mini 90r zaku odbudow swap na 1,6 vtec

Część forum poświęcona naszym Miniakom. Zanim założysz nowy post, zapoznaj sie z panującymi tu zasadami.

Moderator: flapjck1

ArturC
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

mini 90r zaku odbudow swap na 1,6 vtec

Post autor: ArturC »

witam zakupilem w końcu jasia fasole auto 1990r 1,0.
Plusy auto kompletne z nieduzym przebiegiem i bezwypadkowe .
Minusy blacha do poprawki ,brak głowicy.
Plany: ogólna naprawa blacharki (dużo cześci blacharskich zakupione razem z autem , reszte dorabiam sam)
swap silnika honda 1,6 vtec 125km,
fotele do obszycia skóra(skora w gratisie była z autem)
Na dzień dzisiejszy auto całkowicie rozebrane częśc blacharki już naprwiona ,dorobiona rama pod silnik z hondy.
zakupione felgi stalowe 13cali z dużym rantem, dorobione prejściówki do zamocowania felg.
zakupione tuleje tył przód do odbudowy zawieszenia,
zakupione nowe części do odbudowy hamulców zaciski po regeneracji ,
fotele oddane do obszycia .

teraz trzeba się zabrać w wolnej chwili do dalszych prachttp://forum.mini.org.pl/templates/subSilver/images/ranks/icon/icon12.gif

pożniej wrzuce fotki jak jest na dzień dzisiejszy co zrobione żeby nie było tak smutno.
Załączniki
auta graty mini 008.jpg
auta graty mini 008.jpg (60.7 KiB) Przejrzano 4312 razy
auta graty mini 007.jpg
auta graty mini 007.jpg (90.86 KiB) Przejrzano 4312 razy
Awatar użytkownika
Gibki Staruszek
Maniak
Maniak
Posiadane auto: mini 1000 ooooolala !!!

Re: mini 90r zaku odbudow swap na 1,6 vtec

Post autor: Gibki Staruszek »

Oooo ... chętnie pooglądam ten projekt ... :shock: daj dużo fotek , powodzenia.
ps. dobry wybór silnika ! :grin:
ArturC
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

w sobotę fotele beda ubrane w skóre. postaram sie powrzucac trochę fotek.
w między czasie może ktoś podrzuci pomysł na kolor na miniaka
Awatar użytkownika
Luomo
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: Luomo »

Wybierz coś z klasycznej palety z lat 60' :-) Pozdr.!
ArturC
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

auto oryginale czarne więc kolor do zmiany, do autka beda założone kola 13 cali szeroka stal i co się z tym wiąże szerokie nadkola i mam z nimi na razie problem co zakupić i jakie założyć. ogólnie doborem malowania chce osiągnąć efekt niskiego autka żeby było szerokie dołem i optycznie niskie.
Awatar użytkownika
Luomo
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

A w Węgrowie masz gładkie drogi? Pytam bo na 13" jeździ się co najmniej średnio... Miałem Miniaka na sportpackach i strasznie waliło zawieszenie. Zerknij sobie na stronę MarkFive. Tam masz objaśnione konsekwencje jeżdżenia na 13". Jeśli chcesz nadkola pasujące do Twojego opisu to mam dla Ciebie taką propozycję: Mini Miglia Race Wheel Arch Kit
Pozdr.!
Załączniki
DSC_7675.jpg
DSC_7675.jpg (109 KiB) Przejrzano 4162 razy
DSC_7562.jpg
DSC_7562.jpg (105.35 KiB) Przejrzano 4162 razy
img_6259.jpg
img_6259.jpg (88.9 KiB) Przejrzano 4162 razy
Awatar użytkownika
Sadam
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Sadam »

akurat przy swapach na silnik z hondy 13" to prawie mus - primo trakcja, secundo jeśli kolega nie planuje grzebać ani zmieniać skrzyni, a przypuszczam, że nie planuje, to będzie miał przełożenie główne coś koło 4:1 (w zależności jaka dokładnie jest skrzynia), przy tak małych kółkach/sporej mocy zdecydowanie krótkie - czyli znów trakcja

a przy okazji, zbywają mi dwa komplety Group 2 szerokich bo matoły z Anglii przysłały takie za miast wąskich, dwa razy...
Ostatnio zmieniony 12 mar 2014, 09:45 przez Sadam, łącznie zmieniany 1 raz.
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas :(
Awatar użytkownika
markfive
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: markfive »

Luomo pisze:...Zerknij sobie na stronę MarkFive. Tam masz objaśnione konsekwencje jeżdżenia na 13"...
Moje uwagi na temat problemów związanych z jazdą na 13 calowych szerokich, nisko profilowych zestawach (felga / opona) odnoszą się do seryjnych miniaków w żaden sposób nie dostosowanych do takich kół.
W przypadku modyfikacji pod zespół napędowy hondy konieczna jest jednoczesna modyfikacja zawieszenia zarówno z przodu jak i z tyłu, zmiana rozstawu kół, mocne hamulce a więc i odpowiednio duże tarcze. Konieczna jest modyfikacja co najmniej mocowania przekładni kierowniczej i jeszcze wiele innych zmian. 13 " mają w tym przypadku uzasadnienie.
Autor projektu chyba wie co robi, a jeżeli nie, to będzie to kolejny pomysł który się zaczął ... i na tym się skończyło. :smile:
ArturC
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

koledzy zdaje sobie sprawe co chce zrobić z miniakiem i jak mam to zrobić napewno trakcja, stare mocowanie wózka przedniego do kosza powracamy do korzeni wszystkoo dorobione z metalu zamiast gum przez które pękają błotniki itp ,oprócz tego zwiększona ilość mocowań z karoserią. magiel przeniesiony o około 2cm, dorobiony wózek pod honde i pasuje do miniaczka(własnoręcznie to nie pierwsza moja przeróbka a zdecydowałem się na mini bo to pocieszny wóz , były bmw e30 3,5l, golf 2 dostał 2,8vr6 itp wszystko własnymi rękami a nie tak jak większośc kupują auto oddają do mechaników lub kupuja dorobione wózki pod silnik a potem sie chwala ze zrobili (ale ludzie za nich) a nie sami.

ale wrócmy do tematu. mile widziane dobre sugestie a nie podsmiechujki.
Awatar użytkownika
Sadam
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Sadam »

Podśmiechujek jeszcze nie było, jakbyś przejrzał forum to znajdziesz już kilka Vteców w Mini, jakoś nie kojarzę, żeby którykolwiek z tych projektów został zaprezentowany w ukończonej formie i tam są podśmiechujki.

Póki co napisałeś co chcesz, ale nie w jaki sposób osiągnąć, także ciężko o sugestie, poza tym niewiele osób tutaj ma rzeczywiste doświadczenie z tego typu przebudową, także sugestie niekoniecznie mogą być sprawdzone... (ja zresztą też)

Niemniej zajrzyj tutaj:
http://hondateam.phorum.pl/viewtopic.php?p=5419
i wybierz skrzynię z najdłuższym przełożeniem, tak ja bym zrobił, przy tak małych kółka jak w miniaku nie ma sensu wkładać krótkiej skrzyni, bo będziesz mielił kołami w miejscu na każdym biegu.
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas :(
ArturC
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

kolegp Luomo jak miałeś sportpackach mieśiły się koła i jaki miałeś rozmiar opony i szerokośc felgi? Napisałeś ze waliło zawieszenie to troche rozwiń temat . czy czasem nie miałeś poliuretanów i czy wózek miałeś zamontowany na gumach bo wdedy potrafi przód żyć własnym życiem. ja zamierzam na moje 13 naciągnąć opony tylko rozmiar jeszcze nie określony. i powiem że pare aut miałem z naciągnietymi oponami i nawet koleiny nie czuły i ładnie mieszczą się w nadkola
Załączniki
auta 027.jpg
auta 027.jpg (141.09 KiB) Przejrzano 4044 razy
ArturC
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

projekt zaczełem to go skończe moim wrogiem jest brak czasu bo równoczesnie praca zarobkowa w warsztacie i kolejny ciezki projekt bmw e30 kombi z silnikem 5,0l V12 bedzie zabawa
Awatar użytkownika
Luomo
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Przejrzyj sobie mój wątek: http://forum.mini.org.pl/viewtopic.php?t=9453 Z tego co pamiętam to szer. 170 i profil chyba 55, ale głowy nie dam sobie uciąć.
Awatar użytkownika
Gibki Staruszek
Maniak
Maniak

chciałeś jakies sugestie ... z tą skrzynia to faktycznie prawda (nie czeka podmianka biegów na dłuższe ).Dziwi mnie ,że przesuwałeś mocowanie kolumny . ja nie musiałem tego robić a mamy takie same bloki i pewnie skrzynie podobne ,choć skrzynie to sporo piłowałem. Co do mocowania przekładni trzeba wzmocnić całą przednia czesć podłogi bo jest miekka i potem przy gwałtownym ruszaniu poła idą do przodu i szarpią maglownicą a ona siągnie i wygina ścianke/podłogę , a co się dzieje wtety z autem to masakra. Koła prezymieżaj przed blacharką bo do trzynastek i posadzenia nisko auta trzeba będzie mocni wycinac nadkola i z przodu i z tyłu też .
Awatar użytkownika
Gibki Staruszek
Maniak
Maniak

przymierzaj ... oczywiście ... :oops:
ODPOWIEDZ