pomocy! :(
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini Cooper S
pomocy! :(
Siema. Mam Mini Coopera 1.6 170KM z 2006r. po lifcie i mam nastepujacy problem, otóż ostatnio po przejechaniu ok.5km zapaliły mi sie 2 kontrolki w kolorze żółtym/pomarańczowym zalaczam fotki i prosze o jakies rady co jest przyczyna zapalenia sie owych kontrolek i jak moge ten problem usunac.
Pierwsza kontrolka jest odpowiedzialna za DSC tak mi sie wydaje i DSC moglem wylaczac i wlaczac jak nie mialem tego problemu a teraz przycisk wlacz/wylacz nie dziala wogole a druga kontrolka nie wiem co oznacza, zapewne cos z ukladem hamulcowym bo jak sie zaciagnie reczny to owa kontrolka sie zaswieca na czerwono ale zolta/pomoranczowa nie wiem co oznacza.
Pierwsza kontrolka jest odpowiedzialna za DSC tak mi sie wydaje i DSC moglem wylaczac i wlaczac jak nie mialem tego problemu a teraz przycisk wlacz/wylacz nie dziala wogole a druga kontrolka nie wiem co oznacza, zapewne cos z ukladem hamulcowym bo jak sie zaciagnie reczny to owa kontrolka sie zaswieca na czerwono ale zolta/pomoranczowa nie wiem co oznacza.
-
- Nowy
Re: pomocy! :(
zdjecia mi sie wrzucily w odwrotnej kolejnosci jakby co
- satyr88
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MCS R53
- Kontakt:
a zapaliły się i świecą stale? czy tylko mrugały? Kontrolka z trójkątem jest od dsc, włącza się podczas poślizgów, sygnalizuje działanie systemu dsc - który odczujesz i usłyszysz podczas jazdy. Druga kontrolka jest od hamulca ręcznego. Jeśli obie świecą stale to podjedź na diagnostykę komputerową by sprawdzili Ci jakie błędy wykazuje
-
- Nowy
swieca stale
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Sprawdź poziom płynu hamulcowego w zbiorniczku.
A czy przypadkiem nie taka kontrolka Ci świeci??? Jeśli tak to masz do wymiany klocki i czujnik zużycia klocków. Pomarańczowej kontrolki takiej jak do hamulca ręcznego nie ma w MINI.Limal pisze:Siema. Mam Mini Coopera 1.6 170KM z 2006r. po lifcie i mam nastepujacy problem, otóż ostatnio po przejechaniu ok.5km zapaliły mi sie 2 kontrolki w kolorze żółtym/pomarańczowym zalaczam fotki i prosze o jakies rady co jest przyczyna zapalenia sie owych kontrolek i jak moge ten problem usunac.
- Załączniki
-
- brakelight.jpg (27.17 KiB) Przejrzano 1235 razy
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
A może taka kontrolka się pali?
-
- Nowy
STi77 pisze:A czy przypadkiem nie taka kontrolka Ci świeci??? Jeśli tak to masz do wymiany klocki i czujnik zużycia klocków. Pomarańczowej kontrolki takiej jak do hamulca ręcznego nie ma w MINI.Limal pisze:Siema. Mam Mini Coopera 1.6 170KM z 2006r. po lifcie i mam nastepujacy problem, otóż ostatnio po przejechaniu ok.5km zapaliły mi sie 2 kontrolki w kolorze żółtym/pomarańczowym zalaczam fotki i prosze o jakies rady co jest przyczyna zapalenia sie owych kontrolek i jak moge ten problem usunac.
Mylisz sie kolego mowiac ze nie ma takiej kontrolki jak do hamulca recznego tylko ze w kolorze czerwonym, w praktyce to wyglada tak ze jak zaciegniesz reczny zaswieca Ci owa kontrolka na czerwony taka jak na zdjeciu ktorym wrzucilem ale ona ma dwie postacie rowniez moze sie zaswiecic w jakis przypadkach na pomaranczowo w jakich to nie mam pojecia i probuje dojsc do tego.
I a propo mojego problemu to wczoraj problem sam od siebie ustal juz sie nie swieca ale dlaczego to nie mam pojecia;/
-
- Nowy
ta kontrolka wiem co sygnalizuje ze za male cisnienie jest w ktoryms z kolbeamish pisze:A może taka kontrolka się pali?
-
- Nowy
i prosze was nie wrzucajcie mi tutaj w odpowiedzi a moze taka Ci sie swieci kontrolka, bo wiem jaka mi sie swiecila wady wzroku nie mam, i moze jestem laikiem ale umiem rozroznic kontrolke cisnienie w oponach, czy zuzytych okladzin hamulcowych od tej co mi sie swiecila. Jak ktos jest ze slaska to z mila checia jak bede w PL czyli w kwietniu moge podjechac i pokazac ta kontrolke
- Bzyq
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MC R50
Myślę, że każda odpowiedź i każdy pomysł na rozwiązanie problemu jest dobry. Nie ma się co unosić tylko trzeba było napisać na początku że nie jest to na pewno kontrolka od czujnika okładzin i ciśnienia w oponach i po problemie. Sam do końca nie byłeś pewny czy to żółty czy pomarańczowy choć wg mnie to w większości samochodów kontrolki są w kolorach żółty i czerwony.Najlepiej było podpiąć pod komputer i byś miał kod błędu i po diagnozie..Limal pisze:i prosze was nie wrzucajcie mi tutaj w odpowiedzi a moze taka Ci sie swieci kontrolka, bo wiem jaka mi sie swiecila wady wzroku nie mam, i moze jestem laikiem ale umiem rozroznic kontrolke cisnienie w oponach, czy zuzytych okladzin hamulcowych od tej co mi sie swiecila. Jak ktos jest ze slaska to z mila checia jak bede w PL czyli w kwietniu moge podjechac i pokazac ta kontrolke
Jak zniknęły to i się pojawią. U mnie też tak było, na początku się zapaliły potem zgasły, za miesiąc znowu to samo a potem coraz częściej..
Bzyku
-
- Nowy
Bzyq pisze:Myślę, że każda odpowiedź i każdy pomysł na rozwiązanie problemu jest dobry. Nie ma się co unosić tylko trzeba było napisać na początku że nie jest to na pewno kontrolka od czujnika okładzin i ciśnienia w oponach i po problemie. Sam do końca nie byłeś pewny czy to żółty czy pomarańczowy choć wg mnie to w większości samochodów kontrolki są w kolorach żółty i czerwony.Najlepiej było podpiąć pod komputer i byś miał kod błędu i po diagnozie..Limal pisze:i prosze was nie wrzucajcie mi tutaj w odpowiedzi a moze taka Ci sie swieci kontrolka, bo wiem jaka mi sie swiecila wady wzroku nie mam, i moze jestem laikiem ale umiem rozroznic kontrolke cisnienie w oponach, czy zuzytych okladzin hamulcowych od tej co mi sie swiecila. Jak ktos jest ze slaska to z mila checia jak bede w PL czyli w kwietniu moge podjechac i pokazac ta kontrolke
Jak zniknęły to i się pojawią. U mnie też tak było, na początku się zapaliły potem zgasły, za miesiąc znowu to samo a potem coraz częściej..
ja sie nie unosze ale jak ktos ma problem jakis i go opisuje to niech inni ktorza chca pomoc czytaja ze zrozumieniem, wrzucilem fotki jakie kontrolki sie swieca wiec powiedz mi dlaczego inni wyskakuja tutaj z kontrolka odpowiedzialna za cisnienie w kolach? a wracajac do kolorow kontorolek to dlaczego piszesz ze sa w kolorach zoltych i czerwonych? nigdzie nie jest napisane officialnie ze to jest kolor zolty, bo na roznych stronach uzywaja koloru zoltego jak i pomaranczowego zreszta to nie ma wiekszego znaczenia bo napisalem ze swieci sie w kolorze zoltym lub pomaranczowym wiec wiadomo o jaki kolor chodzi to juz kwestia tego jak kto sobie mowi na ten kolor moglem pojechac do jakiegos fachowca podpiac pod komputer i po problemie by bylo ale po co wydawac kase skoro sa fora i warto pierw popytac czy ktos mial taki problem i zaoszczedzic troche kasy i czegos sie nauczyc przy okazji