Kontrolka Check
- Julx
- Nowy
- Posiadane auto: MINI Cooper 2005r
Kontrolka Check
Witam,
Tak na wstępie - szukałam tematu, nie było... a jak był nt. sond to nikt mi nie odpowiedział a niestety powstał nowy problem...
Otóż jakieś dwa tygodnie temu zapaliła mi się kontrolka silnika. Pierwsze co mi przyszło na myśl to sonda lambda (spalanie wzrosło +- o litr, to dość sporo), po podłączeniu pod komputer pokazało błędy obydwóch sond (mechanik powiedział, że może tak być gdy jedna nie współpracuje z drugą), skasował błąd i było dobrze przez dwa dni, wtedy ponownie zapaliła mi się kontrolka (po weekendzie, który MINI spędził w garażu nieużywany) jeździłam z nią tydzień po czym podjeżdżając do umówionego warsztatu nagle ZGASŁA (ironia losu...)
Moje pytanie - Czy to możliwe, że mam zapchaną przepustnice, katalizator, cokolwiek innego niż sonda? Dodam tylko, że na co dzień nie pokonuję dużych dystansów ale w ostatnim czasie zdarzało mi się bywać w trasie
Dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
Tak na wstępie - szukałam tematu, nie było... a jak był nt. sond to nikt mi nie odpowiedział a niestety powstał nowy problem...
Otóż jakieś dwa tygodnie temu zapaliła mi się kontrolka silnika. Pierwsze co mi przyszło na myśl to sonda lambda (spalanie wzrosło +- o litr, to dość sporo), po podłączeniu pod komputer pokazało błędy obydwóch sond (mechanik powiedział, że może tak być gdy jedna nie współpracuje z drugą), skasował błąd i było dobrze przez dwa dni, wtedy ponownie zapaliła mi się kontrolka (po weekendzie, który MINI spędził w garażu nieużywany) jeździłam z nią tydzień po czym podjeżdżając do umówionego warsztatu nagle ZGASŁA (ironia losu...)
Moje pytanie - Czy to możliwe, że mam zapchaną przepustnice, katalizator, cokolwiek innego niż sonda? Dodam tylko, że na co dzień nie pokonuję dużych dystansów ale w ostatnim czasie zdarzało mi się bywać w trasie
Dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
-
- Nowy
- Posiadane auto: R53 COOPER S
Re: Kontrolka Check
Witam
Samo skasowanie błędu przez mechanika nic nie załatwi, skoro komputer wykazuje błąd sondy to znaczy iż otrzymuje z tego określonego czujnika nieprawidłowe parametry a zatem tu powinieneś upatrywać problem, najłatwiej oczywiście jest wymienić wadliwy element ale jest to kosztowne i nie polecam, co do sondy to są magicy którzy potrafią doskonale sprawdzić co jest nie tak potrzeba tylko trafić na dobrego człowieka który będzie miał trochę chęci by się tym zająć a nie będzie namawiał na wymianę na nową, patrząc na objawy raz się zapala raz gaśnie sprawdź połączenia oraz samo zamontowanie.
Samo skasowanie błędu przez mechanika nic nie załatwi, skoro komputer wykazuje błąd sondy to znaczy iż otrzymuje z tego określonego czujnika nieprawidłowe parametry a zatem tu powinieneś upatrywać problem, najłatwiej oczywiście jest wymienić wadliwy element ale jest to kosztowne i nie polecam, co do sondy to są magicy którzy potrafią doskonale sprawdzić co jest nie tak potrzeba tylko trafić na dobrego człowieka który będzie miał trochę chęci by się tym zająć a nie będzie namawiał na wymianę na nową, patrząc na objawy raz się zapala raz gaśnie sprawdź połączenia oraz samo zamontowanie.
-
- Nowy
W temacie Sonda Lambda jest rozmowa o problemie
- Julx
- Nowy
Gdybym znalazła tam odpowiedź nie zakładałabym nowego tematu, poza tym w temacie o którym mówisz zadałam pytanie na które nie uzyskałam odpowiedzi... a o tym, że kasowanie błędu nie rozwiąże problemu doskonale wiem
- satyr88
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MCS R53
- Kontakt:
Ja mam taki problem od początku roku... Zaczęło się od check engine i podszarpywania silnikiem. Tego samego dnia pojechałem do mechanika - okazało się, że sonda pokazywała błędy, wymienili mi sonde lambda na nowy zamiennik, pokasowali błędy i miałem spokój przez ok 5 miesiecy.. Po tym czasie znów zapalił się chceck engine spalanie minimalnie wzrosło, kontrolka raz świeciła stale, a raz gasła po kilku minutach.
Po sprawdzeniu błędów - znów to samo "błąd mieszanki paliwowej". Mechanicy po raz kolejny wymienili mi sondę na nową w ramach gwarancji. Auto chodziło płynnie i po ok 3 miesiącach znów zapalił mi się chceck engine... Po raz kolejny pokazuje "błąd mieszanki paliwowej" i do tego błąd czujnika stukowego, auto ciągle jakby dostaje zbyt bogatą mieszankę.
Jeździ płynnie, nie zauważam żadnych zmian, jedyny objaw to zapalanie się kontrolki.. Mechanicy znów mi pokasowali błędy i póki co kilka tygodni się nie pojawiają.
Po sprawdzeniu błędów - znów to samo "błąd mieszanki paliwowej". Mechanicy po raz kolejny wymienili mi sondę na nową w ramach gwarancji. Auto chodziło płynnie i po ok 3 miesiącach znów zapalił mi się chceck engine... Po raz kolejny pokazuje "błąd mieszanki paliwowej" i do tego błąd czujnika stukowego, auto ciągle jakby dostaje zbyt bogatą mieszankę.
Jeździ płynnie, nie zauważam żadnych zmian, jedyny objaw to zapalanie się kontrolki.. Mechanicy znów mi pokasowali błędy i póki co kilka tygodni się nie pojawiają.
-
- Nowy
Sonda lambda montowana w układzie wydechowym pojazdu ma mierzyć zawartość tlenu w spalinach, która odzwierciedla efektywność spalania mieszanki paliwowej w cylindrach. Sygnał z sondy lambda trafia do sterownika silnika, który na tej podstawie reguluje skład mieszanki. Warunkiem poprawnej pracy sondy jest rozgrzanie jej do odpowiedniej temperatury, jeżeli chodzi o przepustnice to ma ona raczej wpływ na ilość dozowanej mieszanki i przy awarii przepustnicy komputer nie powinien pokazać błędu sondy, jeżeli chodzi o katalizator to urządzenie, którego zadaniem jest neutralizowanie spalin wydalanych przez układ wydechowy. Dzięki katalizatorowi obecne w spalinach związki trujące ulegają różnym reakcjom chemicznym, na przykład dopalaniu. W efekcie ulatniają się z rury wydechowej jako związki obojętne.
Jak widzisz Sonda ma za zadanie mierzyć zawartość tlenu więc logicznie uszkodzony katalizator nie powinien mieć wpływu na działanie sondy, myślę że w 90% błąd sondy wynika z uszkodzenia samego czujnika lub jego okablowania.
Takie moje zdanie - ale oczywiście mogę się mylić
Jak widzisz Sonda ma za zadanie mierzyć zawartość tlenu więc logicznie uszkodzony katalizator nie powinien mieć wpływu na działanie sondy, myślę że w 90% błąd sondy wynika z uszkodzenia samego czujnika lub jego okablowania.
- Julx
- Nowy
Kontrolka " Check engine" nie odpowiada tylko i wyłącznie za awarię sondy...pawel15pol pisze:Sonda lambda montowana w układzie wydechowym pojazdu ma mierzyć zawartość tlenu w spalinach, która odzwierciedla efektywność spalania mieszanki paliwowej w cylindrach. Sygnał z sondy lambda trafia do sterownika silnika, który na tej podstawie reguluje skład mieszanki. Warunkiem poprawnej pracy sondy jest rozgrzanie jej do odpowiedniej temperatury, jeżeli chodzi o przepustnice to ma ona raczej wpływ na ilość dozowanej mieszanki i przy awarii przepustnicy komputer nie powinien pokazać błędu sondy, jeżeli chodzi o katalizator to urządzenie, którego zadaniem jest neutralizowanie spalin wydalanych przez układ wydechowy. Dzięki katalizatorowi obecne w spalinach związki trujące ulegają różnym reakcjom chemicznym, na przykład dopalaniu. W efekcie ulatniają się z rury wydechowej jako związki obojętne.
- Julx
- Nowy
Satyr88 zaniepokoiło mnie to co napisałeś... mam nadzieję, że szybko zdiagnozują mi mojego Miniaka ( o ile kontrolka raczy się utrzymać do wizyty w warsztacie ) Nie mówili Ci nic o innych przyczynach poza sondą?
U mnie objawy wręcz książkowe dla sony, gdyby nie to znikanie kontrolki... no i pali prawie 10litrów!
Pozdrawiam
U mnie objawy wręcz książkowe dla sony, gdyby nie to znikanie kontrolki... no i pali prawie 10litrów!
Pozdrawiam
- satyr88
- Swój Człowiek
- Kontakt:
O tym to my wiemy, ale jak wspominałaś pokazywało Ci błędy sondy. Udaj się ponownie do mechanika na odczyt błędu - bo jak wspominałaś check engine pojawił się ponownie i zgasł. Wg mnie to też kwestia połączenia sondy lub jej zużycia.Julx pisze:Kontrolka " Check engine" nie odpowiada tylko i wyłącznie za awarię sondy...
- satyr88
- Swój Człowiek
- Kontakt:
Nie musisz jechać do mechanika ze świecącą kontrolką, nawet jak Ci zgasła do błąd się zapisał i mechanik go odczyta - ja też byłem w serwisie i kontrolka mi zgasła jak na złość przed przyjazdemJulx pisze:Satyr88 zaniepokoiło mnie to co napisałeś... mam nadzieję, że szybko zdiagnozują mi mojego Miniaka ( o ile kontrolka raczy się utrzymać do wizyty w warsztacie ) Nie mówili Ci nic o innych przyczynach poza sondą?
Pozdrawiam
U mnie błędy wykazuje tylko jedna sonda i jej dwukrotna wymiana nadal nie rozwiązała problemu. Póki co mam spokój, ale jak ponownie się zaświeci to będzie trzeba działać.
Mechanik mówił, że jeszcze druga sonda może mieć minimalny wływ na to. Jak uda Ci się naprawić to napisz Powodzenia!
- satyr88
- Swój Człowiek
- Kontakt:
Udało Ci się rozwiązać problem? U mnie kontrolka znów się zapaliła...
- iad
- Swój Człowiek
u mnie raz na miesiąc zapali się EML i Check po czym gaśnie, czasami jak stoję to zaczynają falować obroty, byłem ostatnio u mechaników z M_Auto w Katowicach i po podpięciu pod kompa stwierdzili że są problemy z elektroniką w przepustnicy
- Julx
- Nowy
Niestety nie.... Ostatnio byłam u znajomego mechanika, który oglądał mi zawieszenie bo miałam podejrzenie, że coś jest z tyłu "wytłuczone" - mini zdrowy, oprócz tej cholernej kontrolki... problem mam chyba ze stykami sondy (pierwszej), ponieważ jak nią trochę poruszał to kontrolka zgasła na kilka dni i potem od nowa... świeciła się znowu cały tydzień i dziś rano zgasłasatyr88 pisze:Udało Ci się rozwiązać problem? U mnie kontrolka znów się zapaliła...
Wybieram się na dniach do mechanika, który podobno dobrze ogarnia Miniaki i BMW, już przez telefon powiedział, że to na pewno sonda bo zawsze przy takich objawach ją wymienia i potem wszystko śmiga. Zobaczymy co z tego będzie