Rolldach Webasto

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

hrabialolo

Rolldach Webasto

Post autor: hrabialolo »

Witam,

Czy ktoś z Was orientuje się czy obecnie oferowany przez Webasto rolldach (model Hollandia 400) pasuje na dach Mini (w ich specyfikacji widnieje tylko nowe Mini od BMW).

Ewentualnie, jesli komuś nie sprawiłoby to kłopotu, potrzebowałbym wymiary dachu (wartość do spadu, czyli ta płaska część, w której możnaby zamontowac rolldach).

Dziękuję z góry!
mazak234

Re: Rolldach Webasto

Post autor: mazak234 »

Konfiguratora na stronie Webasto mówi ze Hollandia 400 pasuje też do klasyków - wybierz z listy Rover / Mini Cooper. Według dystrybutora wymiary jego poszycia to 1130 x 832 mm, a fabrycznie montowane rolldachy mają ok. 1200 x 935 mm więc nie powinieneś mieć problemu z zamontowaniem ;) W razie wątpliwości polecam kontakt z panem Krzysztofem Grzybowskim z firmy Webasto Petemar.

A propos - czy ktoś z Was ma może dokładne wymiary ze zdjętego z dachu i rozłożonego poszycia fabrycznego rolldachu? Albo krócej - czy ktoś wymieniał poszycie fabrycznego rolldachu i może mi z tym pomóc? :grin:
hrabialolo

Post autor: hrabialolo »

Dzięki wielkie za odpowiedz.

Faktycznie z konfiguratora wynika, ze pasuje. Informacji, ze nie pasuje udzielił mi właśnie ktoś z firmy Webasto Petamar.
Awatar użytkownika
czestermo
Zarząd
Zarząd
Posiadane auto:

Post autor: czestermo »

pasuje na 100%
sądu nie ma... ale wyrok wydany na wieczność, z ogólnego też mnie wyrzucą;-)
Awatar użytkownika
LUPER
Zarząd
Zarząd
Posiadane auto: mini i MINI

Post autor: LUPER »

witam, montowałem już dwa dachy hollandia 400, bez problemu pasują do mini classic, są mniejsze od oryginału

jak coś służę pomocą, rozbierałem ten dach do ostatniej możliwej części, raz przeszli mi po samochodzie, raz się zaciął i złamał się mechanizm prowadzący, wymieniałem też podsufitkę w rolldachu

pozdrawiam Marcin
Mini Cooper 1,3 93r - czerwony
Mini Cooper 1,3 90r - granatowy
Mini Clubman estate 1,3 81r - srebrny
MIni Clubman cooper 1,6D 10r - hot chocolate
Awatar użytkownika
wujazz22
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: wujazz22 »

Zalazlem ten temat i duzo ciekawych informacji tzn ze webasto- hollandia 400 pasuje do klasykow. Orientujecie sie jaki jest kosz dachu z montazem? choc przyblizony. No i mam pytanie jak to w zimie sie sprawdza bo przynajmiej przez jakis czas mini bedzei stalo pod chmurka. Pozdrawaim
mazak234

Jeśli dobrze pamiętam to jest to koszt ~3,5 tys. Z nowym w zimie i w deszczu raczej nie powinieneś mieć problemów bo będzie dobrze przylegać. U mnie jest trochę lipa bo w kilku miejscach po bokach poszycie nie przywiera do dachu więc czasami trochę wody naleci. Ale to w czasie deszczu raczej, w zimie problemów żadnych nie miałem.
Aha, ja nie mam konkretnie Hollandii 400 tylko fabryczny rolldach, ale z tego co wiem one też były robione przez Webasto.
Awatar użytkownika
wujazz22
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Dziekuje za te informacje to daje jakis poglad :-) ile trzeba uzbierac. Wiem ze topic o rolldachu ale zastanwiam sie jak by sie zwykly szyber dach uchylny cenowo ksztaltowal. To na poczatek tansza opcja, a tez daje wiele frajdy no nie jak roll... ale :-) A druga sprawa czy zdazaja sie czasem uzwane rolldachy do miniakow klasykow to zawsze tansza opcja. Czy zadazaly sie takie rzeczy na sprzedaz na forum? czy moze szukac gdzie indziej?
mazak234

Jak tylko się zdarzy używaniec to ja na pewno będę do niego pierwszy w kolejce :P ale raczej bym na to nie liczył. Jeśli bardzo Ci zależy to proponuję obserwować angielskiego i niemieckiego ebay'a. I też niewykluczone że nic takiego się tam nie trafi bo te rolldachy to jak białe kruki...
Jeśli chodzi o szyberdachy to jest tu na forum kilka osób które mają taki wynalazek zamontowany. Do mnie osobiście to nie przemawia ale to kwestia gustu :grin:
Awatar użytkownika
wujazz22
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

dla mnie to tez jakis pol srodek tzn szyber dach... no bo jednak roller to roller :-) ale jednak 3,5 k to troche duzo bo wlasciwie za 4 k mozna calego miniaka w dosc slabym stanie ale z rolldachem kupic i miec dawce czesci i oczywiscie dach - nawet jest jeden na allegro. Dzieki za porade i opinie. Pozdrawaim

ps. http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C10637992 coprawda prawie 5 ale mysle ze da rade cos zejsc z ceny... ale to rozwazania narazie hipotetyczne :-P
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

co mowilem o gadzetach?
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
wujazz22
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

ehhh... :-P wiem wiem ale coz szkodzi dowiedziec sie choc ceny. Zreszta facet z webasto odpisal ze koszt to 4900 brutto wiec wszystko jasne. Zreszta narazie odkladam szmalec na remont zawieszenia i hamulcow to jest No.1 :-) Pozdrawiam!!! :-)

ps. ...glos rozsadku zawsze sie przyda...
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

na mnie mozesz liczyc :D hehe
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
SAMMMPŻ Rado
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: SAMMMPŻ Rado »

rozsądek PROWSJEM, rolldach jednak robi swoje, taka imitacja klimy przy dzisiejszej pogodzie robi robotę, no i ten wiatr we włosach :), zdecydowanie warto.
Leyland Mini Clubman
Awatar użytkownika
domino1985
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: Mini SPi & Cooper R56N
Kontakt:

Post autor: domino1985 »

Rolldach jest rzeczą fantastyczną :!:

Póki co, możesz śmiało założyć szyber, robota prosta a wpuścisz trochę słońca do miniaka :) wentylacja też się znacznie poprawi. Zawsze można wyjąć szybę i mieć namiastkę otwartego dachu ;) Dla mnie, jako dość wysokiego człowieka wszelkie okna dachowe mają jedną bardzo ważną zaletę ... nie muszę się zatrzymywać 10 metrów przed światłami by je widzieć, ani wykonywać pozycji akrobatycznej :lol:
ODPOWIEDZ