Jaki olej do Mini?
Moderator: flapjck1
Jaki olej do Mini?
Czy ktoś z was stosował może ten olej w swoim Mini http://www.skapiec.pl/site/cat/2110/comp/295034 ?
Zastanawiam się czy takim zalać swojego.
Re: Jaki olej do Mini?
zalej ale po co??
są lepsze oleje
są lepsze oleje
sądu nie ma... ale wyrok wydany na wieczność, z ogólnego też mnie wyrzucą;-)
Jeśli to klasyk to lej Midland 20W50 i nie kombinuj Pozdr.!
- se7ven
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7
Jak Valvoline to VR1 10W60 (dla silników w idealnym stanie i wysilonych - wymiana co 5tys. km/ 1 rok lub częściej jak zespół napędowy jest ekstremalnie obciążony).
Ja zmieniałem olej co ok. 1 000km i wszystko wygląda jak nowe.
Ja zmieniałem olej co ok. 1 000km i wszystko wygląda jak nowe.
wolnossący 1,3 112KM/6700 , 138Nm/5197
- markfive
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Wszystko zależy od tego jaki przebieg ma silnik w Twoim samochodzie (zakładam, że jest mowa o silniku klasyka mini). Czy i kiedy był remontowany od postaw wraz ze skrzynią biegów i ile aktualnie "zużywa" oleju na 1000km.miniss pisze:Czy ktoś z was stosował może ten olej w swoim Mini http://www.skapiec.pl/site/cat/2110/comp/295034 ?
W zasadzie aktualnie nie ma na rynku oleju spełniającego wszystkie wymagania zespołu napędowego mini i każdy wybór jest kompromisem. Silniki w miniakach produkowanych po 90 roku sprowadzonych z Niemiec większość przebiegu wykonały na olejach 10W40. Olej o którym piszesz takiemu silnikowi już nie zaszkodzi a zalanie mineralnego 20W50 go nie "uzdrowi"
Do silnika świeżo złożonego po kompletnej naprawie głównej najlepiej stosować jest mineralny olej 20W50 ale dedykowany specjalnie do silników mini, zintegrowanych ze skrzynią i przekładnią główną.
Ostatnie 10lat produkcji klasyka to okres stosowania w silnikach i skrzyniach matriałów o bardzo niskiej jakości. I tu już można zaryzykować stwierdzenie, że niezależnie od tego jaki olej będzie stosowany (dedykowany mineralny 20W50 czy dobrej jakości półsyntetyk 10W40) zespół napędowy nie wytrzyma większego przebiegu do koniecznej naprawy głównej.
W starych silnikach A serii eksploatowanych na mineralnym 20W50 skrzynie wytrzymywały dwukrotny przebieg międzynaprawczy silnika. Silniki które aktualnie trafiają do mnie do naprawy (roczniki 92-98) skrzynie są już praktycznie w 80% zużyte.
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
gdzie go w necie kupić?Luomo pisze:Jeśli to klasyk to lej Midland 20W50 i nie kombinuj Pozdr.!
a "real mini" is definitely not big, plastic and german
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
ja kupuje w "jaro oil" z piastowa, wysylaja
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
a co powicie o Millers Trans M 20w50 z minispares? klik
a "real mini" is definitely not big, plastic and german
- Arti
- Wiarus
- Posiadane auto: Rover Mini Balmoral edition
- Kontakt:
Midlanda kupowałem zarówno tu www a ostatnio tu allegro Wspieram lokalną gospodarkę Kolejny zakup u niego mam za to z rabatem
Co do Millerów to szukałem w Polsce u dystrybutorów. Obdzwoniłem trzech i tylko jeden coś wiedział na temat tego oleju. No i oczywiście na zamówienie. Midlandy od ręki w obu miejscach.
Co do Millerów to szukałem w Polsce u dystrybutorów. Obdzwoniłem trzech i tylko jeden coś wiedział na temat tego oleju. No i oczywiście na zamówienie. Midlandy od ręki w obu miejscach.
Pozdrawiam,
Arti
Arti
- dyslaw
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: 1992 MINI Honda
- Kontakt:
Ja stosuję Millers Mini oil 20w50. Akurat jest w Lublinie dystrybutor tej marki. Powinni teraz mieć baniak 5l na stanie.
Czy wiecie lub może wiecie gdzie mogę sprawdzić jakie powinno być ciśnienie oleju? Mam Coopera S z 2002 z kompresorem
Sorry, z pośpiechu dodałam post nie na tym forum co trzeba.
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
10 klas gorszy od midlanda a niewiele tanszy
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- Lukas
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Austin Mini Flame Red 1989
- Kontakt:
Nawet trochę droższy... Znalazłem Midlanda z beczki po 18 pln za litr.
Dobra, nie było pytania. Ale bańka fajna, nie
Dobra, nie było pytania. Ale bańka fajna, nie
aymoo.pl