Tajemnicze stukanie!

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

speedfight

Re: Tajemnicze stukanie!

Post autor: speedfight »

hello pisze:ja mam chyba jedną sztukę na zbyciu, nowa ale nie oryginał

A ty masz cała z mocowaniem czy sama tuleje?

Chciałem to odkręcić ale jest cholernie ciężko bo śruba z drugiej strony ma zatrzask zamiast nakrętki i obraca się w koło i nie chce się odkręcić i chyba będę musiał ją ciąć

Hello jak byś mógł to zrobił byś temu fote i tu wrzucił albo na maila?
Awatar użytkownika
monsterk
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: monsterk »

z mojego doświadczenia polecam zakładać tylko oryginalne tuleje wachacza przedniego - koszt większy tulei ale długo jeżdzi, zamiennik wytrzymał w MCS 10tyś km
Voyth

Post autor: Voyth »

A jaka jest różnica cenowa między oryginalną a zamiennikiem ?
Awatar użytkownika
Sadam
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Sadam »

monsterk pisze:z mojego doświadczenia polecam zakładać tylko oryginalne tuleje wachacza przedniego - koszt większy tulei ale długo jeżdzi, zamiennik wytrzymał w MCS 10tyś km

a jakiej firmy zamiennik ?
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas :(
bruner77

Post autor: bruner77 »

mysle ze moze w angli trzeba tylko poszukac teraz jest niski kurs funta tak mi sie przynajmniej wydaje. na pol miliona Polaków w Angli na pewno jest kilku handlarzy co mogą to załatwic
michalp

Post autor: michalp »

Witam,
Od pewnego czasu w moim R56 słyszę jakieś stuki przy wolnej jeździe (powiedzmy do 40 - 50 km/h) po nierównej nawierzchni. Stuki dochodzą na pewno z tyłu auta, nie są zbyt głośne i mają raczej "plastikowy" dźwięk. Mam wrażenie, że są niezależne od ruchów amortyzatorów, gdyż np. nie występują przy przejeździe po progu zwalniającym, ani przy lekkim lub mocnym rozkołysaniu auta na parkingu w trakcie postoju.

Z drugiej strony odniosłem wrażenie, że stuki nie występują przy obciążeniu auta kiedy z tyłu jadą pasażerowie.

Sugestie? :)
michalp

Witek,
To rzeczywiście mogą być te kuleczki! Nie miałem dzisiaj czasu aby je jakoś przymocować co by nie uderzały po zamknięciu bagażnika, ale na pewno zrobię to jutro z samego rana.

W między czasie.. pozbyłeś się problemu w jakiś elegancki sposób czy przykleiłeś kulki taśmą? ;)

Dzięki i pozdrawiam!
Michał
TomSky
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: TomSky »

michalp pisze: do 40 - 50 km/h)

Sugestie? :)

jeździć jak normalny człowiek a nie 40 -50 :lol:
michalp

Witek,
Jednak to nie te kulki.. a szkoda bo byłaby to usterka bezkosztowa.

TomSky,
Robię co mogę! ;)

Macie Panowie i Panie jeszcze jakieś rady?
hrynek

Post autor: hrynek »

Kiedyś miałem czasami pojedyncze stuknięcia przy przyspieszaniu lub hamowaniu. Winna okazała się tuleja wahacza - może u Ciebie inaczej się wypracowała i hałasuje w innych okolicznościach.
Voyth

Post autor: Voyth »

A nie masz np. w bagażniku gaśnicy, która się przemieszcza ewentualnie jest przymocowana, ale uderza o coś ? :roll:
michalp

No nie zgadniecie co jest przyczyną stukania w moim MINI. I mówię poważnie.. nie zgadniecie, tak jak nie udało się zgadnąć dzisiaj ASO w trakcie 2,5 godzinnych testów i poszukiwań.

Za tydzień kolejne starcie.

Dam znać co i jak ;)
marcin.kraków
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: marcin.kraków »

może gumy stabilizatora sa juz do wymiany?
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

tez bym to obstawial, na tyle ciasne ze trudno stwierdzic luz i jednoczesnie na tyle luzne ze stukaja

ew wieszaki wydechu z tej samej przyczyny
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
michalp

Czołem,
Szybki status update z mojej strony.

Poprzednią sobotę spędziłem w ASO... mniej więcej od 9:30 do 15:00. Chłopaki niestety nie znaleźli przyczyny stukania w moim R56.. a widziałem, że ich frustracja w pewnym momencie była już większa niż u mnie. Gumy stabilizatora dobre; to samo z wydechem. Chwała za to że nie chcieli ode mnie ani grosza. Póki co oczywiście :)

Dzisiaj, wydaje mi się, zauważyłem jeszcze jedną rzecz. Przy większym obciążeniu stukania nie ma. Muszę to jeszcze zwalidować przy pomocy znajomych w najbliższy weekend. Może to Wam podsuwa jakieś pomysły.

Pozdrowienia
ODPOWIEDZ