Rozkodowanie VIN
Moderator: flapjck1
- Psztymucel
- Wiarus
- Posiadane auto: IMA, Fulvia, 900, Ypsilon
- Kontakt:
Rozkodowanie VIN
Witam
Czy ktoś zna jakieś linki do rozkodowywania numerów VIN Mini, ale nie produkcji brytyjskiej
Dokładniej potrzebuję zdobyć potwierdzenie, że poniższy numer jest prawidłowy:
XLV17016864S
Dzięki za pomoc
Czy ktoś zna jakieś linki do rozkodowywania numerów VIN Mini, ale nie produkcji brytyjskiej
Dokładniej potrzebuję zdobyć potwierdzenie, że poniższy numer jest prawidłowy:
XLV17016864S
Dzięki za pomoc
One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
- Twister
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper 1.0 (taki śmieszek!) 91' HIF44
Re: Rozkodowanie VIN
Numer VIN musi mieć 17 znaków... Twój jest za krótki. Do tego suma kontrolna się nie zgadza
- Psztymucel
- Wiarus
- Kontakt:
To jest VIN z auta z 1977 roku. Już znalazłem inne auto, które ma tą samą konstrukcję numeru VIN, więc numer jest poprawny.
Wikipedia podaje, że do 1981 nie było standardu na numer i każdy producent stosował co chciał.
Wikipedia podaje, że do 1981 nie było standardu na numer i każdy producent stosował co chciał.
Ostatnio zmieniony 12 sie 2014, 08:37 przez Psztymucel, łącznie zmieniany 1 raz.
One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
- Twister
- Swój Człowiek
OK... no to szukam dalej...
http://www.love-mini.co.uk/vin-numbers/classic
Samochód z przedziału 1974 - 1980:
X - nieuważywany
L - 998cc
V- Minivan
1 - Round nose, Mini body style. Includes: Mini 850, Mini 850 City, Mini 850 Special Deluxe, Mini 1000, Van (848cc and 998cc), Mini Special 1098cc, and Pick-up (850cc and 998cc)
Dalej ta strona nie była już przydatna...
http://www.retrominisltd.co.uk/index.ph ... page&id=16
Tutaj znalazłem jednak takie rozkodowanie:
MODEL (Engine Size) YEAR(s) PREFIX Starting from Chassis No.
Mini 95 Van (1000) 1979-84 X-LV1 126932
Czyli wygląda na to, że ten numer VIN (a raczej "Chassis Number") jest prawdziwy.
Nie znalazłem jednak nigdzie informacji o fabryce, gdzie mini zostało złożone (pewnie jest to ostatnia litera z numeru)
http://www.love-mini.co.uk/vin-numbers/classic
Samochód z przedziału 1974 - 1980:
X - nieuważywany
L - 998cc
V- Minivan
1 - Round nose, Mini body style. Includes: Mini 850, Mini 850 City, Mini 850 Special Deluxe, Mini 1000, Van (848cc and 998cc), Mini Special 1098cc, and Pick-up (850cc and 998cc)
Dalej ta strona nie była już przydatna...
http://www.retrominisltd.co.uk/index.ph ... page&id=16
Tutaj znalazłem jednak takie rozkodowanie:
MODEL (Engine Size) YEAR(s) PREFIX Starting from Chassis No.
Mini 95 Van (1000) 1979-84 X-LV1 126932
Czyli wygląda na to, że ten numer VIN (a raczej "Chassis Number") jest prawdziwy.
Nie znalazłem jednak nigdzie informacji o fabryce, gdzie mini zostało złożone (pewnie jest to ostatnia litera z numeru)
- Twister
- Swój Człowiek
Twister pisze:X - nieuważywany
Oczywiście chodziło o "nieużywany".
Przepraszam za post jeden pod drugim, ale edycję ktoś ukradł
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Wg mnie vin krotki bo to składak, takie inf z ubezpieczalni. Przy zawieraniu ubezp uzupełniaja brakujace miejsca zerami.
Arafat
- Twister
- Swój Człowiek
Teraz jestem mądry, bo poczytałem VIN krótki, bo to nie VIN Numery VIN wprowadzono od 1981 roku. Przed tą datą w Mini był stosowany Chassis Number. Tak naprawdę, co producent, to sobie sam dobierał formatArafat pisze:Wg mnie vin krotki bo to składak, takie inf z ubezpieczalni. Przy zawieraniu ubezp uzupełniaja brakujace miejsca zerami.
- Psztymucel
- Wiarus
- Kontakt:
Arafat. Tak jak Twister napisał to jest VIN z przed epoki VIN
Na 100% to nie jest składak, bo jak wytłumaczysz, że 3 takie same modelowo auta mają tak samo skonstruowany numer. Wszystkie pochodzą z tej samej wytwórni. Jedno jest w niemczech, jedno w angli, a jedno w portugali.
Byłby to raczej dość osobliwy zbieg okoliczności
Dlatego pytam o numery Mini nie produkowanych w angli, bo one miały inne od tych angielskich. Wszelakie dekodery do Mini uwzględniają tylko i wyłącznie British Made.
Polecam też poczytanie historii Mini o autach produkowanych w hiszpanii, afryce, włoszech, australii, czy portugali. One na 100% miały innaczej kodowany VIN niż to co znamy ze stron podanych przez Twistera.
Na 100% to nie jest składak, bo jak wytłumaczysz, że 3 takie same modelowo auta mają tak samo skonstruowany numer. Wszystkie pochodzą z tej samej wytwórni. Jedno jest w niemczech, jedno w angli, a jedno w portugali.
Byłby to raczej dość osobliwy zbieg okoliczności
Dlatego pytam o numery Mini nie produkowanych w angli, bo one miały inne od tych angielskich. Wszelakie dekodery do Mini uwzględniają tylko i wyłącznie British Made.
Polecam też poczytanie historii Mini o autach produkowanych w hiszpanii, afryce, włoszech, australii, czy portugali. One na 100% miały innaczej kodowany VIN niż to co znamy ze stron podanych przez Twistera.
- minimaniak
- Klubowicz
- Posiadane auto: Klasyki "Dziadek" 25LE, 35LE, 40LE, Cabriolet, Van,Kombi i parę innych
- Kontakt:
Z ciekawości jutro Ci podam jaki mam w "dziadku" też krótki
Pozdrawiam Adam
TEL. 606-877-927
PIERWSZY W POLSCE SKLEP Z CZĘŚCIAMI DO MINI www.mini-land.pl
TEL. 606-877-927
PIERWSZY W POLSCE SKLEP Z CZĘŚCIAMI DO MINI www.mini-land.pl
- Psztymucel
- Wiarus
- Kontakt:
Super. Fajnie by było jak by ktoś jeszcze podał jakiś oryginalny VIN z Inno.
Ostatnio zmieniony 13 sie 2014, 08:51 przez Psztymucel, łącznie zmieniany 1 raz.