czyszczenie klimatyzacji
Moderator: flapjck1
czyszczenie klimatyzacji
Siema,
Autko śmiga jak wściekłe i gniewne ale przy ostatnich upałach i włączonej klimatyzacji na max'a wydobywa się nieprzyjemny zapach co sądzicie o granatach do odświeżania i dezynfekcji auta? Gdzie taki granat ustawić? w necie znalazłem info ze pod fotelem kierowcy/ pasażera a nawet było o tylnej kanapie. Wnioskuje ze przy wlocie powietrza a którędy powietrze wpada przy włączonym obiegu zamkniętym? W tym wypadku chyba "magiczne" ziarna kawy nie pomogą (kilka tematów wyżej) ;P
Autko śmiga jak wściekłe i gniewne ale przy ostatnich upałach i włączonej klimatyzacji na max'a wydobywa się nieprzyjemny zapach co sądzicie o granatach do odświeżania i dezynfekcji auta? Gdzie taki granat ustawić? w necie znalazłem info ze pod fotelem kierowcy/ pasażera a nawet było o tylnej kanapie. Wnioskuje ze przy wlocie powietrza a którędy powietrze wpada przy włączonym obiegu zamkniętym? W tym wypadku chyba "magiczne" ziarna kawy nie pomogą (kilka tematów wyżej) ;P
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
Re: czyszczenie klimatyzacji
granat sie stawia za przednimi fotelami, wlaczasz obieg zamkniety dmuchawa na sredni bieg
klima wylaczona
te zabiegi maja sens na czystym filtrze preciwpylowym
jak masz mozliwosc wygarnij smiecie z obudowy za filtrem, zdejmij dmuchawe - tam sie lubi kupa roznego smiecia gromadzic, nasionka, liscie itepe
klima wylaczona
te zabiegi maja sens na czystym filtrze preciwpylowym
jak masz mozliwosc wygarnij smiecie z obudowy za filtrem, zdejmij dmuchawe - tam sie lubi kupa roznego smiecia gromadzic, nasionka, liscie itepe
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Polecam ozonowanie zrobic raz a porzadnie i po klopotach i do tego sprawdzic sobie ile wspolczynnika jest w ukladzie ja teraz nabijalem zobaczymy jak bedzie ciagnac
Kurde zajmuje sie serwisem klimatyzacji juz chyba z 6 lat ale o współczynniku jeszcze nie słyszałem ... a dla zainteresowanych ozonem , zanim komukolwiek za to zapłacą polecam lekturę na ten temat , a bombka spoko jak na domowe warunki
Jaki sens jest czyscic klime jak nie wiadomo czy gaz jest i ile go zostalo...
- Kuner
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R56, R50, BMW Rally, Chrysler
- Kontakt:
Czyszczenie to odgrzybianie. Jest sens zawsze gdy klimatyzacja działa i działała. Niestety zbiera się na parowniku wilgoć w której żyją sobie mikroorganizmy i trzeba je tępić bo brzydki zapach to najmniejszy problem nieodgrzybianego układu - gorzej z zapaleniem zatok itd.Olo pisze:Jaki sens jest czyscic klime jak nie wiadomo czy gaz jest i ile go zostalo...
O tym czy jest gaz i ile go zostało można dowiedzieć się robiąc tzw. serwis klimatyzacji czyli odsysanie czynnika i starego oleju, test szczelności, nabijanie układu na nowo i sprawdzenie jego ciśnień i temperatury pracy
http://www.swiatMINI.pl
Niezależny serwis samochodów MINI
Serwis, modyfikacje, części do Twojego MINI.
tel. 665 885 775; 690 094 000
Tak tylko chodzilo mi w kontekscie ze ludzie czyszcza a nie dobijaja... Ja wykonuje wszystko na raz srodkami od Nomafestu czy jakos takKuner pisze:Czyszczenie to odgrzybianie. Jest sens zawsze gdy klimatyzacja działa i działała. Niestety zbiera się na parowniku wilgoć w której żyją sobie mikroorganizmy i trzeba je tępić bo brzydki zapach to najmniejszy problem nieodgrzybianego układu - gorzej z zapaleniem zatok itd.Olo pisze:Jaki sens jest czyscic klime jak nie wiadomo czy gaz jest i ile go zostalo...
O tym czy jest gaz i ile go zostało można dowiedzieć się robiąc tzw. serwis klimatyzacji czyli odsysanie czynnika i starego oleju, test szczelności, nabijanie układu na nowo i sprawdzenie jego ciśnień i temperatury pracy
- Kuner
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R56, R50, BMW Rally, Chrysler
- Kontakt:
Dobijanie to błędne pojęcie. Dobijano klimatyzacje pod koniec lat 90 za pomocą butli z czynnikiem, podgrzewanej palnikiem Teraz robi się pełny serwis odpowiednią stacja do obsługi układówOlo pisze:
Tak tylko chodzilo mi w kontekscie ze ludzie czyszcza a nie dobijaja... Ja wykonuje wszystko na raz srodkami od Nomafestu czy jakos tak
Często dzwonią do mnie klienci żeby tylko dobić czynnika bo im ktoś powiedział że to wystarczy. bardzo błędne myślenie. Żeby wiedzieć ile "dobić" trzeba wiedzieć ile jest w układzie, a do tego trzeba zrobić pełny serwis
http://www.swiatMINI.pl
Dlatego o tym mowie bo ludzie zyja w swiecie lat 80-90 jeszcze. Nie bede mowil o handlarzach bo oni tylko dobijaja klime jak slabo dziala byle by cos dmuchalo przy sprzedazyKuner pisze:Dobijanie to błędne pojęcie. Dobijano klimatyzacje pod koniec lat 90 za pomocą butli z czynnikiem, podgrzewanej palnikiem Teraz robi się pełny serwis odpowiednią stacja do obsługi układówOlo pisze:
Tak tylko chodzilo mi w kontekscie ze ludzie czyszcza a nie dobijaja... Ja wykonuje wszystko na raz srodkami od Nomafestu czy jakos tak
Często dzwonią do mnie klienci żeby tylko dobić czynnika bo im ktoś powiedział że to wystarczy. bardzo błędne myślenie. Żeby wiedzieć ile "dobić" trzeba wiedzieć ile jest w układzie, a do tego trzeba zrobić pełny serwis
Mój ojciec dał się wrobić, przejechał ół Polski żeby kupić auto, facet mu powiedział, że trzega tylko napić klimę a w domu jak pojechał do mechanika to mu powiedział że wszystko do wymiany i 1000 zl taka impreza
dlatego trzeba sprawdzac sprawdzac i jeszcze raz sprawdzać. chociaż czasami łatwo jest dać się wrobić
niestety trzeba też pamiętać, że jest coś takiego jak skraplacz klimy i też po jakimś czasie uzytkowania nadaje się do wymiany... koszt spory... ale komfort kosztuje