Tajemnicze stukanie!

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

marcin.kraków
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Re: Tajemnicze stukanie!

Post autor: marcin.kraków »

to w takim razie dziwne ze to nie gumy stabi. u mnie wlasnie tak bylo. przy pustym aucie tłukły sie niemiłosiernie a gdy tył dostał obciążenia robiła się cisza.

ale że ASY w ASO nie mogą nic znaleźć to musi być jakaś bardzo nietypowa anomalia.
michalp

Post autor: michalp »

No i co.. okazało się jednak, że macie racje. Wymiana poduszek gumowych stabilizatora tylnego pomogła. Koszt gumek.. 2x16PLN ;)

Dzięki i pozdrawiam
speedfight

Post autor: speedfight »

Zauważyłem ostatnio że taka guma pod kielichem a nad amortyzatorem ma pęknięcia wokół tej śruby przykręcanej z góry. Czy to może mieć na coś wpływ albo jakieś późniejsze konsekwencje?? Czy trzeba to koniecznie i szybko wymienić??
esperanza1111

Post autor: esperanza1111 »

Witam. Jestem tutaj nowa i jest to mój pierwszy post, więc jeśli można to proszę o wyrozumiałość :wink:

Jestem posiadaczką Mini Coopera S z 2004 roku.
Problem trapi mnie już od jakiegoś czasu lecz teraz stał się on już bardzo uciążliwy i postanowiłam coś z tym zrobić.

Gdy włączam wsteczny i zaczynam ruszać to na samym początku słychać takie puknięcie, po jeździe na nierównościach to nie występuje ani przy ruszaniu do przodu. Zdarza się tylko przy cofaniu. To pukanie a w zasadzie takie pojedyncze "czyk" słychać gdzieś w okolicach przedniego koła od strony pasażera. Zdarza się również gdy np zjeżdżam z krawężnika cofając, oraz wtedy gdy dynamiczniej dodam gazu na 1 lub 2 biegu i szybko go puszczę.

Boje się że może mi koło odpaść :roll:

Byłam już z tym u mechanika sprawdzał przednie zawieszenie i nie znalazł nigdzie żadnych luzów ani przyczyny czemu to "czyka"

Proszę o pomoc, może ktoś z Was miał też coś takiego i sobie z tym poradził.
Azrael

Post autor: Azrael »

Czasem potrafi luźny klocek w zacisku hamulcowym tak robić - to nic niebezpiecznego po prostu niektóre klocki są nieprecyzyjnie wykonane, ale niesposób stwierdzić zdalnie czy to to.
pepe_b

Post autor: pepe_b »

witaj,

u mnie też coś czasem pukało z przodu, zazwyczaj słyszalne przy zmianie kierunku jazdy - pomogła wymiana tulei wahaczy
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=31&fg=05
ustrojstwo oznaczone nr 9, 10, 11

pozdrawiam
Azrael

Tylna tuleja wahacza to te częsta usterka, ale średnio kompetentny mechanik by to chyba stwierdził....
esperanza1111

z racji tego że dzisiaj byłam na przeglądzie technicznym, poprosiłam Panów żeby spróbowali zobaczyć co jest nie tak. Okazało się że jest bardzo duży luz w przednim lewym kole właśnie na jakieś tulei i na tym kole jest również zbieżność?.

Jestem zmuszona to wymienić, pytanie tylko czemu słyszalne stuki pochodzą z prawej strony?

Czy istnieje duże prawdopodobieństwo że wymiana tej tulei rozwiąże całą zagadkę i problem?
Azrael

Jest duża szansa że przy wymianie jeżeli nawet to nie to to wyjdzie co to.
esperanza1111

Cześć wszystkim. Ta tuleja została już wymieniona, ale nadal gdzieś "czyka". Zauważyłam jedynie że auto stało się stabilniejsze np po przejeżdżaniu po koleinach.

Jakieś sugestie, propozycje co to może w końcu być? Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Azrael

Niestety bez auta niesposób zgadnąć, to może być ze 100 różnych rzeczy.
esperanza1111

Ale tak czy inaczej to coś w zawieszeniu. Dziwi mnie to że nic nie słychać na dziurach.
Aha zapomniałam dodać że mechanik mówił że w lewym przegubie jest jakiś milimetrowy luz.
A może to jest tą przyczyną?
Pytam bo nie chce kupować wszystkich części kolejno i iść metodą prób i błędów.
Azrael

Albo masz mechanika któremu ufasz i robisz to co on powie że trzeba zrobić albo nie masz i szukasz innego - to dokładnie jak z lekarzem.
Niestety nie da się wywróżyć co to może być bez samochodu, a stukać mogą dziesiątki rzeczy.
ODPOWIEDZ