Kontrolka abs+kontroli trakcji+cisnienia

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

DawidSavage
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Kontrolka abs+kontroli trakcji+cisnienia

Post autor: DawidSavage »

Hej,
Ostatnio po wymianie elementow zuzytych elementow w zaeieszeniu i polosi, uaktywnily sie 3 kobtrolki, abs, kontrola trakcji, cisnienia powietrza w oponach. Po wylaczeniu i wlaczeniu auta, kontrolka cisnienia gasnie odrazu, a pozostale dwie po 50m. Prosze o pomoc w diagnozie...
Olo

Re: Kontrolka abs+kontroli trakcji+cisnienia

Post autor: Olo »

Diagnostyka usunie zapewne problem chyba, ze ktos urwal kabel od czujnika abs a zdarza sie tak
Lolo

Post autor: Lolo »

Kontrolka od ciśnienia opon sama gaśnię po przejechaniu kilkunastu metrach ew. podczas jazdy przytrzymaj przycisk pod ręcznym.

Co do abs i trakcji jak coś grzebałeś też się zaświecą ale też po przejechaniu kilkunastu metrów same się adaptują i kontrolki powinny zgasnąć. Tak przynajmniej jest w VW/Audi.

Jeżeli nie to może tak jak kolega piszę - uszkodziłeś coś podczas roboty. Podłącz kompa i będziesz wszystko wiedział.
DawidSavage
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Kontrolki świecą razem zawsze w takim samym zestawieniu, nie ma co analizować ich odrębnie.

Od razu mówię, że nie grzebie sam przy mechanice, bo się na tym nie znam, zajmuje się tym mechanik.

Olo,

Wiesz może czy przy zerwaniu czujnika ABS świeciły by te 3 kontrolki ?

Nie zapalają się one co każde odpalenie samochodu, tylko co +- 3 , mam tą sytuacje od wczoraj - wczoraj odebrałem auto.

Nie miałem czasu podjechać do mechanika, myślę, że będę mógł podjechać dopiero w poniedziałek.
Awatar użytkownika
monsterk
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: monsterk »

Taki efekt jest przy uszkodzonym czujniku abs u. Moglo tez coś się stać z magnesem w łożysku
Olo

Post autor: Olo »

DawidSavage pisze:Kontrolki świecą razem zawsze w takim samym zestawieniu, nie ma co analizować ich odrębnie.

Od razu mówię, że nie grzebie sam przy mechanice, bo się na tym nie znam, zajmuje się tym mechanik.

Olo,

Wiesz może czy przy zerwaniu czujnika ABS świeciły by te 3 kontrolki ?

Nie zapalają się one co każde odpalenie samochodu, tylko co +- 3 , mam tą sytuacje od wczoraj - wczoraj odebrałem auto.

Nie miałem czasu podjechać do mechanika, myślę, że będę mógł podjechać dopiero w poniedziałek.
Na szczescie nie testowalem tego i nie zamierzam wiec nie powiem. Ale ewidentnie cos nie tak jest na ktoryms z czujnikow i warto podpiac go po diagnostyczne pudelko.

Zawsze przy odpaleniu swieca sie kontrolki i gasna po 2 sekundach ale jak sie pozniej zapalaj znaczy ze cos jest nie tak. Przy zaplonie samochod robi test obwodow czy sa ok jak nie to wywala co jest nie tak. Nie musi tego robic non stop tylko co jakis czas. Ja mam przy odpaleniu komunikat o przepalonych zarowkach w tylnej klapie od podswietlenie rejestracji i czasami podczas jazdy przypomina mi o tym i milknie oraz wykrzyknik znika.

A jak nie skoro nie miales tego prze wizyta jak mowisz skladaj reklamacje, ze cos mechanik spapral
DawidSavage
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

dzięki Panowie za pomoc.
w poniedzialek wybiore się do mechanika...
JAGER
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: JAGER »

DawidSavage pisze:dzięki Panowie za pomoc.
w poniedzialek wybiore się do mechanika...
i jak tam diagnoza? mam nadzieje, że problem rozwiązany bo u mnie też zaczęło to wyskakiwać.
Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: dawid »

No wlasnie, jaki rezultat?

Mam ten sam problem - swieca sie kontrolki ABS/ASC + Cisnienie/
W ogole nie gasna, problem pojawil sie wczoraj/przed wczoraj, nie wiem czy nie po myciu felg myjka cisnieniowa.
Gdzie dokladnie znajduje sie ten czujnik abs?

pozdrawiam
Jack Sparrow

Post autor: Jack Sparrow »

Taka sama sytuacja. Trzy kontrolki się świecą. Po resecie ciśnienia(sprawdzone) ABS i wykrzyknik gasną po paru metrach. Zapalają się na nowo bez jakiegokolwiek powodu. Zdarza się że ABS zastuka na suchym podczas hamowania. Czy przeczyszczenie czujników i styków na kostce da jakieś efekty i czy jestem to zrobić we własnym zakresie bez kanału. Podobno czujniki lubią się zapiekać i kruszyć przy próbie wyjęcia. Dzięki za jakieś info.
michu86
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: michu86 »

Jack Sparrow pisze:Taka sama sytuacja. Trzy kontrolki się świecą. Po resecie ciśnienia(sprawdzone) ABS i wykrzyknik gasną po paru metrach. Zapalają się na nowo bez jakiegokolwiek powodu. Zdarza się że ABS zastuka na suchym podczas hamowania. Czy przeczyszczenie czujników i styków na kostce da jakieś efekty i czy jestem to zrobić we własnym zakresie bez kanału. Podobno czujniki lubią się zapiekać i kruszyć przy próbie wyjęcia. Dzięki za jakieś info.
Miałem podobnie, zwłaszcza ze na suchym podlozu nawet ABS sie aktywowal... Padł jeden czujnik, po wymianie jest ok.
Jack Sparrow

Czujnik brałeś z serwisu czy założyłeś zamiennik ?
michu86
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: michu86 »

Jack Sparrow pisze:Czujnik brałeś z serwisu czy założyłeś zamiennik ?
Kupiłem zamiennik - bodajże TRW. Mam już chyba z 4 miesiąc i nic się nie dzieje.
Jack Sparrow

Wszystko samoczynnie wróciło do normy. Ostatnio zrobiłem trasę do Krakowa i z powrotem i nic. Kontrolki nawet nie miauknęły, ABS ok. Jeszcze jeden przykład jak Miniak potrafi być chimeryczny.
mateo
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Clubman

Post autor: mateo »

Wlacze sie do Waszej dyskusji...
mnie sie zapala "abs" "hamulec reczny" czasem "cisnienie w kolach"
diagnostyka komputera pokazala blad 5DF5 jako blad wewnetrzny modulu abs, nic o czujnikach abs...wiecej w temacie:
http://forum.mini.org.pl/viewtopic.php?t=11657

co uwazacie o tej sprawie?
Japan Motors Bielsko - Biała [Mitsubishi, Suzuki, Nissan] - 667 071 387
ODPOWIEDZ