mini 90r zaku odbudow swap na 1,6 vtec
Moderator: flapjck1
mini 90r zaku odbudow swap na 1,6 vtec
witam zakupilem w końcu jasia fasole auto 1990r 1,0.
Plusy auto kompletne z nieduzym przebiegiem i bezwypadkowe .
Minusy blacha do poprawki ,brak głowicy.
Plany: ogólna naprawa blacharki (dużo cześci blacharskich zakupione razem z autem , reszte dorabiam sam)
swap silnika honda 1,6 vtec 125km,
fotele do obszycia skóra(skora w gratisie była z autem)
Na dzień dzisiejszy auto całkowicie rozebrane częśc blacharki już naprwiona ,dorobiona rama pod silnik z hondy.
zakupione felgi stalowe 13cali z dużym rantem, dorobione prejściówki do zamocowania felg.
zakupione tuleje tył przód do odbudowy zawieszenia,
zakupione nowe części do odbudowy hamulców zaciski po regeneracji ,
fotele oddane do obszycia .
teraz trzeba się zabrać w wolnej chwili do dalszych prachttp://forum.mini.org.pl/templates/subSilver/images/ranks/icon/icon12.gif
pożniej wrzuce fotki jak jest na dzień dzisiejszy co zrobione żeby nie było tak smutno.
Plusy auto kompletne z nieduzym przebiegiem i bezwypadkowe .
Minusy blacha do poprawki ,brak głowicy.
Plany: ogólna naprawa blacharki (dużo cześci blacharskich zakupione razem z autem , reszte dorabiam sam)
swap silnika honda 1,6 vtec 125km,
fotele do obszycia skóra(skora w gratisie była z autem)
Na dzień dzisiejszy auto całkowicie rozebrane częśc blacharki już naprwiona ,dorobiona rama pod silnik z hondy.
zakupione felgi stalowe 13cali z dużym rantem, dorobione prejściówki do zamocowania felg.
zakupione tuleje tył przód do odbudowy zawieszenia,
zakupione nowe części do odbudowy hamulców zaciski po regeneracji ,
fotele oddane do obszycia .
teraz trzeba się zabrać w wolnej chwili do dalszych prachttp://forum.mini.org.pl/templates/subSilver/images/ranks/icon/icon12.gif
pożniej wrzuce fotki jak jest na dzień dzisiejszy co zrobione żeby nie było tak smutno.
- Załączniki
-
- auta graty mini 008.jpg (60.7 KiB) Przejrzano 4312 razy
-
- auta graty mini 007.jpg (90.86 KiB) Przejrzano 4312 razy
- Gibki Staruszek
- Maniak
- Posiadane auto: mini 1000 ooooolala !!!
Re: mini 90r zaku odbudow swap na 1,6 vtec
Oooo ... chętnie pooglądam ten projekt ... daj dużo fotek , powodzenia.
ps. dobry wybór silnika !
ps. dobry wybór silnika !
w sobotę fotele beda ubrane w skóre. postaram sie powrzucac trochę fotek.
w między czasie może ktoś podrzuci pomysł na kolor na miniaka
w między czasie może ktoś podrzuci pomysł na kolor na miniaka
Wybierz coś z klasycznej palety z lat 60' Pozdr.!
auto oryginale czarne więc kolor do zmiany, do autka beda założone kola 13 cali szeroka stal i co się z tym wiąże szerokie nadkola i mam z nimi na razie problem co zakupić i jakie założyć. ogólnie doborem malowania chce osiągnąć efekt niskiego autka żeby było szerokie dołem i optycznie niskie.
A w Węgrowie masz gładkie drogi? Pytam bo na 13" jeździ się co najmniej średnio... Miałem Miniaka na sportpackach i strasznie waliło zawieszenie. Zerknij sobie na stronę MarkFive. Tam masz objaśnione konsekwencje jeżdżenia na 13". Jeśli chcesz nadkola pasujące do Twojego opisu to mam dla Ciebie taką propozycję: Mini Miglia Race Wheel Arch Kit
Pozdr.!
Pozdr.!
- Załączniki
-
- DSC_7675.jpg (109 KiB) Przejrzano 4162 razy
-
- DSC_7562.jpg (105.35 KiB) Przejrzano 4162 razy
-
- img_6259.jpg (88.9 KiB) Przejrzano 4162 razy
- Sadam
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
akurat przy swapach na silnik z hondy 13" to prawie mus - primo trakcja, secundo jeśli kolega nie planuje grzebać ani zmieniać skrzyni, a przypuszczam, że nie planuje, to będzie miał przełożenie główne coś koło 4:1 (w zależności jaka dokładnie jest skrzynia), przy tak małych kółkach/sporej mocy zdecydowanie krótkie - czyli znów trakcja
a przy okazji, zbywają mi dwa komplety Group 2 szerokich bo matoły z Anglii przysłały takie za miast wąskich, dwa razy...
a przy okazji, zbywają mi dwa komplety Group 2 szerokich bo matoły z Anglii przysłały takie za miast wąskich, dwa razy...
Ostatnio zmieniony 12 mar 2014, 09:45 przez Sadam, łącznie zmieniany 1 raz.
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas
- markfive
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Moje uwagi na temat problemów związanych z jazdą na 13 calowych szerokich, nisko profilowych zestawach (felga / opona) odnoszą się do seryjnych miniaków w żaden sposób nie dostosowanych do takich kół.Luomo pisze:...Zerknij sobie na stronę MarkFive. Tam masz objaśnione konsekwencje jeżdżenia na 13"...
W przypadku modyfikacji pod zespół napędowy hondy konieczna jest jednoczesna modyfikacja zawieszenia zarówno z przodu jak i z tyłu, zmiana rozstawu kół, mocne hamulce a więc i odpowiednio duże tarcze. Konieczna jest modyfikacja co najmniej mocowania przekładni kierowniczej i jeszcze wiele innych zmian. 13 " mają w tym przypadku uzasadnienie.
Autor projektu chyba wie co robi, a jeżeli nie, to będzie to kolejny pomysł który się zaczął ... i na tym się skończyło.
koledzy zdaje sobie sprawe co chce zrobić z miniakiem i jak mam to zrobić napewno trakcja, stare mocowanie wózka przedniego do kosza powracamy do korzeni wszystkoo dorobione z metalu zamiast gum przez które pękają błotniki itp ,oprócz tego zwiększona ilość mocowań z karoserią. magiel przeniesiony o około 2cm, dorobiony wózek pod honde i pasuje do miniaczka(własnoręcznie to nie pierwsza moja przeróbka a zdecydowałem się na mini bo to pocieszny wóz , były bmw e30 3,5l, golf 2 dostał 2,8vr6 itp wszystko własnymi rękami a nie tak jak większośc kupują auto oddają do mechaników lub kupuja dorobione wózki pod silnik a potem sie chwala ze zrobili (ale ludzie za nich) a nie sami.
ale wrócmy do tematu. mile widziane dobre sugestie a nie podsmiechujki.
ale wrócmy do tematu. mile widziane dobre sugestie a nie podsmiechujki.
- Sadam
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Podśmiechujek jeszcze nie było, jakbyś przejrzał forum to znajdziesz już kilka Vteców w Mini, jakoś nie kojarzę, żeby którykolwiek z tych projektów został zaprezentowany w ukończonej formie i tam są podśmiechujki.
Póki co napisałeś co chcesz, ale nie w jaki sposób osiągnąć, także ciężko o sugestie, poza tym niewiele osób tutaj ma rzeczywiste doświadczenie z tego typu przebudową, także sugestie niekoniecznie mogą być sprawdzone... (ja zresztą też)
Niemniej zajrzyj tutaj:
http://hondateam.phorum.pl/viewtopic.php?p=5419
i wybierz skrzynię z najdłuższym przełożeniem, tak ja bym zrobił, przy tak małych kółka jak w miniaku nie ma sensu wkładać krótkiej skrzyni, bo będziesz mielił kołami w miejscu na każdym biegu.
Póki co napisałeś co chcesz, ale nie w jaki sposób osiągnąć, także ciężko o sugestie, poza tym niewiele osób tutaj ma rzeczywiste doświadczenie z tego typu przebudową, także sugestie niekoniecznie mogą być sprawdzone... (ja zresztą też)
Niemniej zajrzyj tutaj:
http://hondateam.phorum.pl/viewtopic.php?p=5419
i wybierz skrzynię z najdłuższym przełożeniem, tak ja bym zrobił, przy tak małych kółka jak w miniaku nie ma sensu wkładać krótkiej skrzyni, bo będziesz mielił kołami w miejscu na każdym biegu.
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
kolegp Luomo jak miałeś sportpackach mieśiły się koła i jaki miałeś rozmiar opony i szerokośc felgi? Napisałeś ze waliło zawieszenie to troche rozwiń temat . czy czasem nie miałeś poliuretanów i czy wózek miałeś zamontowany na gumach bo wdedy potrafi przód żyć własnym życiem. ja zamierzam na moje 13 naciągnąć opony tylko rozmiar jeszcze nie określony. i powiem że pare aut miałem z naciągnietymi oponami i nawet koleiny nie czuły i ładnie mieszczą się w nadkola
- Załączniki
-
- auta 027.jpg (141.09 KiB) Przejrzano 4044 razy
projekt zaczełem to go skończe moim wrogiem jest brak czasu bo równoczesnie praca zarobkowa w warsztacie i kolejny ciezki projekt bmw e30 kombi z silnikem 5,0l V12 bedzie zabawa
Przejrzyj sobie mój wątek: http://forum.mini.org.pl/viewtopic.php?t=9453 Z tego co pamiętam to szer. 170 i profil chyba 55, ale głowy nie dam sobie uciąć.
- Gibki Staruszek
- Maniak
chciałeś jakies sugestie ... z tą skrzynia to faktycznie prawda (nie czeka podmianka biegów na dłuższe ).Dziwi mnie ,że przesuwałeś mocowanie kolumny . ja nie musiałem tego robić a mamy takie same bloki i pewnie skrzynie podobne ,choć skrzynie to sporo piłowałem. Co do mocowania przekładni trzeba wzmocnić całą przednia czesć podłogi bo jest miekka i potem przy gwałtownym ruszaniu poła idą do przodu i szarpią maglownicą a ona siągnie i wygina ścianke/podłogę , a co się dzieje wtety z autem to masakra. Koła prezymieżaj przed blacharką bo do trzynastek i posadzenia nisko auta trzeba będzie mocni wycinac nadkola i z przodu i z tyłu też .
- Gibki Staruszek
- Maniak
przymierzaj ... oczywiście ...