wyskakuje 2 bieg

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

aba2000
WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
Posiadane auto: Rover Mini

wyskakuje 2 bieg

Post autor: aba2000 »

Czy ktoś z was miał problem z wyskakującym 2 biegiem? Wszystkie wchodzą normalnie ale na 2 jak puszczę gaz, przy niskich obrotach to biegu nie ma po wciśnięciu gazu. Szukałem na forum ale chyba jestem pierwszy który ma taki problem. Za kilka dni mini trafia na zimowy przegląd z zaplanowanymi naprawami, więc może ktoś mi podrzuci co mogę zrobić w sprawie tego biegu.
Z góry dziekuję za pomoc.
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Re: wyskakuje 2 bieg

Post autor: flapjck1 »

kazdy to mial: wyciety synchronizator 2jki, mozliwe zuzycie walka wybieraka, ew lozysk skrzyni biegow - generalnie skrzynia do remontu
czasami przyczyna lezy w zerwanych poduszkach/lapach silnika, ale jak juz wyskakuje to bez rozbiorki zespolu napedowego sie nie obejdzie
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
markfive
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: markfive »

aba2000 pisze:...co mogę zrobić w sprawie tego biegu.
Z góry dziekuję za pomoc.
Usterka dość typowa i często spotykana. Trzeba wymontować z samochodu zespół napędowy, zdemontować i rozebrać skrzynię. Ustalić co w niej zostało uszkodzone / zużyte wymienic części i zmontować wszystko z powrotem.
Na ogół w podobnych przypadkach zużyte są trzy współpracujace ze soba elementy : piasta synchronizatora biegu 1/2, pierścień synchronizatora 2 biegu, koło zębate 2 go biegu, lub jeden z tych elementów. Zużyty pierscień synchronizatora powoduje w pierwszej kolejności zgrzytanie przy włączaniu biegu. Następstwem dalszej jazdy ze zużytym synchronizatorem jest mechaniczne uszkodzenie zazębienia koła dwójki z piastą synchronizatora. To powoduje niepełne zazębienie i "wyrzucanie biegu". Mogą być jeszcze inne przyczyny związane z wybierakiem czy wcześniejszym nieprawidłowym montażem, gdy ktoś wczesniej skrzynię rozbierał. Mocno zużyte łożyska wałka głównego skrzyni też mogą być przyczyną początku problemu, ale zazwyczaj i tak prowadzi to do uszkodzeń trzech elementów wymienionych na początku.

Ilustracje zwiazane z tematem
ilustracja tematu1
schemat skrzyni
ilustracja tematu 2
Ostatnio zmieniony 16 gru 2013, 10:13 przez markfive, łącznie zmieniany 7 razy.
aba2000
WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
Posiadane auto: Rover Mini

Post autor: aba2000 »

Dzięki wielkie za informacje. Sprawa już bardziej jasna się zrobiła, chociaż widzę, że to nie jest drobiazg. Jak dojdę do powodu, dam znać.
ODPOWIEDZ