czyszczenie klimatyzacji

Jak dbać o nasze auta

Moderator: flapjck1

tomsop

czyszczenie klimatyzacji

Post autor: tomsop »

Siema,
Autko śmiga jak wściekłe i gniewne ale przy ostatnich upałach i włączonej klimatyzacji na max'a wydobywa się nieprzyjemny zapach co sądzicie o granatach do odświeżania i dezynfekcji auta? Gdzie taki granat ustawić? w necie znalazłem info ze pod fotelem kierowcy/ pasażera a nawet było o tylnej kanapie. Wnioskuje ze przy wlocie powietrza a którędy powietrze wpada przy włączonym obiegu zamkniętym? W tym wypadku chyba "magiczne" ziarna kawy nie pomogą (kilka tematów wyżej) ;P
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Re: czyszczenie klimatyzacji

Post autor: flapjck1 »

granat sie stawia za przednimi fotelami, wlaczasz obieg zamkniety dmuchawa na sredni bieg
klima wylaczona

te zabiegi maja sens na czystym filtrze preciwpylowym
jak masz mozliwosc wygarnij smiecie z obudowy za filtrem, zdejmij dmuchawe - tam sie lubi kupa roznego smiecia gromadzic, nasionka, liscie itepe
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Olo

Post autor: Olo »

Polecam ozonowanie zrobic raz a porzadnie i po klopotach i do tego sprawdzic sobie ile wspolczynnika jest w ukladzie ja teraz nabijalem zobaczymy jak bedzie ciagnac
Awatar użytkownika
szalik
Nowy
Nowy
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: szalik »

Kurde zajmuje sie serwisem klimatyzacji juz chyba z 6 lat ale o współczynniku jeszcze nie słyszałem :mrgreen:... a dla zainteresowanych ozonem , zanim komukolwiek za to zapłacą polecam lekturę na ten temat , a bombka spoko jak na domowe warunki
Olo

Jaki sens jest czyscic klime jak nie wiadomo czy gaz jest i ile go zostalo...
Awatar użytkownika
Kuner
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: R56, R50, BMW Rally, Chrysler
Kontakt:

Post autor: Kuner »

Olo pisze:Jaki sens jest czyscic klime jak nie wiadomo czy gaz jest i ile go zostalo...
Czyszczenie to odgrzybianie. Jest sens zawsze gdy klimatyzacja działa i działała. Niestety zbiera się na parowniku wilgoć w której żyją sobie mikroorganizmy i trzeba je tępić bo brzydki zapach to najmniejszy problem nieodgrzybianego układu - gorzej z zapaleniem zatok itd.

O tym czy jest gaz i ile go zostało można dowiedzieć się robiąc tzw. serwis klimatyzacji czyli odsysanie czynnika i starego oleju, test szczelności, nabijanie układu na nowo i sprawdzenie jego ciśnień i temperatury pracy :)
http://www.swiatMINI.pl
Niezależny serwis samochodów MINI

Serwis, modyfikacje, części do Twojego MINI.

tel. 665 885 775; 690 094 000
Olo

Kuner pisze:
Olo pisze:Jaki sens jest czyscic klime jak nie wiadomo czy gaz jest i ile go zostalo...
Czyszczenie to odgrzybianie. Jest sens zawsze gdy klimatyzacja działa i działała. Niestety zbiera się na parowniku wilgoć w której żyją sobie mikroorganizmy i trzeba je tępić bo brzydki zapach to najmniejszy problem nieodgrzybianego układu - gorzej z zapaleniem zatok itd.

O tym czy jest gaz i ile go zostało można dowiedzieć się robiąc tzw. serwis klimatyzacji czyli odsysanie czynnika i starego oleju, test szczelności, nabijanie układu na nowo i sprawdzenie jego ciśnień i temperatury pracy :)
Tak tylko chodzilo mi w kontekscie ze ludzie czyszcza a nie dobijaja... Ja wykonuje wszystko na raz srodkami od Nomafestu czy jakos tak
Awatar użytkownika
Kuner
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: R56, R50, BMW Rally, Chrysler
Kontakt:

Post autor: Kuner »

Olo pisze:
Tak tylko chodzilo mi w kontekscie ze ludzie czyszcza a nie dobijaja... Ja wykonuje wszystko na raz srodkami od Nomafestu czy jakos tak
Dobijanie to błędne pojęcie. Dobijano klimatyzacje pod koniec lat 90 za pomocą butli z czynnikiem, podgrzewanej palnikiem :) Teraz robi się pełny serwis odpowiednią stacja do obsługi układów :)

Często dzwonią do mnie klienci żeby tylko dobić czynnika bo im ktoś powiedział że to wystarczy. bardzo błędne myślenie. Żeby wiedzieć ile "dobić" trzeba wiedzieć ile jest w układzie, a do tego trzeba zrobić pełny serwis :)
http://www.swiatMINI.pl
Niezależny serwis samochodów MINI

Serwis, modyfikacje, części do Twojego MINI.

tel. 665 885 775; 690 094 000
Olo

Kuner pisze:
Olo pisze:
Dobijanie to błędne pojęcie. Dobijano klimatyzacje pod koniec lat 90 za pomocą butli z czynnikiem, podgrzewanej palnikiem :) Teraz robi się pełny serwis odpowiednią stacja do obsługi układów :)

Często dzwonią do mnie klienci żeby tylko dobić czynnika bo im ktoś powiedział że to wystarczy. bardzo błędne myślenie. Żeby wiedzieć ile "dobić" trzeba wiedzieć ile jest w układzie, a do tego trzeba zrobić pełny serwis :)
Dlatego o tym mowie bo ludzie zyja w swiecie lat 80-90 jeszcze. Nie bede mowil o handlarzach bo oni tylko dobijaja klime jak slabo dziala byle by cos dmuchalo przy sprzedazy :)
Marek009

Post autor: Marek009 »

Mój ojciec dał się wrobić, przejechał ół Polski żeby kupić auto, facet mu powiedział, że trzega tylko napić klimę a w domu jak pojechał do mechanika to mu powiedział że wszystko do wymiany i 1000 zl taka impreza :P
romek300

Post autor: romek300 »

dlatego trzeba sprawdzac sprawdzac i jeszcze raz sprawdzać. chociaż czasami łatwo jest dać się wrobić
luke53

Post autor: luke53 »

niestety trzeba też pamiętać, że jest coś takiego jak skraplacz klimy i też po jakimś czasie uzytkowania nadaje się do wymiany... koszt spory... ale komfort kosztuje
ODPOWIEDZ