szyberdach to juz tansza impreza - a widze ma tez sporo plusow.

o oto odpowiedz z firmy webasto...

Witam , niestety nie posiadamy w naszej liście aplikacji do tego auta (czyt. mini).

Koszt takiego szyberdachu (hollandia 400) wynosi 4930 zł brutto , bez żadnych dodatkowych wzmocnień

PS. Szkoda ze od Twingo nie pasuje...

http://allegro.pl/item1159852066_renaul ... ealny.html

PS.2 sa i biale kruki zostaje 'tylko' montaz :-)

http://cgi.ebay.co.uk/WEBASTO-ELECTRIC- ... dZViewItem

ciekawe czy latwiej wstawic caly dach czy tylko rolldach to takie pytanie laika...
Awatar użytkownika
wujazz22
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

http://www.szyberdachy.waw.pl/galeria.html#

tujaj za uzywany dach po regeneracji, ktory dopiero by siacgali + montaz z gwarancja miedzy 1600 a 2000 pln. Wiec w sumie jest to juz rosadniejsza cena. Ciekaw jestem czyj to mini jest w galerii na stronie tej firmy i jaka opinie by wystawil tej firmie.
Sylwiusz
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: Sylwiusz »

wujazz22 pisze:http://www.szyberdachy.waw.pl/galeria.html#

tujaj za uzywany dach po regeneracji, ktory dopiero by siacgali + montaz z gwarancja miedzy 1600 a 2000 pln. Wiec w sumie jest to juz rosadniejsza cena. Ciekaw jestem czyj to mini jest w galerii na stronie tej firmy i jaka opinie by wystawil tej firmie.

Witam

To jest Mini mojego syna.

Opinia o firmie najlepsza z możliwych.

5 lat gwarancji.

Rozebranie dachu, żeby możliwe było oklejenie go materialem z którego zrobiona jest podsufitka było bez dodatkowych kosztów.

Niestety dach nie miał wykończenia od środka pozwalajacego na użycie starej tapicerki lub nie robienie tapicerki w ogóle.

Ale wyszlo jak na zdjęciu i jestem zadowolony.

Mini będzie na najbliższych zawodach to bedzie mozna obejrzeć.

Pozdrawiam

Sylwiusz
Załączniki
miniwnetrze2.jpg
miniwnetrze2.jpg (22.74 KiB) Przejrzano 2224 razy
Awatar użytkownika
wujazz22
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Mam pytanie w takim razie o koszt calosci? i czy dach byl nowy czy uzywany? Pozdrawaim i dziekuje za opinie :-)
Sylwiusz
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: Sylwiusz »

wujazz22 pisze:Mam pytanie w takim razie o koszt calosci? i czy dach byl nowy czy uzywany? Pozdrawaim i dziekuje za opinie :-)

Robilem to dwa lata temu.

Wtedy kosztowało 1.500 ( dach + montaż ) bez podsufitki.

To jest oryginalna Holandia 400. Otwieranie elektryczne.

Dach był powystawowy. Tak więc coś pomiędzy. Nie nowy, ale też nie używany.

Proponowany koszt pomiedzy 1600, a 2000 uważam za bardziej niż przyzwoity biorąc pod uwage koniecznośc jego ściagnięcia i przeglądu oraz gwarancję udzielaną przez firmę.

Na pewno będziesz zadowolony.

Pozdrawiam

Sylwiusz
Awatar użytkownika
wujazz22
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

tak jeszcze szperalem po necie i w sumie ciekaw jestem czy moze rolldach od

VW lupo

http://allegro.pl/item1159770636_wv_lup ... rdach.html

lub Fiata seicento

http://allegro.pl/item1159779153_karose ... _dach.html

mial sznse by pasowac??? Ceny sa dosc zachecjace no oczywiscie + montaz. Spotkal sie ktos z tymi dachami moze...?
Awatar użytkownika
Sadam
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

zadzzwoń do sprzedawców i niech Ci zmierzą
Awatar użytkownika
wujazz22
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Wymiary dachu (roleta z uszczelka po wyjeciu najdluzsze wymiary) 1270x795 mm symbol czesci vw 6N0875021. To sa dane na temat rolldachu od VW Lupo. Wczesniej podano ze fabryczny rolldach ma dlugosc 1200mm teraz pytanie czy te 7 cm cos zmienia czy jest to jeszcze do przeskoczenia. Wtedy pozostaje tylko wycena montazu takiego dachu.
Awatar użytkownika
Sadam
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

za długi twingo ma 125cm i już za dużo oryginalny w miniaku ma 115, może 120 z bólem wejdzie
jarek

Post autor: jarek »

Było o zaletach takiego dachu. Jak z wadami?
Jest głośniej? Ciężko z ewentualną naprawą? 100% szczelność jeśli o przecieki wodne raczej nie do uzyskania? jakieś inne?

P.S. Żeby nie było - sporo bezskutecznie szukałem na forum.
Awatar użytkownika
Sadam
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

głośniej owszem, zwłaszcza paskudną sprawą jest mijanie się z ciężarówkami na trasie przy prędkości ok 100km/h jadąc pod wiatr - nieważne czy mniej czy bardziej uchylony czy zamknięty - uderzenie wiatru jest bardzo nieprzyjemne

oryginalne webasto z modeli BOC lubi się zbiegać z czasem i kiepsko wygląda wytaliowany, a poza tym na długość się skraca i jest problem z domykaniem

z wodą w nich nie ma problemu rynienki wokół dachu sa na tyle szerokie, że wyłapują to co chciałoby wlecieć do środka - dobrze zrobić odebranie wody z rynienek (fabrycznie sa tak rurki, wspawane ale podokładać trzeba przewody zbierające wode i najlepiej wypuścić je gdzieś na glebę (ostatnio pociągnęliśmy 2 sztuki od przodu przez trójnik aż do bagażnika - schowane pod dachem i w słupku tylnym - tak w otwór od instalacji przeciwmgielnych aż do tylnego pasa)

są tez inne dachy - krótkie brzydkie, nie tak przemyślane jak webasto - jedyna zaleta jest taka, że się nie zbiegają, ale ogromnie się tłuką niezależnie czy zamknięte czy nie i prędzej będą ciekły...
ODPOWIEDZ