Czym to zmyć?

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Czym to zmyć?

Post autor: dawid »

Cześć,
Mam pytanko - czym zmyć albo co robię źle - mowa o zacieku przy dyszach spryskiwaczy.
W każdym moim aucie coś takiego powstawało, nie wiadomo dlaczego. Moze tak ma byc?
Pomimo mycia - zostaja mi zawsze takie slady przy spryskiwaczach.
Plyn, ktorego uzywam to jakis "NANO TECHNOLOGY" co sprzedaja na BP.

To normalne?
Załączniki
zaciek.jpg
zaciek.jpg (66.16 KiB) Przejrzano 559 razy
R60 | since 2006.
mateo
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Clubman

Re: Czym to zmyć?

Post autor: mateo »

Podobny efekt mialem kiedys na srebrnym Polo, walczylem w takiej kolejnosci:

1. gabkowanie woda z duza iloscia plynu do naczyn
2. roztwor wody z octem
3. lekko scierna pasta
4. wosk koloryzujacy

Ewentualnie slyszalem o czyszczeniu przebarwien przy pomocy cieplego talku(ale to moze byc z posrod bajek).
Awatar użytkownika
TRIP
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

Post autor: TRIP »

zawsze używałem najzwyklejszych i najtańszych płynów od przypadkowych producentów
i jeszcze na żadnym samochodzie mi się coś takiego nie zrobiło
Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

ja nie mam pojecia, dlaczego tak sie robi.. nie naduzywam plynu ani nic, regularny wrecz ksiazkowy uzytkownik spryskiwaczy :) (zimą--plyn zimowy, latem - letni).
Na czerwonym R53 tak mialem, myslalem, ze to wina starej blachy (spłowiała powłoka czy coś) no ale teraz na nowym aucie to samo i zaczęło mnie niepokoić..
R60 | since 2006.
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

to ta nanotechnologia szkodzi, nie używajcie tych plynow bo sa takie skutki
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

raz nano raz nie nano, ale generalnie od zawsze z bp mialem plyny bo za darmo wiec jak widac moze to byc ich efekt..
R60 | since 2006.
Pery
Nowy
Nowy
Posiadane auto: MINI R50

Post autor: Pery »

Przerabiałem podobny problem w Preludzie :cry: choć przyznam było mniej widoczne niż u Ciebie. Pojawiło mi się po jakimś koncentracie płynu do wycieraczek i od tej pory w lecie używam w spryskiwaczach tylko wody demineralizowanej - bez żadnych dodatków (po każdym myciu samochodu, pro forma zawsze czyszczę jeszcze odrębnie szyby najzwyklejszym płynem do szyb bądź specyfikiem AutoGlym do szyb - w zależności co mam pod ręką), a w zimie już gotowe zwykłe płyny zimowe.
Ale wracając do tematu z problemem poradziłem sobie w następujący sposób:
1. Wstępnie umyłem miejsce z przedmiotową skazą na lakierze - by pozbyć się wszelkiego brudu.
2. Potraktowałem je później IPA (100%) sądząc, że może odtłuszczenie coś pomoże - ale zbytnio nie było poprawy, także poszły w ruch środki z cząsteczkami ściernymi (zacząłem od tych najmniej inwazyjnych).
3. Cleaner lekko ścierny Dodo Juice Lime Prime - u mnie załatwił sprawę praktycznie w 90%
4. To czego nie załatwił cleaner potraktowałem delikatnie lekko ścierną pastą polerską
5. Na zakończenie jeszcze raz poszedł w ruch cleaner ale już bez cząstek ściernych i finalnie wosk.

Aktualnie gdybym miał taki problem zmodyfikowałbym swoje działanie i zamiast IPA spróbowałbym zadziałać środkiem APC może by coś pomógł, jak nie to bym próbował wskazanych wyżej kroków.
Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Ale jaja, ja w sumie nie zwracalem na to szczegolnie uwagi sadzac, ze po prostu spryskiwacz zle dzialal, ale to sie nadaje do ubezpieczyciela stacji BP z ktorym i tak juz mialem przejscia po uszkodzeniu na myjni, ale są fair.
Jutro sprobuje to przetrzec lekko mleczkiem do rys albo pastą do zębów hehe no i wywalam te pomyje z BP #shit

dzieki za pomoc, btw co to jest "srodek APC" ?
R60 | since 2006.
Awatar użytkownika
iad
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MCS R53

Post autor: iad »

APC = All Purpose Cleaner

Tutaj masz kilka tych środków nie wiem jaki dokładnie używał kolega.
http://mrcleaner.pl/index.php?podkat=3682&&site_no=2
Pery
Nowy
Nowy
Posiadane auto: MINI R50

Post autor: Pery »

Co do APC to używałem firmy Poorboy's World
Osobiście uważam, że pewnym zabiegiem profilaktycznym, który może nas chronić przed takimi niespodziankami na lakierze (albo choć ograniczać ich negatywny wpływ na powłokę lakierniczą) jest woskowanie. Uważam, że chociaż dwa razy w roku naszym samochodom powinno się przeprowadzić procedurę woskowania (na wiosnę/lato - nie ma jak porządny look :mrgreen: oraz na sezon jesienno/zimowy - w celu ochrony lakieru).
Ja już wiosenne woskowanie MINI mam świeżo za sobą (bo raptem wczoraj je zrobiłem :wink: ), przede mną jeszcze zmaganie z lakierem na preludzie.
ODPOWIEDZ