regeneracja zacisku hamulcowego - ręczny nie odbija
regeneracja zacisku hamulcowego - ręczny nie odbija
Witam,
czy ktoś przerabiał na forum regenerację tylnego zacisku hamulcowego bo nie mogę nic znaleźć na forum.
Tylny prawy ręczny nie odbija po spuszczeniu ręcznego. Nożny odpuszcza klocki, natomiast ręczny nie.
Wyczyszczenie mechanizmu zewnętrznego dźwigni i WD-40 nic nie pomogło.
Interesuje mnie jak jest zbudowany zacisk w MINI-czy mam tam czego szukać.
czy ktoś przerabiał na forum regenerację tylnego zacisku hamulcowego bo nie mogę nic znaleźć na forum.
Tylny prawy ręczny nie odbija po spuszczeniu ręcznego. Nożny odpuszcza klocki, natomiast ręczny nie.
Wyczyszczenie mechanizmu zewnętrznego dźwigni i WD-40 nic nie pomogło.
Interesuje mnie jak jest zbudowany zacisk w MINI-czy mam tam czego szukać.
- Babak
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper S R53
- Kontakt:
Re: regeneracja zacisku hamulcowego - ręczny nie odbija
nie wskazane jest używanie WD-40 w okolicach układu hamulcowego.
Ja miałem podobny problem z tym że jeden tylny mi nie odpuszczał. Wina leżała w lince i przewodzie.
Musiałem cały przewód i linkę wymienić na nową i wszystko gra i tańczy.
Ja miałem podobny problem z tym że jeden tylny mi nie odpuszczał. Wina leżała w lince i przewodzie.
Potwierdzam, linka po prawej stronie również wymagała wymiany w aucie moje żony. Koszt 89 zł (ATE) w lokalnym sklepie. Numer tej po prawej stronie to 34411514214.Babak pisze:nie wskazane jest używanie WD-40 w okolicach układu hamulcowego.
Cóż, w końcu kupiłem MC
WD użyłem tylko do rozruszania dźwigni zewnętrznej od linki w zacisku. Nie psikałem na przewody.
Linkę mam sprawną (nie jest zatarta) i przy spuszczaniu drążka linka wysuwa się z pancerza.
Niestety wina leży po stronie zacisku - po jego naciśnięciu i puszczeniu, nie odbija.
Linkę mam sprawną (nie jest zatarta) i przy spuszczaniu drążka linka wysuwa się z pancerza.
Niestety wina leży po stronie zacisku - po jego naciśnięciu i puszczeniu, nie odbija.
Możesz podesłać zacisk do mnie odeśle całkowicie sprawny cena maks 150 brutto (rozebranie , piaskowanie , malowanie ,złożenie , sprawdzenie) dane na motostrefa24.pl
czyli jest to do rozruszania?
czy w tej cenie,jest wymiana wszystkich uszczelniaczy zacisku?
czy w tej cenie,jest wymiana wszystkich uszczelniaczy zacisku?
zmierzam wymienić zacisk koła tylko widzę, że ten co kupiłem ma inne zakończenie węża wkręcone w zacisk. obecne w aucie ma kątowe przez śrubę, a zakupione wchodzi prostopadle.
Pytanie:
czy obecny wąż w aucie będzie można wkręcić w zacisk? Czy niestety zaciski są inne?
Opis zacisków różni się pojedynczą cyfrą - zakupiony ma nr 7, a obecny w aucie nr 2. Reszta opisów identyczna.
Pytanie:
czy obecny wąż w aucie będzie można wkręcić w zacisk? Czy niestety zaciski są inne?
Opis zacisków różni się pojedynczą cyfrą - zakupiony ma nr 7, a obecny w aucie nr 2. Reszta opisów identyczna.
- Załączniki
-
- WP_20131111_002-forum.jpg (76.33 KiB) Przejrzano 1793 razy
-
- WP_20131111_003-forum.jpg (62.41 KiB) Przejrzano 1793 razy
-
- WP_20131110_005-forum.jpg (48.61 KiB) Przejrzano 1793 razy
Może komuś się przyda - zacisk inne w zakresie wprowadzenia przewodu hamulcowego. zacisk z cyfrą 2 - przewód kątowy wprowadzany, z cyfrą 7 przewód wprowadzany prostopadle.
Średnice i gwinty inne na wprowadzaniu do zacisku.
Temat do zamknięcia-jak dla mnie.
Średnice i gwinty inne na wprowadzaniu do zacisku.
Temat do zamknięcia-jak dla mnie.
Nie rozumie niektórych ludzi , pisałem 150zl brutto i twój zacisk wygląda i działa jak nowy !!!
kup jeszcze ze trzy , może coś dopasujesz
kup jeszcze ze trzy , może coś dopasujesz
- Babak
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper S R53
- Kontakt:
to wynika z faktu że jakoś w kwietniu 2003 roku zmieniali coś właśnie w tylnych hamulcach. Nie wiem czy przypadkiem po za innymi przewodami są trochę inne klocki...
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mercedes C180 W202
Witam. Z racji nazwy tematu postanowiłem tutaj zadać pytanie dotyczące regeneracji zacisków hamulcowych. Mam zamiar wypiaskować i nadać jakiś świeży wygląd zaciskom. W związku z tym mam kilka pytań:
1. Do piaskowania nie wyjmuję tłoczka ani gumek?
2. Do trawienia i cynkowania (galwanicznego) wyjmuję wszystko z zacisku?
3. Czy po cynkowaniu galwanicznym mogę dać do malowania proszkowego?
4. Czy do malowania proszkowego powinienem rozebrać zacisk tak, jak do cynkowania?
1. Do piaskowania nie wyjmuję tłoczka ani gumek?
2. Do trawienia i cynkowania (galwanicznego) wyjmuję wszystko z zacisku?
3. Czy po cynkowaniu galwanicznym mogę dać do malowania proszkowego?
4. Czy do malowania proszkowego powinienem rozebrać zacisk tak, jak do cynkowania?
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
ad 1 - mozesz rozebrac do golego tylko wtedy bedziesz musial delikatnie przehonowac dziure gdzie pracuje tloczek
ad 2 - tak
ad 3 - tak
ad 4 - zasadniczo tak, ale musisz byc swiadom gdzie farby byc nie moze, i musisz uswiadomic malujacego o tym
ad 2 - tak
ad 3 - tak
ad 4 - zasadniczo tak, ale musisz byc swiadom gdzie farby byc nie moze, i musisz uswiadomic malujacego o tym
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mercedes C180 W202
Dziękuję za odpowiedź i radę Pozdrawiam!
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
jeszcze a propos 4ego - mozna malowac zlozony, gumki powinny wytrzymac temp wygrzewania a ladnie sie z nich skruszy potem farba, ale bardziej to uzaleznione jest od tego jaki jest mechanizm recznego, zeby po tej operacji dzialal
o ile robisz tylne zaciski a nie np przednie
o ile robisz tylne zaciski a nie np przednie
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow